Kevin Can F**K Himself vermorzelt de sitcom
Wat als de sitcom-wife het kinderachtige gedrag van haar 'grappige' man niet meer trekt?
Sitcom-wife Allison heeft genoeg van haar man in Kevin Can F**K Himself, binnenkort bij Amazon Prime.
Beste lezer,
De klassieke Amerikaanse sitcom, denk huisje, boompje en lachband in de suburbs, is nooit heel vriendelijk geweest voor de echtgenotes in het verhaal. Zeker in de jaren ‘90, toen series als Everybody Loves Raymond, King of Queens en Home Improvement populair waren. De rol van de ‘sitcom-wife’ was beperkt tot mopperend de rotzooi van haar man, de echte ster van de show, opruimen als hij weer eens koppig, klungelig of kinderachtig was geweest. Dat ze vaak slimmer was dan haar man, werd weggewuifd.
Het is een formule die hardnekkig is blijven voortbestaan, ondanks dat er sindsdien ook een stuk intelligentere comedyseries zijn gemaakt. Toen Kevin Can Wait met Kevin James in de hoofdrol in 2017 besloot de echtgenote na één seizoen te doden - volgens de makers omdat ze geen goede ideeën voor verhaallijnen hadden - leidde dit tot de nodige verontwaardiging. Zeker toen actrice Leah Remini min of meer werd aangesteld om haar plaats in te nemen. Zo inwisselbaar was de sitcom-wife.
Toen tv-schrijver Valerie Armstrong een paar jaar geleden een podcast luisterde waarin vrouwelijke actrices vertelden hoe ze iedere keer maar weer auditie moesten doen voor die oppervlakkige rol als echtgenote, zag ze opeens een hele andere serie in haar hoofd. Een waarin de camera niet bij de ‘grappige’ echtgenoot blijft, maar de sitcom-wife volgt terwijl ze de warme woonkamer en de lachband achter zich laat en in de half verlichte keuken ellendig voor zich uitstaart en verzucht dat ze haar man haat.
Deze serie is er nu. En hij heet heel toepasselijk Kevin Can F**K Himself, iets dat de actrice uit Kevin Can Wait wel kon waarderen. De AMC-serie (vanaf 27 augustus bij Amazon Prime) draait om sitcom-wife Allison McRoberts (Schitt’s Creeks Annie Murphy) die zo gefrustreerd raakt door de vernederende acties van haar man, dat ze een serieuze misdaad overweegt om uit het huwelijk te ontsnappen. En de opzet is precies zoals schrijver Armstrong het jaren geleden voor zich zag. Wanneer Allison in de nabijheid van echtgenoot Kevin is, is ze de sitcom-wife die we kennen. Maar zodra ze alleen is, verandert de serie van een vrolijke comedy in een grauw drama dat meer wegheeft van Breaking Bad dan King of Queens. De verlichting is anders, de set heeft opeens een benauwend plafond en vierde muur en de lachband is verdwenen.
Het is wat mij betreft de meest originele en briljante serie-insteek van heel 2021. En Kevin Can F**K Himself werd door de Amerikaanse critici dan ook enthousiast onthaald toen het daar vorige maand in première ging. Dat niet alle acht de afleveringen even sterk waren volgens diezelfde critici, neemt niet weg dat ik er heel benieuwd naar ben. Ik ben opgegroeid met dit soort jaren ‘90 Amerikaanse sitcoms en vroeg me nooit echt af waarom de vrouw toch altijd maar bij haar overduidelijk vervelende man bleef. Zo was het nou eenmaal, op tv. Kevin Can F**K Himself vermorzelt dat idee. Eindelijk.
De serie is eind augustus bij ons bij Amazon Prime te zien. En het is niet de enige leuke titel deze maand, want augustus loopt werkelijk over van nieuwe, goede series. Ik tip ze allemaal in deze overvolle nieuwsbrief die tot eind augustus loopt zodat ik even vakantie kan nemen.
Begin september is I Like To Watch er weer. Tot dan!
Veel leesplezier,
Anke
Ps. Als je I Like To Watch graag leest, help me dan om nóg meer lezers te bereiken. Stuur de nieuwsbrief door of deel ‘m op social media. Alvast heel veel dank!
Nieuw hier? Schrijf je in dan ontvang je iedere twee weken deze gratis nieuwsbrief!
Vooral de verhalen van de gasten in Amazon Prime’s Nine Perfect Strangers zijn vreselijk intrigerend.
Serietips:
Normal People - Sommige series kijk je niet, die voel je. Normal People, naar de bestseller van Sally Rooney, is zo’n serie. De liefde, lust en pijn die hoofdpersonen Connell en Marianne voor (en door) elkaar voelen, is zo overtuigend, dat je buikpijn krijgt wanneer hun connectie wordt verstoord. Een van de beste series van 2020, en nu eindelijk bij ons te zien (als je ‘m nog niet via Starz bij Prime hebt bekeken). (Vanaf 12 augustus bij NPO Plus, vanaf 13 augustus wekelijks bij NPO Start en NPO 3)
Modern Love, seizoen 2 - Het tweede seizoen van Modern Love is zoals het eerste: korte liefdesverhalen gebaseerd op de populaire rubriek uit The New York Times. Ook dit keer zijn de afleveringen prachtig gestileerd, goed geacteerd en vaak onweerstaanbaar hartverwarmend. Er wordt zelfs een uitstapje gemaakt naar Ierland, waar GoT’s Kit Harington als een blok valt voor een vrouw die hij in de trein ontmoet vlak voor de wereld (voor het eerst) in lockdown gaat. (Vanaf 13 augustus op Amazon Prime)
Nine Perfect Strangers - Wéér een nieuwe miniserie met Nicole Kidman. En hoe vermakelijk The Undoing ook was, Amazons Nine Perfect Strangers is stukken beter. Al is dit niet direct dankzij Kidman, die een invloedrijke wellness-goeroe speelt met dubieuze technieken en een evenzo dubieus Russisch-accent. Vooral de negen gasten die zij in haar exclusieve oord ontvangt (gespeeld door grote namen als Melissa McCarthy, Luke Evans, Michael Shannon en Bobby Cannavale) brengen intrigerende persoonlijke verhalen en oprechte emotionele diepgang met zich mee. Ik heb vijf afleveringen van de acht gezien, en was meerdere malen geraakt door hun worstelingen, maar ook door de onderlinge connecties die ze maken. Ik hoop alleen dat het ‘mysterie’ rondom Kidmans personage uiteindelijk niet gaat tegenvallen… (Vanaf 18 augustus op Amazon Prime)
Sandra Oh’s nieuwe serie op Netflix, The Chair, lijkt in niets op Killing Eve.
Series die ik zelf ga proberen:
The Chair - Killing Eve’s Sandra Oh speelt het eerste vrouwelijke hoofd van de afdeling Engels van een gerenommeerde universiteit wanneer er van alles misgaat. De zes afleveringen tellende miniserie wordt omschreven als een donkere comedy en wordt geproduceerd door Amanda Peet. Ik heb nog niets kunnen bekijken, maar het zinnetje ‘I feel like someone handed me a ticking time bomb because they wanted to make sure a woman was holding it when it explodes’ uit de trailer, maakt nieuwsgierig. (Vanaf 20 augustus op Netflix)
Bloodlands - Twintig jaar nadat het Goedevrijdagakkoord een fragiele vrede naar Noord-Ierland bracht, wordt er een auto uit het Strangford Lough gehaald met een afscheidsbriefje erin. Politierechercheur Tom Brannick (James Nesbitt) ziet een connectie tussen het briefje, en meerdere verdwijningen die helemaal teruggaan naar de Troubles. Ik las laatst het indrukwekkende boek Say Nothing van Patrick Radden Keefe en was geschokt hoe weinig ik eigenlijk van deze periode weet, dus misschien dat ik daarom extra geïnteresseerd ben in deze vierdelige miniserie. Al zijn de kritieken ook goed. (Vanaf 7 augustus wekelijks bij NPO 2 en NPO start, ook al direct te streamen op NPO Plus)
Post Mortem: No One Dies In Skarnes - Een vrouw wordt morsdood gevonden in een veld, om uren later in het mortuarium weer te ontwaken met een enorme honger naar bloed. Het idee is al vaker voorbijgekomen, maar de trailer van deze Noorse Netflix-horrorserie laat het er wel erg grappig en vermakelijk uitzien. (Vanaf 25 augustus op Netflix)
Serienieuws:
Ik vond het een van de minste Apple TV+-series tot nu toe, maar ben toch blij dat Rose Byrne’s Physical een tweede seizoen krijgt. Hopelijk krijgen we dan eindelijk wel de groei van de huisvrouw naar aerobics-goeroe te zien.
Kijken jullie series op Netflix weleens versneld? Ik heb het laatst gedaan bij deze vermakelijke Italiaanse zomerserie omdat ik benieuwd was naar het einde, maar eigenlijk geen tijd had om te kijken. Een journalist voor Vulture schreef een uitgebreid essay over zijn liefde voor speedwatching, zoals dat blijkbaar heet.
De kans dat Mare of Easttown een tweede seizoen krijgt, lijkt met de dag groter te worden. Volgens hoofdrolspeler Kate Winslet heeft schrijver Brad Inglesby ‘erg coole’ ideeën gepitcht voor een vervolg. Ook al was het een van de beste series van het afgelopen half jaar, ik kijk er niet naar uit.
Imelda Staunton neemt vanaf het vijfde seizoen het stokje over van Olivia Coleman en zal Koningin Elizabeth II spelen in The Crown. De eerste foto is deze week vrijgegeven en ze ziet er vooralsnog vooral uit als Harry Potters Professor Umbridge. Al heb ik er alle vertrouwen in dat Staunton goed zal zijn.
En John Oliver is niet overtuigd van de Sex and the City-reboot zonder Samantha Jones. ‘I can’t appreciate my puritan Charlotte if I don’t have my naughty Samantha. And I live for Miranda Hobbes, but if she’s not serving side-eye while Samantha uses penne pasta to describe her new Italian lover’s d*ck, what is the point?’, zei hij tijdens een recente uitzending van Last Week Tonight.
Tot slot…
… over The Crowns nieuwe Queen:
Deel en stuur door!
Bedankt voor het lezen! Deel I Like To Watch vooral met al die mensen die ook van series houden.
Schrijf je in!
Is dit je eerste keer hier? Schrijf je dan hieronder in en je krijgt iedere twee weken een nieuwe I Like To Watch vol serietips en -nieuws.
Geef een comment!
Heb je opmerkingen of (kijk)tips? Laat het me weten.
I Like To Watch wordt gemaakt door Anke Meijer. De illustraties zijn van Mariëtte Haarlem. Eindredactie door Anemoon Utens.