Waarom zelfs de saaie Jon Snow een spin-off krijgt
De spin-offs, sequels en zelfs spelshows vliegen ons momenteel om de oren. Maar of dat positief is...
Beste lezer,
Wie had er een Game of Thrones spin-off over Jon Snow op z’n verlanglijstje staan? Ik in ieder geval niet. Dat House of the Dragon - over het begin en het einde van House Targaryen - niet de enige nieuwe serie zou zijn die het GoT-universum gaat uitbreiden, wist ik. Maar dat er mensen zijn die willen weten hoe het met Snow aan de andere kant van de muur gaat, verbaast me oprecht. Niets ten nadele van Kit Harrington die hem speelde, maar Snow was vaak een van de saaiste personages van GoT. Zelfs toen hij door vrijwel iedereen in Castle Black werd neergestoken, was het niet echt spannend, omdat er werkelijk niemand twijfelde dat hij weer uit die pijnlijke dood zou herrijzen. En het leuke aan de wereld van George R.R. Martin is juist dat iedereen dood kan. Iedereen behalve Jon Snow.
Snow was wat mij betreft op z’n leukst in het ‘You Know Nothing, Jon Snow’-tijdperk met Ygritte. Maar ergens denk ik niet dat ze bij HBO overwegen om er een Jon Snow-romcom van te maken. Wat het wel wordt, is nog niet bekend. Het enige dat we weten is dat er een serie over Jon Snow in ontwikkeling is. En dat Kit Harrington al betrokken is. Dat laatste betekent waarschijnlijk dat de aankondiging geen proefballonnetje was, om te kijken of er animo naar zo’n serie is, maar dat het project al in een verder gevorderd stadium is.
Het Breaking Bad-universum
De Jon Snow spin-off was niet de enige spin-off die afgelopen weken werd aangekondigd, of geteased. Dan McDermott, hoofd entertainment van kabelaar AMC, liet in een interview met Variety vallen dat, als Better Call Saul ten einde is, hij heel graag een tweede spin-off van Breaking Bad wil als makers Vince Gilligan en Peter Gould hiervoor openstaan. En Netflix kondigde Squid Game: The Challenge aan, een real life Squid Game met de ‘grootste geldprijs uit de televisiegeschiedenis ooit’. Ik denk dat het veilig is om aan te nemen dat deze gameshow z’n kandidaten niet zal doodmaken, wat betekent dat het een spelletje Annemaria koekoek voor volwassen wordt.
De spin-off is niet nieuw in serieland. Uit Cheers ontsproot het zeer succesvolle Frasier. Friends bracht de flop Joey voort. En op Law & Order kwamen eindeloos veel varianten. Net als bij de reboot, en de series die gemaakt worden van populaire podcasts, geldt voor een spin-off (en een sequel of prequel) namelijk dat het een redelijk veilige gok is voor de studio’s en streamers. Een spin-off heeft, ondanks dat het een nieuwe titel is, een ingebouwde doelgroep en dus direct kijkers. Game of Thrones was een van de populairste series van de afgelopen jaren en een flinke groep van deze kijkers zal altijd inschakelen voor een nieuw avontuur in GoT-universum. Maakt niet uit over wat, of wie, het gaat.
Het Sherindanverse
Dat het op dit moment spin-offs regent, meer dan ooit lijkt wel, komt weer omdat iedere streamer en studio een of meer eigen, exclusieve universums probeert te creëren. Een wereld vol series (en films, games) waarvoor de fans blijven terugkomen naar het platform. Disney+ zet daarom enorm in op de werelden van Marvel en Star Wars. HBO hoopt een heel Game of Thrones-universum te ontwikkelen. Het Amerikaanse Paramount heeft de hitserie Yellowstone van Taylor Sheridan inmiddels al drie spin-offs gegeven, waardoor er een heus ‘Sheridanverse’ is ontstaan. AMC zou blijkbaar niets liever willen dan een uitgebreid Breaking Bad-universum. En Netflix, dat gek genoeg nog niet echt een ‘universe’ heeft, lijkt met Squid Game: The Challenge een eerste stap te zetten. Al zou het me ook niks verbazen als er, naast de huidige games, ooit Stranger Things spin-offs komen (een Steve en Eddie sitcom, wellicht?).
Het is de vraag of al deze universums de kwaliteit van series ten goede komen. Persoonlijk heb ik, na een jaar Marvel- en Star Wars-series, het gevoel dat iedere nieuwe serie de magie van het origineel een beetje wegneemt. Alsof de verf iedere keer een beetje wordt verdund en er uiteindelijk steeds minder kleur overblijft. Maar de Marvel- en Star Wars-titels zijn niet voor mij gemaakt (al vond ik het begin van WandaVision erg leuk, en geniet ik nu ook van Ms. Marvel), dus wie weet word ik eind van de zomer omvergeblazen door House of the Dragon. En kan ik daarna niet wachten om herenigd te worden met Jon Snow. Er zijn gekkere dingen gebeurd.
Tot het zover is, tip ik hieronder weer meerdere leuke series. En het zijn allemaal originele titels, geen enkele spin-off.
Veel kijkplezier!
Anke
Ik durf het bijna niet te vragen…
Mocht je deze nieuwsbrief nou regelmatig openen en met plezier lezen, dan kun je overwegen via deze weg een kleine financiële bijdrage te doen zodat ik nog meer tijd aan I Like To Watch kan besteden. Geen geld over, of gewoon geen zin? No worries! Ik ben oprecht erg dankbaar dat jullie met zoveel meelezen.
Serietips:
Chloe - In Chloe maakt hoofdpersoon Becky (Erin Doherty) nogal opmerkelijke keuzes wanneer de vrouw die ze nauwgezet volgt op social media, Chloe, plots overlijdt. Om te achterhalen wat er is gebeurd, doet Becky zich namelijk voor als ene Sasha en infiltreert de vriendengroep van de dode vrouw. Wat bijzonder makkelijk gaat aangezien Becky al deze mensen kent van social media, en precies weet wie ze moet zijn om feilloos in hun leven te passen. Chloe schetst een behoorlijk confronterend beeld van ons absurde social media-gebruik en is, ondanks een aantal twists and turns die wat onwaarschijnlijk zijn, erg spannend. Maar vooral het spel van Doherty, die eerder indruk maakte als Prinses Anne in The Crown, maakt dit een must see. (Vanaf 24 juni bij Prime Video)
Only Murders in the Building, S02 - Dat het eerste seizoen van ‘mysterie-komedie’ Only Murders in the Building zo ontzettend leuk bleek te zijn, was een van mijn grootste verrassingen van 2021. Feest dus dat Steve Martin, Martin Short en Selena Gomez razendsnel terug zijn met een tweede seizoen, met een nieuwe moord in het gebouw, en een nieuwe beroemdheid in het penthouse van de Arconia. Ik heb nog niet alles van dit tweede seizoen gezien, maar kan je vertellen dat het absoluut weer net zo charmant is als het eerste seizoen dat in mijn top 10 beste series van 2021 belandde. Het is misschien zelfs grappiger. (Vanaf 28 juni wekelijks bij Disney+)
Time - Een ‘oudje’ want ook een van mijn favorieten uit 2021, maar omdat-ie eindelijk hier te streamen is, wilde ik hem nogmaals tippen. Time, met Sean Bean en Stephen Graham, schetst een rauw en keihard beeld van het Britse gevangeniswezen. Aangrijpende en, zoals ik het eerder omschreef, ‘moeilijke televisie’, maar ook vreselijk goed. Veteranen Bean en Graham zijn indrukwekkend, maar ook de onbekendere, jonge castleden zijn erg sterk. (Vanaf 6 juli op NPO Plus)
Series die ik zelf ga proberen:
Stranger Things, S04 deel II - Het laatste deel van het vierde seizoen is iets minder lang dan eerst werd gedacht - aflevering 8 is 1 uur en 25 minuten en aflevering 9 ‘slechts’ 2 uur en 19 minuten - maar het blijven absurde lengtes. Maar ja, ook ik wil weten hoe het afloopt met de crew in Hawkins (de andere verhaallijnen zijn me iets minder bijgebleven als ik eerlijk ben), dus maken we volgend weekend maar weer wat tijd vrij. (Vanaf 1 juli op Netflix)
The Tourist - Ook een serie uit 2021, alleen was deze zesdelige thriller voor zover ik weet nog niet eerder hier te zien. In The Tourist speelt Jamie Dornan een man met een Iers accent die in Australië wakker wordt met geheugenverlies na een auto-ongeluk. Wie hij is weet hij dus niet, maar zodra hij het ziekenhuis verlaat ontdekt hij wel dat iemand hem dood wil hebben. De recensies waren vorig jaar goed, en vooral Dornan - die ik sowieso al hoog had zitten sinds zijn rol in het vreselijk enge The Fall - werd geprezen. Ik ga zeker kijken dus. (Vanaf 6 juli op NPO Plus)
Mind over Murder - In 1985 werden zes mensen veroordeeld voor de moord op Helen Wilson, een oma van 68 jaar oud. In 2009 werden ze alle zes, ondanks dat vijf van hen de moord hadden bekend, vrijgesproken nadat er nieuw DNA-bewijs was bovengekomen. Deze docuserie duikt in de werking van valse herinneringen en de impact die deze foutieve veroordeling had op de kleine gemeenschap in Nebraska waar Wilson vandaan kwam. Ik heb nog geen tijd gehad om te kijken, maar lees positieve dingen. (Vanaf 21 juni HBO Max)
Serienieuws:
Met The Good Lord Bird (kijk die serie!) heeft Ethan Hawke laten zien dat hij een goede neus heeft voor boeken die naar een serie vertaald moeten worden. Dus vind ik het goed nieuws dat hij de hoofdrol zal spelen in de verfilming van The Whites naar boek van Richard Price over politierechercheurs en de daders die ze nooit hebben kunnen pakken. De serie wordt gemaakt voor Showtime en Hawke is ook uitvoerend producent. Een uitzenddatum is nog niet bekend.
Het oprecht erg leuke (en bijzonder baanbrekende) Ms. Marvel doet het minder goed qua kijkcijfers dan de andere Marvel-series. Maar dat betekent eigenlijk niks:
This isn’t surprising given the other shows all had actors reprising their now-famous roles from some of the most popular movies ever, except Moon Knight, which had two stars as the leads. Ms. Marvel has none of that to sell it. It does however have the fact that it’s terrific. https://t.co/FvCQJqjF2r#MsMarvel had the lowest viewership in the first 5 days of any MCU series on Disney+ so far at 775K US households, per @samba_tv However, it reportedly has a higher rate of younger viewers and Black, Hispanic and Asian households than other MCU shows https://t.co/GJBn8BLMoDFandom @getFANDOMOndanks dat het tweede seizoen een bitterzoet, maar mooi en vooral afgerond einde had, ben ik toch blij dat Hacks terugkomt voor een derde seizoen. Ook omdat de makers in ieder interview zeggen dat ze vanaf het begin een heel duidelijk eindpunt voor Deborah en Ava in gedachten hadden, en dat ze dat nu nog niet hebben bereikt.
Nog meer goed nieuws, want Industry, de HBO-serie over een aantal jonge, ambitieuze mensen die de ladder proberen te beklimmen in de Londense bankwereld, komt begin augustus terug met een tweede seizoen.
De BBC is bezig met een dramaserie over het afluisterschandaal van Rupert Murdochs News of the World. Het zal Thank You & Goodbye gaan heten en de makers van het erg goede The Salisbury Poisonings zijn betrokken.
Tot slot nog even over…
…misschien wel het beste dat seizoen 4 van Stranger Things ons heeft gebracht:
Deel en stuur door!
Vind je I Like To Watch leuk? Deel ‘m dan vooral met al die mensen die ook van series houden.
Schrijf je in!
Is dit je eerste keer hier? Schrijf je dan hieronder in en je krijgt iedere twee weken een nieuwe I Like To Watch vol serietips en -nieuws.
Geef een comment!
Heb je opmerkingen of (kijk)tips? Laat het me weten.
I Like To Watch wordt gemaakt door Anke Meijer. De illustraties zijn van Mariëtte Haarlem. Eindredactie door Anemoon Utens.