Dwingende kijktip: The Underground Railroad, vanaf 14 mei op Amazon Prime.
Beste lezer,
Toen filmmaker Barry Jenkins de eerste trailer van zijn nieuwe serie The Underground Railroad op social media deelde, reageerde niet iedereen enthousiast. De verfilming van het Pulitzer Prize winnende boek van Colson Whitehead gaat over Cora (Thuso Mbedu), een in slavernij geboren jonge vrouw die weet te ontsnappen van de plantage in Georgia waarop ze is grootgebracht en via de Underground Railroad - een in deze alternatieve werkelijkheid letterlijke ondergrondse spoorweg met indrukwekkende stoomtreinen - probeert te vluchten naar een vrije staat. In bijna ieder interview vertelt Jenkins, de Oscarwinnende regisseur van Moonlight, hoe één reactie op de trailer hem in het bijzonder is bijgebleven omdat de persoon zei geen behoefte te hebben aan ‘nog meer series over slaven’. Hij of zij wilde liever ‘positieve beelden’.
Nu is er inderdaad weinig positiefs aan slavernij. En The Underground Railroad, het boek, schuwt de gruwelijkheden die zich afspeelden op en rondom de katoenplantages in de zuidelijke Staten van Amerika zo’n twee, drie eeuwen geleden niet. Ook Jenkins’ tiendelige serie, die redelijk trouw blijft aan het Pulitzer Prize winnende bronmateriaal, bevat meerdere scènes die moeilijk zijn om te bekijken. Zeker in de eerste aflevering. Maar laat dit - net als die twitteraar - alsjeblieft niet de reden zijn waarom je besluit deze serie over te slaan. Want The Underground Railroad is een meesterwerk. Daarbij mag kunst best schuren, en soms zelfs pijn doen.
Nu was er de laatste tijd wat te doen over films en series waarin geweld tegen zwarte mensen bijna als vermaak werd neergezet. En ook daarom zijn sommige mensen wat terughoudend over de verfilming van The Underground Railroad. Maar het ENORME verschil tussen Jenkins’ werk en een andere recente show als Them waar - wat mij betreft terecht - fikse kritiek op was, is dat het geweld dat de zwarte lijven in deze serie wordt aangedaan, nooit gratuit is - en zeker niet ter vermaak.
Daarnaast bevat The Underground Railroad ook zoveel meer. Al in de tweede aflevering bevindt Cora zich in een andere staat die tegelijkertijd een heel andere wereld lijkt. Een plek waar ze in prachtige jurken danst met de man die ze liefheeft, al durft ze dit eigenlijk niet. Een volgend hoofdstuk brengt haar naar een claustrofobische zolder in een fanatiek gelovig dorp waar slavernij niet alleen is afgeschaft, maar ook het bestaansrecht van de zwarte mens is verboden. In een andere staat komt ze terecht in een bijna utopische gemeenschap van vrije zwarte mensen die een wijngaard runnen. En wanneer Cora wordt gevangen door de meedogenloze slavenvanger Ridgeway (Joel Edgerton) die haar koste wat het kost wil terugbrengen naar Georgia, leggen ze een haast onwerkelijke en barre tocht af door een staat die letterlijk in brand staat. Een beeld dat, zoals meer momenten in de serie, lang bij je blijft.
Het is pas mei, toch durf ik nu al te zeggen dat The Underground Railroad - ondanks het moeilijke onderwerp - de mooiste en best gemaakte serie van het jaar is. De beelden zijn overweldigend in al hun schoonheid, het geluid zo intens dat je het niet alleen hoort maar ook voelt en het verhaal is vreselijk meeslepend. Daarnaast zit The Underground Railroad vol momenten van bovenmenselijke kracht, liefde en zelfs hoop.
Acht van de tien afleveringen zijn langer dan een uur. Soms veel langer zelfs. Iets dat ik normaal, zoals je weet als je deze nieuwsbrief al langer leest, totaal onnodig en zelfs irritant vind. Dit keer niet. Jenkins heeft wat mij betreft geen seconde teveel gebruikt. Een verhaal als dit mag veel ruimte innemen. De lengte maakt ook dat de serie zoveel meer is dan ‘weer een verhaal over slavernij’. Wel raad ik je aan het geheel niet in één keer tot je te nemen, ook al zet Amazon Prime het deze vrijdag helemaal online. Een serie zo goed en indrukwekkend als deze, moet tijd krijgen om te bezinken.
Niet bingen dus, maar kijk liever één aflevering per avond. Of misschien zelfs om de dag. En voor die andere dagen heb je een van de andere series die ik hieronder tip.
Veel kijkplezier,
Anke
Ps. Als je I Like To Watch graag leest, help me dan om nóg meer lezers te bereiken. Stuur de nieuwsbrief door of deel ‘m op social media. Alvast heel veel dank!
Trying, wederom een erg leuke serie van Apple TV+ die we bijna hadden gemist.
Serietips:
The Investigation - Zo sensationeel als de verslaggeving over de moord op journalist Kim Wall in 2017 was, zo clean is deze indrukwekkende miniserie over het moordonderzoek. “Ik wil deze zaak zelfs liever saai dan vermakelijk brengen, liever traag dan te snel en ik wil eigenlijk dat het voelt alsof alles zich voortsleept, want dat was ook zo”, vertelde regisseur Tobias Lindholm me tijdens een prettig Zoom-gesprek voor de VPRO Gids. Het resultaat is het tegenovergestelde van een Scandi noir - er is geen bloed, geen lijk, geen achtervolging, en zelfs geen dader. The Investigation noemt de naam van de man die Wall vermoorde geen enkele keer. En toch, of juist daarom, is de serie vreselijk aangrijpend. (Vanaf 14 mei op NPO Plus, vanaf 15 mei op NPO 2)
Trying - Terwijl we bij die andere streamer inmiddels zijn teruggeworpen op ouderwets zappen in de hoop iets leuks tegen te komen, staat Apple TV+ stiekem VOL met hele vermakelijke en kwalitatief goede series. Zo doet de Britse komedie Trying, die daar al bijna een jaar stof staat te vangen, denken aan Catastrophe - en dat is een groot compliment. Trying gaat alleen niet over een stelletje dat per ongeluk zwanger wordt, maar een koppel dat juist niet zwanger kan worden, ondanks vele pogingen. Dat klinkt wellicht niet heel grappig, toch is het dat vaak wel. En het is ook nog eens regelmatig oprecht hartverwarmend, dit vooral dankzij de fijne chemie tussen de twee hoofdrolspeler Rafe Spall en Esther Smith. Met een aantal prachtige bijrollen waaronder van Imelda Staunton. (Nu op Apple TV+, seizoen 2 komt 21 mei uit)
De series die ik zelf ga proberen:
Halston - Ik ben tot nu toe niet echt te spreken over de dingen die Ryan Murphy voor Netflix heeft gemaakt, maar Halston - een vijfdelige reeks over de bekende Amerikaanse modeontwerper - is enkel door Murphy geproduceerd dus geef ik het een kans. Daarnaast speelt Ewan McGregor de titelrol en schijnt het visueel een plaatje te zijn. Schijnt, want Netflix had voor Nederland nog geen screeners beschikbaar dus ik heb nog niks kunnen zien. Er is in ieder geval wel al flink wat ophef over de serie, wat een goed of slecht teken kan zijn. (Vanaf 14 mei bij Netflix)
Master of None - Aziz Ansari lijkt te hebben aangevoeld dat een derde seizoen waarin hij als Dev op zoek zou gaan naar de liefde misschien wat raar was geweest na zijn #MeToo-moment uit 2018. Al had het ook een goede manier kunnen zijn om zijn eigen aandeel in dat waarvan hij werd beschuldigd juist te onderzoeken. Maar in plaats daarvan focust dit nieuwe seizoen zich ogenschijnlijk vooral op Denise (Lena Waithe) en haar vrouw. Ook Waithe had de laatste tijd wat negatieve publiciteit, dus het is te hopen dat dit hoofdstuk de magie van eerdere seizoenen weer weet te vangen. (Vanaf 23 mei op Netflix)
Serienieuws:
Vox deed een deep dive in de veelgebruikte gif van een huilende Dawson uit Dawson’s Creek (zie boven) en sprak daarvoor uitgebreid met de schrijvers van de populaire tienerserie uit de vroege jaren ‘00. Waarom huilde hij en waarom kreeg juist dit moment zo’n lang leven los van de show? Fijn leesvoer voor het weekend!
Het tweede deel van Lupin staat vanaf 11 juni op Netflix. Bekijk hier de trailer.
Steve McQueen vervolgt na Small Axe zijn samenwerking met de BBC. Hij gaat voor de televisiezender een documentaireserie regisseren over drie dramatische gebeurtenissen die enorme invloed hadden op de rassenrelaties in Groot-Brittannië. De serie heet Uprising, wanneer ie uitkomt is nog niet bekend.
Goed nieuws: HBO-serie Succession is inmiddels weer volop aan het filmen en seizoen 3 is dus onderweg. Ook leuk nieuws is dat Oscarwinnaar Adrian Brody aan de cast is toegevoegd en dat ook Alexander Skarsgård in een aantal afleveringen te zien zal zijn. Volgens de laatste berichten komt het nieuwe seizoen aan het eind van dit jaar uit.
Tot slot…
… over het feit dat The Underground Railroad 10 uur duurt:
Deel en stuur door!
Vind je I Like To Watch leuk? Deel ‘m dan vooral met al die mensen die ook van series houden.
Schrijf je in!
Is dit je eerste keer hier? Schrijf je dan hieronder in en je krijgt iedere twee weken een nieuwe I Like To Watch vol serietips en -nieuws.
Geef een comment!
Heb je opmerkingen of (kijk)tips? Laat het me weten.
I Like To Watch wordt gemaakt door Anke Meijer. De illustraties zijn van Mariëtte Haarlem. Eindredactie door Anemoon Utens.