En dan is het nu tijd voor de reclame
De reclameblokken zijn terug! Netflix, Disney+ en HBO Max hebben straks allemaal een abonnementsversie met reclames.
Beste lezer,
Ik kijk bijzonder weinig lineaire televisie, zoals ‘ouderwets’ televisiekijken tegenwoordig zo mooi heet. En als ik ‘gewoon’ kijk, dan is het meestal naar een BBC-serie die ik opneem zodat ik de reclameblokken die werkelijk absurd lang duren, kan doorspoelen. Het is opmerkelijk hoe iets dat nog niet zo heel lang geleden zo ontzettend normaal was - een paar minuten commercials tijdens je favoriete show of tussen het nieuws en DWDD - nu zo vreselijk hinderlijk kan voelen.
En dat is natuurlijk de schuld van Netflix. Het is inmiddels geen nieuws meer, maar de opkomst van de streamer - en de vele concurrerende diensten die in navolging van het succes van Netflix werden gelanceerd - heeft het televisiekijken zoals we het vele decennia deden, volledig op z’n kop gezet. Al die ‘onhandigheden’ waar we aan gewend waren en die er nou eenmaal bij hoorden (zoals een hele week wachten op een nieuwe aflevering, thuis moeten zijn voor je favoriete serie en vooral ellenlange reclameblokken) waren in één klap verleden tijd. Hele seizoenen bingen op een door jou gekozen moment en zonder reclame, dát was het nieuwe televisiekijken.
Streamen met reclame
Maar de manier waarop we televisie kijken blijkt, net als mode, in golven te gaan. Wat oud is, is nieuw. En de jaren ‘00 zijn weer helemaal terug. Zoals ik eerder al signaleerde, is de wekelijkse release al een tijdje aanzienlijk populairder dan het oude, ooit zo geroemde bingemodel. Verder introduceerde Netflix vorig jaar al de shuffle-optie waarmee je, eigenlijk zoals zappen, zomaar iets voorgeschoteld kunt krijgen. En nu staat ook het reclameblok alweer te trappelen in de coulissen. Ja echt.
Zowel Disney+ als Netflix zijn namelijk van plan om binnen afzienbare tijd een (goedkopere) abonnementsvorm mét reclame te introduceren. HBO Max biedt deze optie in Amerika zelfs al aan. Want op abonnementsgeld alleen redden bovenstaande streamers het niet meer. Daarvoor zijn er te veel concurrenten, moet er te veel content gemaakt worden om de bibliotheek aantrekkelijk te houden en zijn er te weinig potentiële abonnees om al deze investeringen terug te verdienen. (Streamers als AppleTV+ en Prime Video verdienen hun geld met andere zaken - denk: telefoons en online boekenverkoop - en hebben hier dus minder last van.)
Inkomsten moeten dus ergens anders gehaald worden en waarom iets nieuws verzinnen, als er een beproefde methode bestaat?
Hoe zo’n abonnementsvorm er precies uit gaat zien? Zowel Disney+ als Netflix lijken te gaan voor vier minuten reclame per uur. Ditzelfde doet de reclamevariant van HBO Max in Amerika momenteel ook, al zijn daar HBO Originals als Succession en Mare of Easttown nog steeds reclamevrij (pfieuw!). Kinderseries lijken ook gevrijwaard te blijven van commercials (gelukkig). Maar titels downloaden voor off-line viewing is bij HBO Max mét reclame bijvoorbeeld al niet meer mogelijk. Ook Netflix schijnt dit te overwegen.
De kosten
Qua kosten zal Netflix volgens de geruchten aanzienlijk dalen in prijs in ruil voor reclames, wat dan weer goed nieuws is. Volgens Bloomberg denkt de streamer aan 7 tot 9 dollar per maand, wat de helft is van het duurste abonnement dat de streamer momenteel in de VS aanbiedt ($15,99 voor een onbeperkte hoeveelheid schermen en géén reclame). Ook HBO Max is mét reclame vijf dollar goedkoper dan zonder. Maar het nu nog redelijk goedkope Disney+ daarentegen zal in de toekomst zonder reclame $10,99 per maand kosten. Voor de huidige prijs van $7,99 krijg je straks de streamer met commercials. Wat de prijzen bij ons gaan zijn, is niet bekend.
In Amerika is HBO Max’ reclame-abonnement een redelijk succes. Een kwart van de nieuwe abonnees, kiest momenteel voor die vorm. En ik moet toegeven, een goedkopere optie voor een streamer die ik toch niet vaak kijk, maar ook niet helemaal kwijt wil, klinkt op zich aantrekkelijk. Vooral met de beloofde economisch zware tijden die voor ons liggen. Al kan ik me toch niet helemaal voorstellen dat ik vrijwillig terug ga naar reclameblokken, zeker niet als ik ze niet eens kan doorspoelen…
Disney+ heeft al bekend gemaakt het abonnement mét reclame op 8 december in de VS te lanceren en in 2023 in de rest van de wereld. Netflix is van plan eind dit jaar op meerdere plekken de eerste proeven te doen met deze nieuwe vorm. Of HBO Max, of de aankomende nieuwe streamer, in Europa een andere abonnementsvorm gaat aanbieden, is voorzover ik weet niet bekend.
Tot we weer aan de reclameblokken moeten, tip ik hieronder meerdere nieuwe series die je - vooralsnog - allemaal reclamevrij kunt kijken.
Veel kijkplezier!
Anke
Luister nu naar de derde aflevering van Skip Intro, onze gloednieuwe seriepodcast!
In de derde aflevering van Skip Intro praten Alex Mazereeuw en ik uitgebreid over de nieuwe The Lord of the Rings: The Rings of Power, of LOTRTROP zoals wij ‘m (proberen te) noemen. Luister hier, en natuurlijk op al die andere plekken waar je je podcasts vandaan haalt. Heb je de aflevering van vorige week gemist? Die ging over het geweldige en tegelijkertijd verontrustende The Rehearsal. Luister ‘m hier!
Serietips:
Mo - Ik had vooraf weinig over Netflix’ Mo gehoord, maar na een paar afleveringen denk ik dat de serie zomaar kan gaan meedingen naar een plaatstje in mijn beste series van 2022-lijst. Hoofdpersoon Mo (gespeeld door komiek Mo Amer) is een Palestijns-Amerikaanse man die al 22 jaar zonder papieren in Houston woont. Iets dat nogal stressvol is, aangezien hij in de eerste minuten van de serie al ontslagen wordt bij de telefoonwinkel waar hij werkt omdat vreemdelingendienst ICE een ander filiaal is binnengevallen. Mo is, ondanks tegenslagen, stress en trauma, vreselijk charmant en kan zelfs een oude man nog dure (nep) Yeezy sneakers verkopen vanuit zijn achterbak (hij prijst ze aan als orthopedische schoenen). Ik had mijn hart na een halve aflevering al aan de man verpand. Mo vertelt een belangrijk verhaal dat niet vaak op de (Amerikaanse) tv te zien is, op een grappige en tegelijkertijd ontroerende manier. Een pracht van een serie. (Nu op Netflix)
The Lord of the Rings: The Rings of Power - Heel eerlijk, ik ben niet direct groot fan van de Peter Jackson-films en heb de boeken zelfs nooit gelezen. Er is iets aan de elfen en hobbits dat me nooit zo trok. En toch heb ik enorm genoten van de eerste twee afleveringen van het Amazon/Jeff Bezos-spektakel The Lord of the Rings: The Rings of Power, ofwel, de duurste serie ooit gemaakt. Dat er honderden miljoenen aan dit eerste seizoen zijn uitgegeven, is meer dan te zien. Het is werkelijk prachtig. En waar die andere (iets minder dure) spektakelserie op die andere streamer wat mij betreft iets te weinig personages en spannende verhalen heeft, neemt LOTRTROP je vanaf het eerste moment mee naar meerdere volkeren en verschillende uithoeken van deze bijzondere fantasiewereld. Zoals ik ook al vertelde in de nieuwste Skip Intro, ik ben oprecht verrast en stiekem nog gegrepen ook. En dat door een serie over elfen! (Vanaf 2 september op Prime Video)
Series die ik zelf ga proberen:
Little Women - Deze Koreaanse serie is heel losjes gebaseerd op de gelijknamige Amerikaanse klassieker van Louisa May Alcott. Het gaat over drie zussen (dus niet vier) die zijn opgegroeid in armoede tot ze opeens betrokken raken bij de verdwijning van zo’n 50 miljoen euro. Iets dat hun leven uiteraard op z’n kop zet. De trailer is intrigerend, al kan het geheel ook zomaar vreselijk zijn. Ik ben benieuwd. (Vanaf 3 september op Netflix)
Wedding Season - In deze UK original van Disney+ worden een man en zijn hele familie op de avond voor zijn bruiloft vermoord. Verdachte nummer één is de vrouw met wie hij zou trouwen, nummer twee is haar minnaar. De serie volgt het paar tijdens een wilde tocht door Engeland en Amerika terwijl ze op de vlucht zijn voor de politie en op zoek zijn naar de waarheid. Ook zo’n serie die zomaar heel leuk, of zomaar heel suf kan zijn. Omdat ie van de makers van Emily in Paris is - een serie die ik helemaal niet trok - twijfel ik. Maar aangezien heel veel mensen Emily heerlijk vinden, tip ik Wedding Season toch. (Vanaf 8 september op Disney+)
Ghosts - Ik tipte de Britse versie van deze serie al eerder, maar ben toch ook benieuwd naar de Amerikaanse variant. In Ghosts besluiten Jay en Samantha een oud, vervallen landhuis om te dopen tot B&B. Alleen is het huis al bewoond door een fikse groep geesten van mensen die eerder in op die plek woonden. De Britse versie is meestal de beste, toch schijnt ook deze helemaal niet verkeerd te zijn. (Vanaf 7 september bij Ziggo Movies & Series XL)
Serienieuws:
Met al meer dan 20 miljoen kijkers voor de eerste aflevering, heeft HBO uiteraard House of the Dragon vernieuwd voor een tweede seizoen. Vandaag werd wel bekend dat regisseur en mede-showrunner Miguel Sapochnick niet meer mee zal doen. Dat is overigens niet heel verrassend, want Sapochnick werkte hiervoor al jaren aan Game of Thrones en was eigenlijk niet eens van plan om echt betrokken te zijn bij deze prequel. Gelukkig is de stal van voormalig Game of Thrones-medewerkers groot, en zal ervaren GoT-regisseur Alan Taylor het team in seizoen twee komen versterken.
Netflix heeft de eerste beelden van Monster: The Jeffrey Dahmer Story van Ryan Murphy vrijgegeven. Ik ben niet zo’n fan van de series die Murphy tot nu toe voor Netflix maakte, maar sinds Mare of Easttown ben ik wel fan van Evan Peters die de seriemoordenaar speelt.
Ik heb het nieuwe, derde seizoen nog niet af kunnen kijken maar ben wel alvast erg blij dat AppleTV+ een vierde seizoen van de vreselijk charmante comedy Trying heeft besteld.
Tot slot…
…nog even over de lol die Twitter had met de (onvermijdelijke) breuk tussen Leonardo DiCaprio en zijn vriendin een paar weken na haar 25ste verjaardag:
Deel en stuur door!
Schrijf je in!
Is dit je eerste keer hier? Schrijf je dan hieronder in en je krijgt iedere twee weken een nieuwe I Like To Watch vol serietips en -nieuws.
Laat weten wat je vindt van I Like To Watch!
I Like To Watch wordt gemaakt door Anke Meijer. De illustraties zijn van Mariëtte Haarlem. Eindredactie door Anemoon Utens.