Friends, de serie die maar populair blijft.
Beste lezer,
Ruim 2 miljoen dollar. Zoveel hebben David Schwimmer, Jennifer Aniston, Matthew Perry, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc en Courteney Cox voor de Friends-reünie gekregen. Per persoon. Dat is twee keer zoveel als de acteurs in de laatste seizoenen van de sitcom per aflevering verdienden. En dit keer hebben ze nog geen letter tekst hoeven memoreren en duurden de opnames niet langer dan een dag.
Is het overdreven? Nee. HBO Max gokt erop dat de zo naar uitgekeken reünie heel veel kijkers en - vooral - veel nieuwe abonnees gaat opleveren. En ik denk dat ze daarin gelijk gaan krijgen. Want als er één serie onverminderd populair is, is het Friends. Ondanks dat zoveel grappen en verhaallijnen bijzonder slecht oud zijn geworden. Om maar niet te spreken over het gigantische gebrek aan diversiteit, wat toen al een probleem was.
Een paar weken geleden nog werd ik geïnterviewd door een student journalistiek, een jonge twintiger dus, die een heel magazine maakt over de sitcom. Ik voelde me bijzonder oud toen ik vertelde dat ik The One With Ross’s Wedding (die waar hij ‘I take thee Rachel’ zegt) in mijn studentenhuis op een bij de videotheek gehuurde band had gekeken. En dat we na die enorme cliffhanger eindeloos lang moesten wachten tot het volgende seizoen vanuit Amerika ons land zou bereiken.
‘Hoe komt het toch, dat Friends nog steeds zo populair is?’, vroeg de student mij. Mijn antwoord: omdat het over vriendschap gaat. Heel simpel. Een vriendschap die we allemaal wel zouden willen, zeker in die periode waarin je als twintiger of dertiger je eerste stappen alleen in de grote wereld zet. Zonder al te veel conflict en genoeg tijd om een hele dag te verkwisten terwijl je met een balletje op en neer gooit. En dan ook nog eens in een tijd waarin gesprekken niet werden onderbroken door piepende telefoons of afleidende Twitterfeeds.
Het is niet voor niks dat de serie na 11 september een enorme opleving in kijkcijfers zag. Net als dat de verkiezing van Trump en - waarschijnlijk - de pandemie opnieuw veel mensen naar het vertrouwde zestal deed grijpen. Het is pure feelgood.
Friends is bij lange na niet de beste, grappigste of mooiste serie die ooit is gemaakt. Toch kan ik me oprecht geen enkele titel bedenken waarvoor de acteurs 17 jaar na de laatste aflevering 2 miljoen dollar per persoon zouden krijgen om samen herinneringen op te halen. Misschien Seinfeld? Al heeft die cast al een soort van reünie gehad tijdens een aflevering van Curb Your Enthusiasm in 2009. En van bijna alle andere series kwam de cast vorig jaar tijdens de lockdown samen op Zoom of, zoals bij The West Wing, in het theater. Die laatste was ook voor HBO Max trouwens, maar ik kan me niet herinneren dat de acteurs daar veel geld voor kregen (het was een benefiet).
Nu had de cast van Friends ook wel een erg goede onderhandelingspositie. Zoals de acteurs die ook hadden ten tijde van de show toen ze altijd als één front de salarisonderhandelingen in gingen en zo de hoofdprijs wisten te krijgen. Want ondanks dat ze naar eigen zeggen nog steeds vriendschappelijk met elkaar om gaan, is dit voor zover ik kan achterhalen de eerste keer sinds het einde van de serie dat ze - op een Instagram-foto na - met zijn zessen in het openbaar samen zijn. En het is ook direct de laatste keer, hebben ze al beloofd. Wat de reünie al vóór de uitzending een uniek tv-evenement maakt dus.
Kijken? Dat kan, want SBS6 heeft Friends: The Reunion voor Nederland aangekocht (waar blijft HBO Max nou?!?!) en zendt deze vrijdagavond om 20.30 uur uit.
Liever een andere serie voor de vrijdagavond? Hieronder staan weer verse kijktips!
Veel kijkplezier,
Anke
Ps. Als je I Like To Watch graag leest, help me dan om nóg meer lezers te bereiken. Stuur de nieuwsbrief door of deel ‘m op social media. Alvast heel veel dank!
The Pursuit of Love met Lily James en Emily Beecham binnenkort bij BBC First.
Serietips:
The Pursuit of Love - Een kostuumdrama met een sterke Wes Anderson-vibe, moderne soundtrack, een impulsieve en uitbundige Lily James in de hoofdrol en de hot priest van Fleabag in een heerlijk extravagante bijrol. Als dit je allemaal aanspreekt, is The Pursuit of Love helemaal voor jou. De driedelige serie naar de klassieke roman van Nancy Mitford werd door actrice Emily Mortimer geschreven en geregisseerd en kreeg van de critici in Engeland enkel lovende kritieken. Niet alle kijkers waren het daarmee eens, wat vooral komt omdat het geen doorsnee kostuumdrama is. Het moet je ding zijn dus. (Vanaf 1 juni om 21u bij BBC First)
Small Axe - Wat een mazzel hebben we toch om in een tijd te leven waarin Oscarwinnaars de meest prachtige dingen voor ons kleine schermpje maken. Want vóór het magistrale The Underground Railroad, was er al Small Axe: de geweldige filmreeks van Steve McQueen. Mocht je ‘m hebben gemist toen ie op tv was, de vijf afleveringen staan nu allemaal bij Ziggo Movies & Series. Met deze historische filmreeks kijkt McQueen naar de Caribische gemeenschap in Groot-Brittannië in de jaren ‘60, ‘70 en ‘80 en diens worsteling met het diepgewortelde racisme in het land. Vooral Lovers Rock, over een huisfeest in de jaren ‘70, is een uitzonderlijke kijkervaring. (Nu bij Ziggo Movies & Series)
Pure - De Britten zijn er goed in om zware onderwerpen om te zetten in komisch drama (zie ook Trying en Us). Bij Pure is het onderwerp OCD, een vreselijk ontwrichtende psychische aandoening. Hoofdpersoon Marnie lijdt aan Pure O, de vorm die minder bekend is en niets met handen wassen of schoonmaken te maken heeft maar met overweldigende, ongewenste dwanggedachten. In het geval van Marnie over seks. De serie is baanbrekend omdat het een redelijk onbekende vorm van OCD laat zien. Al is het ook gewoon vermakelijk. (Vanaf 1 juni bij Ziggo Movies & Series)
Bluey - Voor de lezers met kleine kinderen, dit is werkelijk de ENIGE kinderserie die ik met oprecht plezier meekijk met mijn kleuter. Het is zelfs zo uitzonderlijk goed gemaakt, dat gewaardeerd Amerikaans tv-criticus Katheryn VanArendonk er een heel artikel aan wijdde op Vulture deze week. Bluey gaat over een hondenfamilie die in Brisbane woont, vader, moeder en dochters Bingo en Bluey, en heeft een opmerkelijke inkijk in de fantasiewereld van kinderen. (Nu op Disney+, seizoen 2 vanaf 28 mei beschikbaar)
De series die ik zelf ga proberen:
Loki - Uiteraard. Ook al viel de finale van WandaVision tegen en was The Falcon and the Winter Soldier soms zelfs een beetje slecht. De Marvelseries van Disney+ vallen tot nu toe in de categorie ‘makkelijke wegkijk-tv’ wat ook weleens fijn is. Daarnaast is het echt leuk om weer eens samen met miljoenen anderen tegelijk iets te kijken (zo ook Mare of Easttown de afgelopen weken). De trailer van Loki ziet er overigens oprecht veelbelovend uit, en Tom Hiddleston lijkt zich vreselijk te vermaken in de rol - ook altijd een pré. (Vanaf 9 juni wekelijks bij Disney+)
Lisey’s Story - Gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King. De schrijver schreef daarnaast ook alle afleveringen voor deze Apple TV+-miniserie over een vrouw (Julianne Moore) die twee jaar na de dood van haar man (Clive Owen) voorheen onderdrukte herinneringen over hem onder ogen moet zien. De eerste recensies uit Amerika zijn niet heel goed (een gevalletje Stephen King zit Stephen King in de weg geloof ik). Maar omdat vrijwel alle series van Apple TV+ bij mij in goede aarde vallen, geef ik het een kans. (Vanaf 4 juni bij Apple TV+)
I May Destroy You’s Michaela Coel werkt aan een nieuwe serie voor de BBC.
Serienieuws:
Michaela Coel werkt aan een nieuwe serie voor de BBC die, aldus het hoofd drama van de zender, links kan hebben met het I May Destroy You-universum. Wat dit precies betekent, is natuurlijk heerlijk onduidelijk. Een tweede seizoen van de bejubelde serie zal er in ieder geval niet komen, liet Coel al weten. Maar een nieuwe serie van haar hand dus wel. Hoezee!
Joseph Gordon-Levitt gaat Uber-CEO Travis Kalanick spelen in een serie over het succes en de controverse van de app. De serie heet Super Pumped en het is van de makers van Billions, wat wat mij betreft al een reden is om te kijken.
Mr. Big zal officieel deel uitmaken van de Sex and the City-revival want Chris Noth heeft getekend voor And Just Like That, zoals de serie bij HBO Max gaat heten. Over een releasedatum is nog niks bekend.
Tot slot…
…werkelijk IEDEREEN heeft een theorie over de moordenaar in Mare of Easttown:
Deel en stuur door!
Vind je I Like To Watch leuk? Deel ‘m dan vooral met al die mensen die ook van series houden.
Schrijf je in!
Is dit je eerste keer hier? Schrijf je dan hieronder in en je krijgt iedere twee weken een nieuwe I Like To Watch vol serietips en -nieuws.
Geef een comment!
Heb je opmerkingen of (kijk)tips? Laat het me weten.
I Like To Watch wordt gemaakt door Anke Meijer. De illustraties zijn van Mariëtte Haarlem. Eindredactie door Anemoon Utens.