De recensies voor het derde seizoen van HBO’s Succession zijn lovend. Misschien zelfs te?
Beste lezer,
De recensies zijn binnen en het oordeel is unaniem: het derde seizoen van Succession is geweldig goed, beter dan ooit zelfs, en de serie behoort nu officieel tot de absolute top van de televisieseries. Een kleine greep uit de reviews:
‘Succession feels like it's now well on its way to reaching Sopranos, The West Wing, Mad Men-levels of excellence.’ (Empire Magazine)
‘Succession's biggest weapon has always been its whip-cracking dialogue and the writer Jesse Armstrong has raised his game.’ (The Times)
‘Triumphant return of TVs best.’ (Newsday)
Zoals ik al voorspelde in de vorige nieuwsbrief, was het embargo vorige week amper opgeheven toen de eerst vijfsterren recensies begonnen binnen te druppelen. Inmiddels is het gedruppel een fikse stroom geworden en hebben zelfs NRC en de Volkskrant hun uiterst lovende besprekingen al gepubliceerd, bijna één week voordat de eerste aflevering ook in ons land te zien is. Succession is zo ‘hot’ op het moment, dat iedereen die het voorrecht had om het nieuwe seizoen alvast te kijken, over elkaar heen buitelt om zo snel mogelijk te delen hoe geweldig goed het is. (Iets waar ik zelf gretig aan meedoe, luister de VPRO Koos Podcast die vanaf vrijdag online staat maar…)
De hype is zo groot, dat ik me inmiddels afvraag of de recensies niet té lovend zijn. Niet omdat het derde seizoen niet goed is, dat is het wel, steengoed zelfs (ik kan niet wachten tot jullie aflevering 5 - hilarisch! - en 7 - emotioneel en rauw - ook hebben gezien en we erover kunnen praten). Maar omdat ‘we’ - de mensheid? Twitter? journalisten? - nou eenmaal de neiging hebben om iets dat heel hoog vliegt, naar beneden te willen halen. Zie recent de bizarre backlash die er rond het tweede seizoen van Ted Lasso ontstond. Ook een serie die enkel lovende kritieken kreeg (slechts twee van de 90 recensies op Rotten Tomatoes van het tweede seizoen zijn negatief). Maar ergens rond het moment dat de comedyserie de ene Emmy na de andere binnensleepte, was er een handvol mensen die vond dat alle lof overdreven was. En zoals altijd (ahum, anti-vaxxers, ahum), kreeg juist die hardroepende minderheid buitenproportioneel veel aandacht.
Ergens ben ik bang dat Succession ditzelfde lot beschoren zal zijn. Want de serie is stiekem rijp voor een backlash. En wel hierom:
Net als Ted Lasso is Succession een zogenaamde sleeper hit. De ontvangst in 2018 was zelfs redelijk lauwtjes. Pas toen de mensen die de serie wél keken aan het einde van het eerste seizoen riepen hoe goed het was geworden, en tijdens het tweede seizoen in 2019 oreerden hoe ge-wel-dig het was, werd Succession plots de serie die je gezien MOEST hebben. Dus verslonden de mensen die nog niet bij waren, massaal de eerste seizoenen tot we allemaal in shock waren over DAT einde van seizoen twee.
Dat deze cliffhanger nu ruim twee jaar in de lucht heeft gehangen, maakt dat de verwachtingen immens zijn. Er zijn inmiddels hele fan-theorieën over het einde en Logan Roys glimlachje opgetuigd en veelvuldig gedeeld. En, zoals ik eerder schreef, valt dit vaak alleen maar tegen. Succession is geen Westworld of Game of Thrones, het is geen puzzelserie die moet worden ‘opgelost’, bij Succession is ‘what you see’ vrijwel altijd ook ‘what you get’. Er zitten geen geheime boodschappen verstopt in gezichtsuitdrukkingen. (Of zoals Logan Roy zou zeggen: Fuck off!)
Maar dat is niet de enige reden. Zo is er ook nog ‘de vloek van het tweede seizoen’ die meestal toeslaat wanneer een eerste seizoen (in het geval van Succession dus het tweede) zo overweldigend was voor veel mensen, dat het vervolg niet anders kan dan tegenvallen (iets waar zelfs The Sopranos last van had). Tot slot is de kans aanwezig dat veel mensen die de eerste twee seizoenen hebben kunnen bingen tijdens de pandemie, nu ongeduldig worden bij de wekelijkse release. In deze vorm kan één minder spectaculaire aflevering meteen heel zwaar kan wegen. (Zie ook: Ted Lasso)
Dit alles zeg ik niet omdat ik vind dat seizoen drie de verwachtingen niet waar maakt. Het is kwalitatief even goed, misschien zelfs beter dan het gelauwerde, bekroonde tweede seizoen. En scherp, hilarisch, intens en bruut tegelijkertijd. Maar of dat genoeg is om die vaak onvermijdelijke negativiteit en backlash te vermijden, durf ik niet te zeggen. Er zullen immers altijd zeurkousen zijn:
Succession seizoen 3 begint maandag bij Ziggo Movies & Series XL. Meer serietips vind je als altijd hieronder.
Veel kijkplezier!
Anke
Ps. Als je I Like To Watch graag leest, help me dan om nóg meer lezers te bereiken. Stuur de nieuwsbrief door of deel ‘m op social media. Alvast heel veel dank!
Nieuw hier? Schrijf je in dan ontvang je iedere twee weken deze gratis nieuwsbrief!
De HBO-serie Insecure gaat haar laatste seizoen in.
Kijktips:
Insecure, seizoen 5 - Het is tijd om afscheid te nemen van Insecure. Het vijfde, en laatste, seizoen van de baanbrekende maar vooral ontzettend toffe serie van de hand van Issa Rae, staat voor de deur. Ook Insecure liet ons het vorige seizoen zitten met een fikse cliffhanger en de trailer belooft weer volop drama, gesprekjes met de spiegel, onzekerheid, vriendschap, goeie outfits, muziek, Los Angeles en liefde. (Vanaf 25 oktober wekelijks bij Ziggo Movies & Series XL)
Bluey, seizoen 2 - Ik tipte deze kinderserie al eerder, om er toen achter te komen dat het tweede seizoen nog niet bij ons te zien was (excuses hiervoor). Maar Disney+ heeft me verzekerd dat het vanaf volgende week woensdag dan toch echt zover is. Daarom nogmaals, voor iedereen met kleine kinderen (of katers na een avondje stappen): Bluey - over een tekenfilmhond en haar familie - is de enige serie die ik oprecht graag meekijk met mijn eigen zoon. Het werd daarnaast door de buitenlandse critici uitgeroepen tot ‘de kinderserie van deze tijd’. (Vanaf 20 oktober bij Disney+)
Sam Neill in Apple TV+’s nieuwste sensatieserie Invasion.
Series die ik zelf ga proberen:
Invasion - De apocalyptische series blijven maar komen, na Y: The Last Man, komt Apple TV+ binnenkort met Invasion. Geen virus dat de aarde bedreigt ditmaal, maar buitenaardse wezens. De trailer is enorm spectaculair en de streamer heeft, net als bij Foundation, niet echt op de centen gelet. Of het meer biedt dan de vele eerdere films en series over dit toch wel uitgekauwde onderwerp, valt te bezien. Al heeft Invasion wel Sam Neill in een hoofdrol. (Vanaf 22 oktober wekelijks bij Apple TV+)
The Cleaner - Duitse vrienden vertelden me onlangs enthousiast over Der Tatortreiniger, een serie over een man die plaatsen delict schoonmaakt. Helaas kan ik deze serie nergens vinden (jullie?), maar de Britse variant is deze week bij BBC First begonnen. Volgens The Guardian is The Cleaner losjes op de bekroonde Duitse serie gebaseerd en is het resultaat niet altijd even sterk. Maar mijn vrienden waren zo overtuigend, dat ik het toch ga proberen. (De eerste aflevering is nu terug te kijken via je kabelaanbieder, de rest is wekelijks op dinsdag bij BBC First te zien)
Serienieuws:
Omdat de jaren ‘90 nostalgie nog lang niet op is, heeft Netflix That ‘90’s Show aangekondigd - een spinoff van That ‘70’s Show met originele castleden Kurtwood Smith en Debra Jo Rupp (Red en Kitty Forman) in de hoofdrol.
Over Netflix gesproken, de streamer teasde deze week een nieuwe release van David Fincher en je kunt je voorstellen dat de teleurstelling groot was toen dit niet een derde seizoen van Mindhunter bleek te zijn, maar docuserie Voir met visuele essays die de kunst van cinema vieren. Wat overigens nog steeds best heel interessant klinkt.
Ted Lasso-makers Bill Lawrence en Brett Goldstein hebben groen licht gekregen van Apple TV+ om een nieuwe comedyserie voor het platform te maken. Shrinking, met Jason Segel (How I Met Your Mother) in de hoofdrol, gaat over een therapeut die zijn cliënten precies gaat vertellen wat hij van ze vindt. Segel zal ook meeschrijven en produceren.
De docuserie waar lang naar uitgekeken wordt, The Beatles: Get Back van regisseur Peter Jackson, heeft nu een streamingdatum en trailer:
Tot slot…
…nog even over de meest recente, ronduit bizarre reactie van Netflix’ baas Ted Sarandos op de aanhoudende en (terechte) ophef over de Dave Chapelle-special:
Deel en stuur door!
Vind je I Like To Watch leuk? Deel ‘m dan vooral met al die mensen die ook van series houden.
Schrijf je in!
Is dit je eerste keer hier? Schrijf je dan hieronder in en je krijgt iedere twee weken een nieuwe I Like To Watch vol serietips en -nieuws.
Geef een comment!
Heb je opmerkingen of (kijk)tips? Laat het me weten.
I Like To Watch wordt gemaakt door Anke Meijer. De illustraties zijn van Mariëtte Haarlem. Eindredactie door Anemoon Utens.