Vallen seriefinales niet altijd tegen?
Zeker als we vooraf al massaal hebben bedacht waar het volgens ons heen zou moeten gaan...
Het veelbesproken, niet door iedereen gewaardeerde einde van Lost
Beste lezer,
Bestaat er zoiets als een echt perfecte seriefinale? Een slot waarbij IEDEREEN denkt: Ja! Niets op aan te merken. Want zelfs als alle critici en fans het er over eens zijn dat een serie op een briljante manier wist te eindigen - denk Fleabag of recenter I May Destroy You - dan nog is het voer voor tientallen think pieces en duizenden tweets. Wat betekent het einde? Wat wil de maker er nou precies mee zeggen? En standaard: is er niet toch ruimte voor een volgend seizoen?
De meest geanticipeerde seriefinale van dit moment is die van WandaVision, die morgen op Disney+ komt. En deze gaat waarschijnlijk zo tegenvallen, dat regisseur Matt Shakman in een interview met EW alvast voor deze teleurstelling heeft gewaarschuwd. Heus waar. Nu heeft dit niets met de daadwerkelijke kwaliteit van de finale te maken (Shakman staat hopelijk achter zijn eigen werk), maar met het feit dat er online zoveel verschillende, waanzinnige theorieën bestaan over hoe de serie zou kunnen eindigen, dat de werkelijkheid wel tegen MOET vallen.
Dit is voor een groot deel te wijten aan de makers zelf, die zoveel easter eggs en hints in de serie verstopten over het verloop van het verhaal, dat het een heuse puzzel werd voor de fans om op te lossen. En dat deden ze dan ook massaal. Komt nog eens bij dat acteurs Elizabeth Olsen en Paul Bettany alle twee regelmatig in interviews een ‘speciale guest star’ teasden. Net zo spectaculair als de verrassende verschijning van Luke Skywalker in The Mandelorian, aldus Olsen. Vandaar dat er hele volksstammen zijn die nu verwachten dat Sir Ian McKellen morgen als Magneto zijn opwachting maakt.
Het zal niet de eerste keer zijn dat zogenaamde ‘fan theorieën’, gecultiveerd op Reddit en andere fora maar ook uitvoerig besproken door entertainment- en mediasites, een spectaculairder einde voorspellen dan de schrijvers bedachten. Denk maar aan seizoen acht van Game of Thrones, dat niet alleen tegenviel, maar eigenlijk gewoon stukken slechter was dan de dingen die fans hadden verzonnen.
En ook het einde van Lost, 11 jaar geleden alweer, was een grote teleurstelling voor al die mensen op alle fora die obsessief het mysterie van het eiland hadden proberen op te lossen. Ik zag, op Reddit notabene, het idee voorbijkomen dat de makers van Lost wellicht een heel ander slot hadden bedacht, maar dat de online hype zo immens was geworden dat het originele einde al was geraden waardoor ze werden gedwongen om de boel om te gooien. Nu zegt maker Damon Lindelof dat hij al halverwege het eerste seizoen precies wist hoe het zou eindigen waardoor deze ‘theorie’ uit het raam kan, maar heel gek bedacht was het stiekem niet. De schrijver van Mr. Robot moest bijvoorbeeld met lede ogen aanzien hoe zijn ‘schokkende twist’ in seizoen 2 al na één aflevering werd geraden. Puzzelende fans weten nou eenmaal niet van ophouden.
Verpesten fans op deze manier zelf hun series? Wellicht. Maar aan de andere kant valt er ook wat te zeggen over die gezamenlijke ervaring van het met z’n allen proberen uit te vogelen waar een verhaal heengaat. Zoals iedereen zich begin jaren ‘80 afvroeg wie J.R. Ewing had neergeschoten. Het is een vorm van samen tv-kijken die in deze streaming tijden, waarin series vaak meteen in z’n geheel beschikbaar zijn, steeds zeldzamer wordt. Want zodra er buzz is over de nieuwste Netflix-sensatie, heb je als kijker immers alweer het idee dat je hopeloos achterloopt. Maar WandaVision, net als GoT, kwam ouderwets eens per week uit. Waardoor de hype iedere week groter en groter kon worden. En we nu ook ouderwets teleurgesteld kunnen zijn over het einde. Ik heb er zin in!
Heb je nou helemaal niets met WandaVision? Geen zorgen. Hieronder vind je weer een boel andere kijktips. Waaronder de allereerste beste televisieserie van 2021!
Veel kijkplezier!
Anke
Nu al een van de beste series van 2021: It’s A Sin, nu bij NPO Plus
Kijktips:
It’s A Sin - Compleet gevloerd was ik na het kijken van het vijf afleveringen tellende It’s A Sin. De prachtige serie gaat over groepje homoseksuele jongens (en hun beste vriendin Jill) in de jaren ‘80 in Londen, een tijd waarin aids om zich heen begon te grijpen. Hoe zwaar het onderwerp ook is - want ja, er gaan mensen dood -, wat na vijf afleveringen vooral blijft hangen is een gevoel van liefde, vriendschap en levensvreugde. Ik had net zo vaak een grijns op mijn gezicht als tranen in m’n ogen. Screenwriter Russell T Davies (Queer As Folk, Years and Years) is werkelijk een geweldig verhalenverteller, maar vooral een meester in het creëeren van personages waar je oprecht om gaat geven. En dat doe je bij It’s A Sin al na de eerste vijftien minuten. It’s A Sin is de eerste beste serie van 2021. (Vanaf 5 maart helemaal op NPO Plus, in de zomer te zien op NPO 3)
Gold Digger - Kan een aantrekkelijke dertiger verliefd worden op een vrouw van zestig? Dat is de vraag die centraal staat in de Britse miniserie Gold Digger waarin de vermogende Julia (Julia Ormond) en de vele jaren jongere Benjamin (Ben Barnes) een relatie krijgen. Haar volwassen kinderen steigeren al na één ontmoeting met hun moeders nieuwe vriend en ook Julia zelf lijkt niet altijd te durven geloven dat Benjamins gevoelens oprecht zijn. Al besluit ze er wel van te genieten. Omdat er al vanaf aflevering één gespeeld wordt met de optie dat Benjamin kwade intenties heeft, werkt de serie haast als een soort Rorschachtest: zie je een jonge man die verliefd is op een oudere vrouw of een oplichter die enkel uit is op haar geld? (Vanaf 5 maart helemaal op NPO Plus, vanaf 12 maart wekelijks op NPO 2 en NPO Start)
22 juli: Norway’s Darkest Day - Geen makkelijk onderwerp, de vreselijke aanslagen die Andres Breivik in 2011 in Oslo en Utøya pleegde waarbij 77 mensen - waaronder veel jongeren - omkwamen. Maar omdat de makers van 22 juli: Norway’s Darkest Day de focus leggen op mensen die indirect betrokken waren bij de afschuwelijke gebeurtenissen - een journalist, een agent, een lerares, ziekenhuispersoneel -, is het vooral een verhaal over de impact die deze dag had op iedereen in Noorwegen. (Vanaf 8 maart bij Ziggo Movies & Series (XL))
De series die ik zelf op het moment kijk:
For All Mankind - Wat als niet de Amerikanen maar de Russen als eerste op de maan waren geland? Hoe had dit de wereld veranderd? Het uitgangspunt van For All Mankind is zeer intrigerend, al vond ik de uitwerking de eerste paar afleveringen wat tegenvallen. Vooral omdat ik niet goed wist wat er precies op het spel stond. Maar het eerste seizoen schijnt beter te worden en nu seizoen 2 over het algemeen zeer goed is ontvangen, heb ik besloten het nog een kans te geven. (Apple TV+)
Murder Among the Mormons - In de jaren ‘80 claimde Amerikaan Mark Hoffmann de zogenaamde ‘White Salamander Letter’ te hebben gevonden. Deze ‘historische’ brief zette het hele ontstaansverhaal van de De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen op z’n kop. Want oprichter Joseph Smith zou niet bezocht zijn door een engel, maar door een… een witte salamander. De vondst veroorzaakte veel ophef en zou leiden tot een dubbele bomaanslag. Deze driedelige true crime docuserie van de regisseur van Napoleon Dynamite vertelt het fascinerende verhaal, al had het ook wat korter gemogen. (Netflix)
Years and Years - Een ‘oudje’, maar dankzij It’s A Sin besloot ik Russel T Davies dystopische serie uit 2019 gewoon opnieuw te gaan kijken. En de volgende op de lijst is zijn veelgeprezen A Very English Scandal. Ik ben officieel een Davies-fan. (Alle twee op NPO Plus)
Dealer - Wordt deze serie de volgende Franse Netflix-hit? Dealer gaat over een filmmaker die met zijn lopende camera in een bendeoorlog terechtkomt en doet denken aan een soort Blair Witch in de banlieues. Er zijn nog geen screeners beschikbaar en uit de teaser kan ik nog niet helemaal opmaken of het goed of juist heel slecht is. Wat jullie? (10 maart op Netflix)
Eerste beelden van The Underground Railroad, Prime Video
Serienieuws:
Het beste nieuws van de afgelopen weken is dat we eindelijk een releasedatum voor Barry Jenkins verfilming van The Underground Railroad hebben. Zet 14 mei maar in de agenda. Te zien op Amazon Prime Video.
Apple TV+ heeft anthology serie Roar aangekondigd gebaseerd op Cecelia Aherns gelijknamige boek met korte verhalen. Nicole Kidman, Cynthia Erivo, Merritt Wever en Alison Brie hebben al getekend voor een rol en de makers van het te vroeg gecancelde GLOW zitten aan de knoppen. Klinkt goed dus.
Rose Lesie (Ygritte in GoT) komt terug naar HBO voor The Time Traveler’s Wife, een serie naar de roman van Audrey Niffenegger over een man die onbedoeld door de tijd reist en zijn vrouw die, nou ja, niet met hem meekan. (Het verhaal is beter dan het klinkt.) De miniserie zal gemaakt worden door Steven Moffat, die eerder al Dr. Who en Sherlock maakte.
Danny Boyle (Trainspotting) werkt aan een dramaserie over Steve Jones, gitarist van de Sex Pistols, voor FX. Geen idee dus waar en wanneer wij dat te zien krijgen. Maar ik ga het voor je in de gaten houden. Hoe de serie er ongeveer uit gaat zien, kan Boyle het beste zelf vertellen: “Imagine breaking into the world of The Crown and Downton Abbey with your mates and screaming your songs and your fury at all they represent. This is the moment that British society and culture changed forever. It is the detonation point for British street culture…where ordinary young people had the stage and vented their fury and their fashion…and everyone had to watch and listen…and everyone feared them or followed them. The Sex Pistols. At its center was a young charming illiterate kleptomaniac — a hero for the times — Steve Jones, who became in his own words, the 94th greatest guitarist of all time. This is how he got there.” Rolling Stone heeft het eerste beeld.
Tot slot…
…nog een laatste tweet over die (vreselijke) Golden Globes:
Deel I Like To Watch vooral met al die mensen die ook van series houden!
I Like To Watch wordt gemaakt door Anke Meijer. De illustraties zijn van Mariëtte Haarlem.