Iemand nog zin in een serie over een dodelijke pandemie?
Naar 'Station Eleven' werd enorm uitgekeken, maar nu lijkt de timing wel erg beroerd...
Boodschappen inslaan aan het begin van een pandemie in HBO Max’s Station Eleven.
Beste lezer,
Toen de pandemie nog jong was, besloten mensen massaal Contagion te kijken. De film uit 2011 waarin Gwyneth Paltrow in de eerste tien minuten overlijdt aan een agressief, nieuw virus dat zich razendsnel over de wereld verspreidt en overal chaos en dood zaait. En ook andere oude films als Outbreak en 12 Monkeys, alle twee over enge, dodelijke virussen en pandemieën, waren plotseling enorm in trek.
Het was alsof we ons wilden voorbereiden op het ergste.
Inmiddels staat Contagion al lang niet meer in de kijklijstjes. Y: The Last Man, een serie die in september uitkwam over een mysterieus virus dat in één klap alle mensen met een y-chromosoom doodt, leek de afgelopen weken ook niet echt de juiste snaar te raken bij het televisiekijkend publiek. En zelfs de slecht uitgevoerde verhaallijn over COVID in The Morning Show voelde voor velen te confronterend.
Want na dik anderhalf jaar, wederom oplopende cijfers en een zoveelste nieuwe lockdown die dreigend in de lucht hangt, hebben we wel genoeg gehad van pandemieën, echt of nep. Dood, narigheid en ellende? Prima. We kijken met plezier naar Squid Game, Succession of Maid. Maar bij een dodelijk virus trekken we de grens.
Vandaar dat de eerste trailer van Station Eleven, de HBO Max miniserie waarin een nieuwe griep het grootste deel van de wereldbevolking uitroeit, onlangs niet heel enthousiast werd ontvangen. Niet omdat het korte filmpje er niet goed uitziet of er niet al heel lang naar deze serie, gebaseerd op de gelijknamige bestseller uit 2014, wordt uitgekeken (ook door mij). Maar omdat er na 40 seconden al wordt gesproken van een ‘griep die we nog nooit eerder hebben gezien’ en een dodelijk virus dat met ongekende snelheid om zich heen grijpt. Dat terwijl er een uiterst trieste versie van What The World Needs Now Is Love onder de trailer speelt, om nog maar eens te benadrukken hoe akelig een pandemie is. Het nodigt niet direct uit tot bingen, wel?
Het lullige is dat de verfilming van Station Eleven al in oktober 2019 werd aangekondigd. De miniserie is dus geen reactie op de huidige pandemie, maar kampt eerder met een geval van flink beroerde timing. Daarbij valt de trailer, als ik Vulture’s tv-recensent Kathryn VanArendonk moet geloven, in de categorie ‘hele slechte marketing’. VanArendonk, die de serie al heeft mogen zien (hier in Nederland moeten we wachten op de komst van HBO Max), tweette namelijk dat ze woedend was over de fouten die het filmpje maakt. Welke dat precies zijn, kon ze niet zeggen omdat de serie (uiteraard) een embargo heeft. Maar toen iemand opmerkte dat het boek eigenlijk helemaal niet over de pandemie gaat (het speelt voornamelijk 20 jaar later) maar de trailer wel, zei VanArendonk ‘yes!!!’. Een reactie die doet vermoeden dat de trailer de serie geen recht doet. Hoopgevend dus! Net als het feit dat VanArendonk zich genoodzaakt zag er überhaupt over te tweeten omdat ze de show wilde verdedigen. Iets dat je niet doet als je het niet goed vindt, toch?
Maar of eventuele positieve recensies van de critici - en wellicht een nieuwe trailer met minder focus op die rottige pandemie - genoeg gaan zijn om mensen te overtuigen om een serie met een dodelijk virus een kans te geven in deze COVID-tijden? Ik heb er een hard hoofd in. Al hoop ik het wel want het boek, geschreven door Emily St. John Mandel, is echt heel goed…
Station Eleven komt 16 december in Amerika uit. Bij ons waarschijnlijk pas na de lancering van HBO Max volgend jaar. Tot die tijd tip ik hieronder weer meerdere series, waaronder Always Jane, een intieme docuserie over een trans tiener, en Dopesick over de opiaten-epidemie (géén pandemie!) in de Verenigde Staten.
Veel kijkplezier!
Anke
Ps. Als je I Like To Watch graag leest, help me dan om nóg meer lezers te bereiken. Stuur de nieuwsbrief door of deel ‘m op social media. Alvast heel veel dank!
Nieuw hier? Schrijf je in dan ontvang je iedere twee weken deze gratis nieuwsbrief!
Jane, de hoofdpersoon in de intieme docuserie Always Jane van Amazon Prime.
Serietips:
Always Jane - Er wordt veel (te veel) geroepen over transgender personen, meestal door mensen met weinig kennis van zaken. De documentaireserie Always Jane roept niets, maar zegt juist heel veel. Hoe het is voor hoofdpersoon Jane Noury om als tiener haar transitie door te maken bijvoorbeeld. En hoe haar ouders haar helpen door zich te laten informeren en vooral heel veel van hun dochter te houden. De Noury’s, een luidruchtige familie uit New Jersey, werden een jaar gevolgd en het resultaat is een heel menselijk en intiem portret (met veel door Jane zelf geschoten beeld) dat wat mij betreft al dat onbenullige geroep met gemak overstijgt. (Vanaf 12 november op Amazon Prime)
The Shrink Next Door - The Shrink Next Door vertelt het verhaal van Marty Markowitz (Will Ferrell) die zich dertig jaar lang volledig laat manipuleren door ‘Dr. Ike’, zijn psychiater (een akelig onaantrekkelijke Paul Rudd). Zozeer zelfs dat Marty zijn Zwitserse bankrekeningen laat plunderen, de man controle geeft over zijn bedrijf en hem zijn huis in The Hamptons laat overnemen. Allemaal onder het mom van ‘therapie’. Ondanks dat het een waargebeurd verhaal is (de gelijknamige podcast is een groot succes), maakt de serie net niet helemaal duidelijk waarom Marty het zó makkelijk zó ver liet komen. Hierdoor wordt The Shrink Next Door wat mij betreft pas tegen het einde echt spannend, op het moment dat Marty zijn leven weer terug probeert te krijgen. Niet één van Apple TV+’s beste series dus, maar genoeg kwaliteit om te blijven kijken. (Vanaf 12 november wekelijks op Apple TV+)
The Billion Dollar Code - Wist je dat er in 1994 al een programma bestond waarmee je via satellietbeelden de hele aarde kon ‘bezoeken’? Tien jaar voordat Google Earth werd gelanceerd? De Duitse miniserie The Billion Dollar Code vertelt hoe dit programma door een groepje hackers en kunstenaars in het Berlijn van de jaren ‘90 werd ontwikkeld. En hoe zij, vreselijk goedgelovig en naïef, de code van hun programma deelden met een programmeur uit Silicon Valley, die het weer doorverkocht aan Google… Ook deze serie is gebaseerd op de werkelijkheid (al zegt Google uiteraard van niet) en de manier waarop het grote techbedrijf toen al alles naar z’n hand wist te zetten en misbruik maakte van mensen, voelt akelig actueel. Een serie die ik met meer plezier keek dan ik vooraf had gedacht. (Nu op Netflix)
Het ‘moeilijke’ maar indrukwekkende Dopesick, te zien bij Disney+.
Series die ik ga proberen:
Dopesick - Een miniserie over het begin van de nog steeds woedende en alles verwoestende opiatencrisis in de Verenigde Staten. Michael Keaton speelt een zeer gedreven huisarts in een klein plaatsje in ‘coal country’ die in de jaren ‘90 meerdere patiënten het nieuwe ‘wondermiddel’ Oxycontin voorschrijft met het idee dat het medicijn ze zal helpen. In plaats daarvan raken ze verslaafd en sterven ze. De serie kijkt ook naar de overheid die probeert de makers van het middel, Perdu Pharma en de familie Sackler, ter verantwoording te roepen. Iets dat - zoals we inmiddels weten - een stuk ingewikkelder is dan het zou moeten zijn. Ik ben pas bij aflevering twee maar kan nu al zeggen dat Dopesick absoluut in de categorie ‘moeilijke tv’ valt (hoe kan het ook anders met zo’n onderwerp) maar ook dat het meer dan de moeite waard is. (Vanaf 12 november op Disney+)
The Wheel of Time - Toen Jeff Bezos zijn mensen bij Amazon Prime om een eigen Game of Thrones vroeg, brachten ze hem fantasy boekenserie The Wheel of Time. Of de serie het grote succes gaat worden waar Bezos op hoopt, blijft de vraag. Vooral omdat het tot op heden geen enkele fantasy serie is gelukt GoT van de troon te stoten (het satirische drama Succession daarentegen…). Maar wat me wel aanspreekt, is het feit dat in deze fantasiewereld de vrouwen de baas zijn. Wat hopelijk betekent dat de vrouwelijke personages niet om de haverklap met seksueel geweld te maken krijgen. (Vanaf 19 november op Amazon Prime)
Cowboy Bebop - Netflix komt met een live-action versie van de immens populaire, nineties anime serie Cowboy Bebop over een groepje intergalactische bounty-hunters in 2071. Mijn anime kennis is zeer beperkt, maar mij is verteld dat dit best een ‘event’ is voor de fans. En ik moet zeggen, de trailer ziet er uit alsof het met heel veel plezier is gemaakt. (19 november op Netflix)
Serienieuws:
The Many Saints of Newark, de prequelfilm van The Sopranos, draait nu in de bioscoop. Ik schreef in de vorige nieuwsbrief al dat de serie toch echt beter is, vandaar dat we deze week voor de VPRO Koos Podcast een hele special over The Sopranos hebben gemaakt. Vanaf vrijdag hier te beluisteren!
Een echte verrassing is het niet, maar er komt officieel een tweede seizoen van Squid Game. Maker Hwang Dong-hyuk zegt druk bezig te zijn met een nieuwe, verrassende insteek voor het vervolg op de grootste tv-hit van het 2021.
Een zin die ik nooit had gedacht ooit te schrijven: Er is een sitcom over het leven van Alanis Morissette in de maak. De comedy zal gaan over een vrouw van in de veertig, getrouwd met drie kinderen, die in haar jongere jaren een wereldberoemde, invloedrijke muzikant was. Ooit ‘de stem van een generatie’, maar nu lukt het haar niet om een nieuwe generatie (haar kinderen) naar haar te laten luisteren, aldus de omschrijving. Klinkt… ehm… bijzonder? Morissette zelf is overigens uitvoerend producent en zal nieuwe muziek maken voor de show.
Apple TV+ komt met een anthology serie over klimaatverandering en de impact die dit zal hebben op ons leven, de liefde, werk, geloof en familie. Extrapolations gaat het heten, en er hebben inmiddels al een hoop grote namen getekend voor een rol, waaronder Edward Norton, Keri Russell, Michael Gandolfini, Meryl Streep, Sienna Miller, Kit Harington, Tahar Rahim, Matthew Rhys, Daveed Diggs, David Schwimmer, Forest Whitaker en Marion Cotillard. Wat een lijst!
De tweede Downton Abbey-film die in maart uitkomt, is al zo ver af dat er een teaser is. De eerste trailer zal dit weekend in de bioscoop te zien zijn voor de vertoning van de film Belfast.
En het filmen van de Luther-film voor Netflix is officieel begonnen. Hoofdrolspeler Idris Elba deelde het heuglijke nieuws deze week op Twitter:
Tot slot…
… nog even over The Sopranos:
Deel en stuur door!
Vind je I Like To Watch leuk? Deel ‘m dan vooral met al die mensen die ook van series houden.
Schrijf je in!
Is dit je eerste keer hier? Schrijf je dan hieronder in en je krijgt iedere twee weken een nieuwe I Like To Watch vol serietips en -nieuws.
Geef een comment!
Heb je opmerkingen of (kijk)tips? Laat het me weten.
I Like To Watch wordt gemaakt door Anke Meijer. De illustraties zijn van Mariëtte Haarlem. Eindredactie door Anemoon Utens.