Kate Winslet wil niets liever dan weer in de huid van Mare kruipen. (Foto HBO)
Beste lezer,
Het was onvermijdelijk. De aftiteling van de finale van Mare of Easttown liep nog, of er werd al geroepen om een tweede seizoen. Ook al is het een miniserie. Dit gebeurde ook bij andere recente hits als The Queen’s Gambit, I May Destroy You en zelfs The Undoing (waarom iemand daar een tweede seizoen van zou willen…). Wanneer we iets goed vinden, willen we nou eenmaal meer. En Mare was goed. Heel goed zelfs.
Sterker nog, Mare of Easttown is wat mij betreft een van de beste series van 2021. Ik heb immens genoten van Kate Winslets foutloze vertolking, Jean Smarts altijd perfecte komische noot, Evan Peters’ dronken Zobel en zelfs van Guy Pearce’s uiteindelijk redelijk onbelangrijke bijrol die zoveel mensen in verwarring bracht. Ik was diep onder de indruk van de schokkende twist in de vijfde aflevering, en de gedurfde manier waarop de finale ons zeker een halve aflevering lang in de waan probeerde te laten dat de zaak was opgelost. En ik heb oprecht gehuild om het verdriet van zowel Mare als Lori (Julianne Nichols) om het hartverscheurende lot van hun zoons.
Toch hoop ik dat er nooit een tweede seizoen komt. Ook al zegt Kate Winslet zelf in ieder interview hoezeer ze Mare mist en hoe graag ze haar ooit weer wil spelen. En heeft HBO al aangegeven er helemaal open voor te staan.
Een tweede seizoen is altijd moeilijk, net als die gevreesde tweede plaat voor muzikanten. Er is al menig langlopende serie gestruikeld over seizoen twee. En dat waren meestal titels met goed een ontvangen eerste seizoen - denk: Homeland, Stranger Things, Lost, Westworld, The Handmaid’s Tale, The Walking Dead (de lijst gaat nog wel even door). Een eerste seizoen komt meestal voort uit een idee waaraan jaren is geschaafd. Het verhaal voor een tweede seizoen daarentegen moet vaak in een paar weken vorm krijgen, waarna de scripts worden geschreven terwijl de opnames al zijn begonnen. Soms verwachten showrunners niet eens dat er een tweede seizoen komt en hebben ze al hun ballen al in het mandje van het eerste gegooid. Daardoor is het verhaal eigenlijk al verteld waardoor seizoen twee een herhaling van zetten wordt. Daarnaast is een eerste seizoen altijd nieuw en dus spannend voor de kijkers, een grote ontdekkingstocht van werelden en personages. Een die je, zeker in deze internettijden, deelt met andere enthousiaste kijkers en critici. Het is bijna onmogelijk om diezelfde opwinding een tweede keer te vangen.
Al het bovenstaande geldt zelfs nog meer voor een miniserie waarbij alles - de verhaallijnen, de spanningsboog en bovenal het einde - is ontworpen met een beperkt aantal afleveringen in gedachten. En toch krijgen ook deze regelmatig een vervolg, meestal met desastreuze gevolgen. Big Little Lies ging van briljante miniserie, naar weinig memorabel. True Detective had zo’n absurd slecht tweede seizoen, dat weinig mensen het (uiteindelijk best prima) derde seizoen nog wilden proberen.
Mare-schrijver Ingelsby heeft aangegeven alleen maar een tweede seizoen te maken als hij echt een goed idee heeft. Alleen stelt me dat niet echt gerust. De mensen achter Big Little Lies en True Detective dachten waarschijnlijk ook dat ze kwaliteit in handen hadden. En hoe hoog ik Ingelsby momenteel ook heb zitten, ik zie geen enkele manier waarop Easttown wederom het toneel van een aangrijpende, alles ontwrichtende (moord)zaak kan zijn zonder dat het ongeloofwaardig wordt.
Maar ik ben geen scenarioschrijver dus wie weet waar hij mee komt. En soms is een tweede seizoen zelfs beter dan het eerste (Fleabag, The Leftovers). Ik hoop alleen maar dat Ingelsby, ondanks dat HBO én Oscarwinnaar Kate Winslet duidelijk staan te trappelen, oprecht wacht tot hij een briljant idee heeft. En anders het lef heeft om het bij een enkel, immens succesvol seizoen te laten.
Mocht je Mare nog niet hebben gezien, doe het dan direct. En anders vind je hieronder weer een aantal gloednieuwe serietips.
Veel kijkplezier,
Anke
Ps. Als je I Like To Watch graag leest, help me dan om nóg meer lezers te bereiken. Stuur de nieuwsbrief door of deel ‘m op social media. Alvast heel veel dank!
HBO’s Betty neemt je op een skateboard mee door Manhattan.
Serietips:
Lupin (deel 2) - Lupin bood begin dit jaar een fijne ontsnapping aan de lange Covid-winter. Een snel verhaal, super charmante hoofdrolspeler, mooie stad en genoeg spanning om te blijven boeien. Het eerste seizoen moest vanwege de pandemie worden opgedeeld in twee delen, dus is het nu alweer tijd voor vijf gloednieuwe afleveringen over de gentleman-inbreker. Ik heb ze alvast mogen bekijken, en kan je vertellen dat het kijkplezier wederom hoog is. (Vanaf 11 juni op Netflix)
Betty (Seizoen 2) - Nog zo’n serie die ons middenin de lockdown even wist mee te nemen naar een wereld die tijdelijk niet bestond, namelijk het pulserende en enerverende New York. Deze HBO-serie over een groepje vrouwelijke skateboarders wist de voorheen denigrerende term ‘Betty’ - waarmee meisjes die in skateparken rondhangen werden bedoeld - terug te vorderen. Want de jonge vrouwen in Betty komen niet naar het skatepark tussen de hoge, stenen pilaren van de Manhattan Bridge in de Lower East Side om naar de jongens te kijken. Ze komen er om zelf op hun borden over het beton te vliegen en de ramps te nemen. Het tweede seizoen belooft meer avonturen van deze crew. (Vanaf 14 juni wekelijks een nieuwe aflevering bij Ziggo Movies & Series XL)
Dit stelletje pinguïns is binnenkort op Netflix te bewonderen.
De series die ik zelf ga kijken:
Call the Midwife (seizoen 10) - Na tien seizoen nog steeds vreselijk populair in Engeland, bij kijkers én critici. Call the Midwife lijkt een behoorlijk zoet, Brits kostuumdrama over een stelletje vroedvrouwen en nonnen die in de jaren ‘50 en ‘60 in Poplar werken, één van de stads meest achtergestelde wijken. Maar de serie heeft stiekem een soms snoeihard randje. Al 9 seizoenen lang komen de maatschappelijke issues van die (en onze) tijd aan de lopende band voorbij - denk: ongelijkheid, racisme, vrouwenrechten - en zijn de bevallingen ongefilterd zwaar en bloederig (regelmatig met een dramatische afloop). De eerste 9 seizoenen zijn helaas bij ons niet on demand te kijken, maar de seizoenen staan redelijk op zich dus instappen kan denk ik best. (Vanaf 22 juni wekelijks bij BBC First)
Penguin Town - Deze achtdelige natuurdocumentaire gaat over een stelletje pinguïns dat iedere zomer het kustdorpje Simonstad, vlakbij Kaapstad, volledig overneemt - met files en chaos tot gevolg. De voice-over is van komiek Patton Oswalt (die de serie ook produceert) en de trailer is heerlijk. (Vanaf 16 juni op Netflix)
Bluey, seizoen 2 - Deze erg leuke kinderserie van Disney+ tipte ik al in de vorige nieuwsbrief, alleen bleek seizoen 2 hier helemaal nog niet beschikbaar te zijn. Blijkbaar hanteert Disney+ hier een ander releaseschema dan in de VS. Ik heb het daarom even nagevraagd, en vanaf 19 juni kunnen wij ook kijken. (Vanaf 19 juni op Disney+)
Serienieuws:
De Bafta televisieprijzen zijn uitgereikt en de grote winnaar was Michaela Coel die drie beeldjes kreeg voor haar geprezen drama I May Destroy You (beste actrice, schrijver drama en beste miniserie). Paul Mescal won beste acteur voor zijn hoofdrol in het eveneens indrukwekkende Normal People (vanaf 13 augustus ook bij NPO3 te zien).
Er werden de afgelopen dagen meerdere recente series vernieuwd voor een tweede seizoen, waaronder Netflix’ Shadow and Bone, AppleTV+ The Mosquito Coast en HBO Max’ Hacks met Jean Smart. Hopelijk krijgen wij het eerste seizoen van die laatste comedy ook snel hier (waar blijft HBO Max nou?!?!).
Er komt een extra aflevering van de zeer indrukwekkende documentaireserie I’ll Be Gone in the Dark. Deze special van een uur zal een update geven over de Golden State Killer rechtszaak en over nog een andere zaak waar crimeschrijver Michelle McNamara voor haar voortijdige dood aan werkte. De aflevering komt bij ons op 5 juli uit, dus wie de serie nog niet had gezien, NU is het moment om bij te kijken (beschikbaar op Ziggo Movies & Series XL).
Nog even over…
…Mare (want ja, ik mis de serie ook):
Deel en stuur door!
Vind je I Like To Watch leuk? Deel ‘m dan vooral met al die mensen die ook van series houden.
Schrijf je in!
Is dit je eerste keer hier? Schrijf je dan hieronder in en je krijgt iedere twee weken een nieuwe I Like To Watch vol serietips en -nieuws.
Geef een comment!
Heb je opmerkingen of (kijk)tips? Laat het me weten.
I Like To Watch wordt gemaakt door Anke Meijer. De illustraties zijn van Mariëtte Haarlem. Eindredactie door Anemoon Utens.