Hoe acteer je met een niet bestaande draak?
House of the Dragon is terug en actrice Eve Best (Prinses Rhaenys) vertelde me laatst hoe die indrukwekkende drakenscènes nou eigenlijk echt worden opgenomen.
Beste lezer,
Het lijkt aan de ene kant heel lang geleden en aan de andere kant alsof het gisteren was dat het eerste seizoen van House of the Dragon in première ging. Het was de serie waarmee we in de zomer van 2022 de eerste aflevering van Skip Intro begonnen (wauw). En, of je het nou goed vond of niet, dat eerste seizoen was een televisie-event. Er werd door iedereen en z’n moeder gemopperd over tijdssprongen en afleveringen die zo onderbelicht waren, dat je amper kon zien wat er gebeurde. Maar er werd ook massaal gespeculeerd over eventuele plottwists, hard naar het beeldscherm geroepen (Dracarys!) en vooral gekeken. Veel gekeken. De kijkcijfers van dat eerste seizoen kwamen namelijk heel dichtbij de hoogtepunten van voorloper Game of Thrones. Iets dat zelfs showrunner Ryan Condal niet had verwacht, vertelde hij laatst tijdens een groepsgesprek via Zoom (lees bij VPRO Cinema het hele interview).
Of het tweede seizoen opnieuw zoveel gaat losmaken, gaan we de komende weken merken. Maandag staat de eerste aflevering op (het vernieuwde) HBO Max. Aan het enthousiasme van de cast zal het in ieder geval niet liggen. Tijdens de interviews de dag na de première in New York vorige week, waren ze allemaal enthousiast en meer dan bereid om over de serie en hun aandeel erin te praten met journalisten van over de hele wereld. Iets dat niet altijd het geval is, kan ik je vertellen. Matt Smith was charmant, Fabien Frankel aardig en Ewan Mitchell bedachtzaam maar vriendelijk.
Al was actrice Eve Best, die Prinses Rhaenys Targaryen speelt (even terzijde, maar die namen, ik moet ze altijd weer opzoeken…), het leukst. De Britse hield namelijk een heerlijk relaas over hoe je dat eigenlijk doet, rijden op onzichtbare draken. Het is een verhaal dat ik jullie niet wilde onthouden, vooral omdat het een heel mooi kijkje achter de schermen geeft bij het filmen van zo’n blockbuster als House of the Dragon. (Stel je bij haar woorden vooral een hele geanimeerde actrice voor die haar verhaal vertelt met veel handbewegingen en expressie, terwijl haar on-screen echtgenoot Steve Toussaint naast haar geamuseerd toekijkt.)
Want de draken van House of the Dragon bestaan natuurlijk niet echt, ook al zien ze er ook dit seizoen weer heel indrukwekkend uit. De acteurs werken daarom, zo vertelde Best, met een speciaal voor deze scènes gebouwde machine. Een die in niks lijkt op een draak maar wel zo hoog is als een huis, met een klein trappetje aan de zijkant. Best: ‘En als je die trap opklimt, word je gevolgd door heel veel veiligheidsmensen die het allemaal nauwlettend in de gaten houden.’ Eenmaal boven maken de veiligheidsmensen de acteur vast en checken twee keer of alles goed zit. ‘Waarna ze die trap weer afdalen en jij dus alleen vastzit op dit ‘huis’ dat vervolgens begint te bewegen.’ En dat bewegen was voor Best in het nieuwe seizoen een stuk heftiger dan in het eerste seizoen, waarin de actrice enkel met haar ‘draak’ door de vloer van de dragonpit hoefde te breken (Dracarys!). Er zijn dit keer zelfs momenten waarop het moet lijken alsof Rhaenys op haar kop vliegt. Best: ‘Om dat effect te bereiken wordt dit ‘huis’ heen en weer geslingerd en valt het soms loodrecht naar de grond toe, wat heel oncomfortabel is. En op hetzelfde moment, zijn er vier mannen die met machines wind en rook in je gezicht blazen, en andere mensen die dingen naar je roepen - want er zijn geen andere acteurs dus moet je het je allemaal inbeelden. Dus dan zwaait er iemand met een kleine tennisbal die Aegon moet voorstellen of roept er iemand ‘Aegon komt de hoek om!’ terwijl er rook in je ogen komt en wind om je oren suist.’
En voor de meer intieme momenten tussen acteur en draak blijkt er een blauwe bank te zijn, onthulde Best. ‘Mijn draak en ik hebben een tedere band, dus is er een scène waarbij ik tegen die blauwe bank aanleunde terwijl ik deed alsof ik liefdevol in de ogen van mijn niet bestaande draak keek.’ Zo wordt ‘de magie’ dus gemaakt. ‘Het is allemaal heel vreemd’, sloot Best haar relaas af. ‘En je bent daarna helemaal beurs.’
Ik ga de komende weken het nieuwe seizoen van House of the Dragon weer recappen samen met Danielle Kliwon (word lid van Patreon als je mee wilt luisteren) en ik ben heel benieuwd of ik de drakenscènes nog hetzelfde kan zien na dit onthutsende kijkje achter de schermen. Ik ben dankzij haar heerlijke verhaal wel voor altijd fan van Eve Best, die overigens onlangs ook in Maryland speelde, een alleraardigste dramaserie zonder draken die ik in de vorige nieuwsbrief nog tipte.
Over tips gesproken, ook hieronder staan weer een aantal leuke, nieuwe en terugkerende series die de komende tijd uitkomen, waaronder House of the Dragon natuurlijk.
Veel kijkplezier!
Anke
NIEUW: Krijg ook een persoonlijke serie-tip!
Deze week in Skip Intro: de beste tv-series van 2024
We waren er vorige week onverwachts niet, dus moest onze ‘beste series van 2024, tot nu toe’-pod worden uitgesteld. Maar dat was niet erg, want afgelopen week lukte het ons om eindelijk een keer samen in één ruimte op te nemen. (Wat heel leuk was, al liet de techniek het wel afweten, maar dat is een ander verhaal.)
Dus wil je weten wat mijn uiteindelijke top 5 is? Of hoe Thijs mij en Danielle wist te verrassen met een van de series in zijn lijst? Luister nu:
Serietips:
The Capture, S2 - Ik vond het eerste seizoen van The Capture oprecht hele leuke televisie. Ook al is het hele uitgangspunt van de Britse crimethriller intens idioot, althans dat hoop ik. Want in de wereld van The Capture zijn de meest waanzinnige samenzweringstheorieën namelijk de waarheid. Zo gaat dat eerste seizoen over een soldaat (Callum Turner) die door bewakingscamera’s wordt gefilmd terwijl hij bij een bushalte een vrouw ernstig toetakelt, alleen blijft de soldaat zelf bij hoog en laag beweren dat hij niks heeft gedaan. Een gedreven politierechercheur, gespeeld door een intens serieuze Holliday Grainger, ontdekt al snel dat zijn verhaal klopt en dat de bewakingsbeelden zijn gemanipuleerd (verder zal ik niks verklappen, kijk vooral zelf). In dit tweede seizoen draait het om een politicus (Paapa Essiedu) die te maken krijgt met akelig realistische deep fakes. Iets dat opnieuw evenzo maf als angstaanjagend is. Geloofwaardig is het allemaal niet (hoop ik) maar het schuurt dicht genoeg tegen actuele vraagstukken aan, om toch onrustig te maken. Al is het vooral lekkere wegkijk-tv. (Vanaf 15 juni op NPO 2 en Start, nu al NPO Plus)
Stax - Een mooie docuserie over een onderwerp waar ik eigenlijk vrijwel niets vanaf wist, namelijk het platenlabel van grootheden als Otis Redding, Booker T. Jones, de Staple Sisters en Isaac Hayes. Stax Records werd opgericht eind jaren ‘50 door een simpele boer met liefde voor muziek en zijn ondernemende zus. Al snel was de studio en de naastgelegen platenwinkel in Memphis een plek waar jonge mensen, zwart en wit, samen kwamen dansen en muziek maken. Iets dat uniek was in die tijd waarin Tennessee nog tot op het bot gesegregeerd was. Dankzij Stax konden talenten als Redding onze wereld een stuk mooier maken met hun muziek. Stax vertelt in vier delen en aan de hand van heel veel interviews met betrokkenen en prachtige archiefbeelden, het interessante verhaal van de opkomst en uiteindelijke ondergang van deze belangrijke platenmaatschappij. (Lees hier ook mijn recensie voor de VPRO Documentairegids) (Nu op HBO Max)
Series die ik zelf ga kijken:
Clipped - Deze miniserie gaat over de val van Donald Sterling, de eigenaar van de Los Angeles Clippers, in 2014. De gebeurtenis maakte tien jaar geleden heel wat los onder sportfans in de VS. Ik woonde toen in het land, maar heb er niks van meegekregen en moest zelfs nu even opzoeken welke sport de Clippers spelen (basketbal, mocht je het ook niet weten). Maar de FX-serie met Laurence Fishburne en Ed O’Neill krijgt aardig positieve recensies en is al beschikbaar op Disney+, wat redelijk uniek is want meestal duurt het even eer we FX-titels ook hier krijgen. Wat dat betreft zag ik dat ook The Veil, een miniserie met Elisabeth Moss in de hoofdrol, al beschikbaar is. Alleen die serie, geschreven door Steven Knight, krijgt zo’n slechte recensies dat ik eigenlijk niet durf. (Ik begin na de draak die All The Light We Cannot See was en nu dit, toch een beetje te twijfelen aan Steven ‘Peaky Blinders’ Knight, maar dat terzijde…). Dus daarom ga ik toch voor Clipped. (Nu op Disney+)
House of the Dragon, S2 - De draken zijn dus terug (soort van) en het is eindelijk oorlog, althans, bijna…? Ik heb twee afleveringen van het nieuwe seizoen gezien en kan verklappen dat er een nieuwe, erg mooie intro is (de muziek is wel als vanouds) en dat het verhaal geen tijdssprongen meer heeft, het begint zelfs daags na de dood van Luke. Maar omdat we dit seizoen gaan recappen (de eerste aflevering staat maandag op alle podcast-apps, de rest is voor onze leden van Patreon) heb ik nog niet verder gekeken en durf ik ook nog niet te oordelen. Ik ga dus gewoon kijken de komende weken. (Vanaf 17 juni op HBO Max)
Bridgerton S3, deel II - Ik was een beetje klaar met Bridgerton en keek de eerste helft van het nieuwe, derde seizoen alleen maar omdat ik er een korte recensie over moest schrijven. Maar na dát einde, wil ik de tweede helft ook zien. Ik blijf erbij: Shonda Rhimes weet echt hoe ze tv moet maken. (Nu op Netflix)
Serienieuws:
3 Body Problem krijgt toch nog twee seizoenen, zo lieten showrunners Benioff, Weiss en Alexander Woo weten in een interview met The Hollywood Reporter. Hierover was natuurlijk flink wat twijfel nadat Netflix had aangekondigd dat de ontzettend dure scifi-serie zou terugkeren met extra afleveringen om het verhaal af te maken. Vooral dat ‘extra afleveringen’ leek te suggereren dat er geen hele seizoenen meer kwamen. Maar dus wel, zeggen de makers. Genoeg tijd zelfs, zei Benioff, om het verhaal precies zo af te maken als ze voor ogen hebben en het ‘immens bevredigend’ zal zijn. Goed nieuws voor de fans dus.
In Skip Intro vroegen we ons afgelopen week af of er nog veel series bij gaan komen de komende maanden die uiteindelijk op het ‘beste van het jaar’-lijstje gaan komen. We hadden best wat titels, maar het tweede seizoen van Severance stond daar niet op. Dit omdat we niet eens durfden te hopen dat het langverwachte vervolg op die briljante serie nog dit jaar zou komen. Maar een dag later communiceerde Apple TV+ toch echt dat seizoen 2 dit jaar uit gaat komen. Feest! En er zijn zelfs beelden, al zitten ze verstopt in de promo:
HBO Max is sinds deze week in Nederland vernieuwd en samengevoegd met Discovery+ en heet nu… HBO Max (dit natuurlijk omdat Omroep Max succesvol bezwaar had aangetekend tegen de naamsverandering naar ‘Max’, zoals de streamer in de rest van de wereld heet). Deze verandering betekent vooral dat het platform nu heel veel meer realityseries heeft (de kamperende Frogers staan nu op een plek met HBO in de naam, wat een wereld…) en dat je er straks de Olympische Spelen (en nog meer sport) kunt kijken. Voor ons seriefans is er weinig veranderd: alle fijne HBO-titels staan gewoon op het nieuwe HBO Max, al moet je misschien iets beter zoeken in het grotere aanbod. Maar gelukkig heb je deze nieuwsbrief om je bij dat laatste te helpen.
Het vierde seizoen van The Boys is net begonnen op Prime Video, en deze week maakte schrijver Eric Kripke bekend dat het volgende, vijfde seizoen het laatste seizoen gaat zijn. En dat is precies volgens plan, zo liet hij in een tweet weten. ‘Thrilled to bring the story to a gory, epic, moist climax.’
Nog even over…
…serie-eindes. Soms zijn ze goed:
En soms niet:
Ben je op zoek naar iemand die kan schrijven of praten over tv-series en Hollywood? Of wil je adverteren in deze nieuwsbrief? Neem vooral contact met me op!
Deel en stuur door!
Deel I Like To Watch vooral met mensen die ook van series houden.
Schrijf je in!
Is dit je eerste keer hier? Schrijf je dan hieronder in en je krijgt iedere twee weken een nieuwe I Like To Watch vol serietips en -nieuws. Ben je al abonnee en lees je I Like To Watch met plezier? Overweeg dan om een betaald abonnement te nemen zodat je mij steunt bij het maken van deze nieuwsbrief.
Geef een comment!
Heb je opmerkingen of (kijk)tips? Laat het me weten.
I Like To Watch wordt gemaakt door Anke Meijer. De illustraties zijn van Mariëtte Haarlem. Eindredactie door Anemoon Utens.