De beste tv-series van 2022 tot nu toe
En dat zijn er nu al te veel voor een Top 10, terwijl er nog heel veel leuks aankomt.
Beste lezer,
Het jaar is nét halverwege en in mijn persoonlijke Top 10 ‘beste series van 2022’ staan al meer dan tien series. Veel meer. En dan heb ik vooralsnog, om de selectie makkelijker te maken, voor dit lijstje alleen nog maar (voor ons) NIEUWE titels meegenomen - dus geen tweede, derde, vierde seizoenen (geen Saul of Barry op dit moment). Ook ben ik nog lang niet door de HBO Max bibliotheek heen. En toch puilt de lijst al uit. Ik zet de series, in willekeurige volgorde, op een rij:
We Are Lady Parts, die ontzettend leuke en redelijk baanbrekende Britse serie over een groepje moslimvrouwen dat een punkrockband begint.
Station Eleven, dat zo mooi laat zien hoe aangrijpend, indrukwekkend en vooral prachtig mooi een verhaal over een pandemie kan zijn.
Severance, waarvan alleen de finale van het eerste seizoen in de Hall of Fame van de beste televisie aller tijden hoort.
Hacks, waarin Jean Smart nogmaals laat zien dat ze een van de beste actrices is als een komiek op leeftijd die haar vaste optredens in Vegas lijkt kwijt te raken.
Somebody Somewhere, over een zoekende veertiger die een nieuwe start maakt, met hoofdpersonen waarvan je al na twee minuten houdt.
Landscapers, in een zee van true crime een aangenaam originele vertelling van een waargebeurde dubbele moord - met een geweldige Olivia Coleman.
Pachinko, een prachtig en meeslepend familie-epos met de allerleukste opening credits van het jaar.
Slow Horses, die vreselijk leuke serie waarin Gary Oldman een heerlijk onaardige MI5-spion speelt die een prettig zooitje ongeregeld aanstuurt.
Heartstopper, een van de meest hartverwarmende nieuwe titels van het jaar over de ontluikende liefde tussen twee jongens op een Britse school.
The Good Lord Bird, waarin Ethan Hawke abolitionist John Brown, een van de aanstichters van de Amerikaanse burgeroorlog, weergaloos neerzet.
Abbott Elementary, over de leraren van een Amerikaanse openbare school. Een klassieke Amerikaanse netwerk sitcom, maar dan op z’n allerleukst en best.
Julia, waarin Sarah Lancashire een betere Julia Child doet dan Meryl Streep in de film waarvoor ze een Oscarnominatie kreeg. Comfort tv op z’n lekkerst.
This Is Going To Hurt, dat op een indrukwekkend eerlijke en duister grappige manier kijkt naar het leven van een arts in een Brits openbaar ziekenhuis.
The Dropout, de beste van de eindeloze reeks oplichterseries die we dit jaar kregen, vooral dankzij Amanda Seyfrieds overtuigende Elizabeth Holmes.
How to with John Wilson, de meest recente toevoeging aan het lijstje en de meest absurde en geweldige komische docuserie die ik ooit zag.
Dat zijn er dus vijftien. Vijf te veel voor de Top 10. En vooruit, als ik echt m’n best doe kan ik er misschien een, hooguit twee vanaf snoepen, maar de rest moet toch echt blijven. Dat terwijl we pas halverwege het jaar zijn en er nog aardig wat nieuwe titels aankomen die ook gaan meedingen naar een plaatsje in de Top 10 (die dus waarschijnlijk een Top 20 gaat worden, minstens…).
House of the Dragon
Want er staat nog heel wat veelbelovends op de planning. Deze maand komt bijvoorbeeld het fascinerende en spannende Under the Banner of Heaven met Andrew Garfield op Disney+ uit. Dezelfde streamer zal naar alle waarschijnlijkheid ook andere FX-titels als The Bear, een geweldig enerverende serie over het intense reilen en zeilen in de keuken van een sandwich shop in Chicago, en The Old Man, met Jeff Bridges in de hoofdrol, brengen. Over alle drie de series zijn de kijkers en critici in de VS uiterst positief (FX maakt stiekem heel veel topseries).
Buiten Disney+ zal Netflix in augustus een adaptatie van de populaire comic The Sandman releasen, die zomaar geweldig kan zijn (of niet, Netflix is immers hit or miss de laatste tijd). Bij AppleTV+ starten ze in augustus met de donker komische thriller Bad Sisters, de nieuwste serie van Sharon Horgan die eerder het geweldige Catastrophe (te zien op Prime Video) maakte, en het aangrijpende Five Days at Memorial over de horror die zich voltrok in een compleet aan z’n lot overgelaten ziekenhuis in New Orleans daags na Orkaan Katrina. Dan gaan HBO en Prime eind van de zomer de strijd aan wanneer ze min of meer tegelijkertijd House of the Dragon (de eerste GoT-spin off) en de Lord of the Rings-serie uitbrengen. En komt HBO waarschijnlijk dit jaar ook nog met The White House Plumbers, een serie over Watergate met Justin Theroux en Woody Harrelson. Tot slot zou het zomaar kunnen dat FX (is ie weer) dit jaar nog Fleishman is in Trouble uitbrengt, naar de bestseller van Taffy Brodesser-Akner met namen als Claire Danes en Christian Slater.
En dat zijn enkel de titels die ik nu al in het vizier heb. Zeker de helft van mijn top 10 van 2021 bestond uit series waarvan ik vooraf niet direct heel veel verwachtte (een Amerikaanse football coach die een Engels voetbalteam gaat trainen. Twee oude komieken en de ex van Justin Bieber in een whodunit… Het schreeuwt niet direct beste serie-materiaal, toch?) of titels die een totale verrassing waren (denk Maid of Reservation Dogs). Dus wie weet wat de tweede helft van het jaar ons nog gaat brengen.
Ik heb er zin in. Tot dan tip ik hieronder weer een aantal leuke series. Het zijn er dit keer extra veel omdat ik een paar weken met vakantie ga en dus één nieuwsbrief oversla. 4 augustus verschijnt I Like To Watch weer in je inbox. Tot dan!
Veel kijkplezier!
Anke
Ik durf het bijna niet te vragen…
Mocht je deze nieuwsbrief regelmatig openen en met plezier lezen, dan kun je overwegen via deze weg een kleine financiële bijdrage te doen zodat ik nog meer tijd aan I Like To Watch kan besteden. Geen geld over omdat je al zes streamers moet betalen, of gewoon geen zin? No worries! Ik ben oprecht dankbaar dat jullie met zoveel meelezen. En aan iedereen die al iets overmaakte: bedankt! Ik waardeer het enorm.
Serietips
Under the Banner of Heaven - Ik noemde ‘m hierboven al even, want ook deze miniserie gemaakt door Dustin Lance Black (Milk) kan zomaar in mijn
top 10top 20 van 2022 belanden. Ik ben nu halverwege de acht afleveringen, dus helemaal zeker weten doe ik het nog niet, maar het begin is veelbelovend. Under the Banner of Heaven is eigenlijk een true crime serie over een gruwelijke, waargebeurde dubbele moord uit de jaren ‘80. Toch voelt het meer als True Detective (het eerste seizoen) in de wereld van de Amerikaanse Mormoonse gemeenschap, de kerk waar zowel de slachtoffers als de waarschijnlijke daders toe behoorden. Andrew Garfield speelt de hoofdrol en is als de rechercheur die het onderzoek leidt wederom erg goed (hij verdient een Emmy alleen al voor de aaneenschakeling van intense emoties die zichtbaar zijn op zijn gezicht wanneer hij op het plaats delict is). Maar ook de rest van de cast, vol bekende koppen, is indrukwekkend. (Vanaf 27 juli op Disney+)How To with John Wilson - Dit was een van de titels van HBO Max waar ik al lang naar uitkeek, maar ik ben net pas aan de komische docuserie toegekomen (er is te veel tv). In How To with John Wilson probeert filmmaker John Wilson iedere aflevering uit te vinden hoe je iets moet doen. Dit doet hij door met zijn camera op onderzoek uit te gaan en mensen in New York te observeren en te interviewen. De dilemma’s die hij opwerpt zijn redelijk willekeurig (van ‘hoe deel je de rekening?’ tot ‘hoe plaats je steigers’), toch maakt hij er iedere aflevering een onverwacht kunstwerkje van. Toen de serie in 2020 in de VS uitkwam, buitelden de Amerikaanse recensenten over elkaar heen om te roepen hoe briljant ze het vonden, alleen snapte ik nooit helemaal waarom. Maar nadat ik tijdens de eerste aflevering van de ene verbazing in de andere viel, vervolgens gierend van het lachen op de bank zat om iets later oprecht geraakt te zijn door iets wat er werd gezegd, begreep ik het. (Nu op HBO Max)
Pistol - Een serie over een van de bekendste punkbands ooit die zelf een beetje punk mist, zo wordt Pistol van Danny Boyle over de opkomst en snelle ondergang van de Sex Pistols nog het meest omschreven door recensenten. Ik snap waarom, het is een redelijk brave vertelling van een bandgeschiedenis, zoals we ze wel vaker zagen, toch zou ik de serie zeker niet als slecht omschrijven. De beelden zijn mooi, het acteerwerk goed en de sfeer (jaren ‘80 Engeland) fijn. Spreekt dit je aan? Kijk dan vooral. (Vanaf 6 juli bij Disney+)
Better Call Saul - Het moment waar iedere Saul-fan naar uitkijkt (en tegelijkertijd tegenop ziet) is bijna hier: de release van de allerlaatste afleveringen van het allerlaatste seizoen. Mijn zeer gewaardeerde collega-serierecensent Alex Mazereeuw recapt ze weer allemaal. De recaps verschijnen online op dezelfde avond dat de aflevering bij Netflix te zien is en je kunt ze hier lezen. (Vanaf 12 juli wekelijks bij Netflix)
Series die ik zelf ga proberen
Black Bird - Jimmy (Taron Egerton) is een veroordeelde drugsdealer die de kans krijgt om vroegtijdig vrijgelaten te worden, mits het hem lukt een bekentenis bij een andere gevangene - een creepy seriemoordenaar - te ontlokken. Ik ben pas net begonnen, maar durf nu al te zeggen dat dit een goed gemaakt en spannend true crime drama is met ook nog eens een van de laatste rollen van acteur Ray Liotta. (Vanaf 8 juli bij Apple TV+)
The Rehearsal - Ook dit is zo’n serie die ik op papier niet helemaal snap, maar zomaar briljant zou kunnen zijn. In The Rehearsal helpt komiek Nathan Fielder, die eerder de populaire Comedy Central-serie Nathan for You maakte, mensen oefenen voor belangrijke momenten in hun leven. De trailer belooft in ieder geval heel wat wilde momenten. Ik ben benieuwd. (Vanaf 16 juli bij HBO Max)
Rap Sh!t - De nieuwste HBO-serie van Issa Rae wil ik uiteraard proberen, want Insecure behoort tot een van m’n all time favorites. Rap Sh!t gaat over twee oude schoolvriendinnen die elkaar weer opzoeken en samen een rapgroep beginnen. Rae schreef de show en Syreeta Singleton, die ook in het schrijversteam van Insecure zat, is showrunner. (Vanaf 22 juli bij HBO Max)
Serienieuws:
BBC-serie Sherwood wordt op dit moment nog bij BBC First uitgezonden, maar in Engeland (waar de seizoensfinale laatst jubelend is ontvangen) is een tweede seizoen al goedgekeurd.
Ik grapte er in de vorige nieuwsbrief nog over, maar nu is het daadwerkelijk bekendgemaakt: Stranger Things krijgt een spin-off serie. En een toneelstuk. Netflix is, na een record aantal bekeken minuten, zo blij met de Duffers dat de broers nu waarschijnlijk min of meer alles mogen maken wat ze willen. Waaronder ook een adaptatie van een Stephen King-boek. Dat zal King leuk vinden, want die is vanaf het eerste uur (een soort van) fan van Stranger Things:
Ik verwachtte eigenlijk een aankondiging van een tweede seizoen van Mare of Easttown, maar Kate Winslet keert eerst met een ander project terug naar HBO. Ze zal te zien zijn in de miniserie Trust naar het gelijknamige boek over een rijke man die zijn eigen geschiedenis probeert te herschrijven in zijn memoires. Wanneer de serie uitkomt, en wie Kate is, is nog niet bekend.
Tot slot nog even over…
…de manier waarop film- en serierecensenten hun films en series kijken:
Deel en stuur door!
Vind je I Like To Watch leuk? Deel ‘m dan vooral met al die mensen die ook van series houden.
Schrijf je in!
Is dit je eerste keer hier? Schrijf je dan hieronder in en je krijgt iedere twee weken een nieuwe I Like To Watch vol serietips en -nieuws.
Geef een comment!
Heb je opmerkingen of (kijk)tips? Laat het me weten.
I Like To Watch wordt gemaakt door Anke Meijer. De illustraties zijn van Mariëtte Haarlem. Eindredactie door Anemoon Utens.