Deze serie is beter dan de film
De Netflix-serie One Day laat zien dat sommige verhalen het best in serievorm werken.
Beste lezer,
Er zijn heel veel series die waarschijnlijk stukken beter zouden werken als film. Sommige verhalen vragen gewoon om een strakke anderhalve uur in plaats van acht opgeblazen afleveringen. Iets dat veel streamers de afgelopen jaren, in hun pogingen om zoveel mogelijk content te creëeren, nog weleens vergaten.
Natuurlijk zijn er ook films die een onderwerp dat ruimte nodig heeft, in anderhalf uur proppen. Al hoor ik voor mijn gevoel een stuk minder vaak iemand mopperen ‘hadden ze er maar een serie van gemaakt’, dan ‘deze serie had een film moeten zijn’. Toch had ik de afgelopen weken twee keer een moment waarop ik besloot dat ik de serie die ik keek beter vond dan de film die eraan vooraf ging.
Om te beginnen bij de nieuwe Netflix-serie One Day. Deze serie vertelt een verhaal dat ik al in twee verschillende vormen eerder had geconsumeerd. De eerste keer toen ik het originele boek van David Nicholls las in 2009, en een paar jaar later toen ik de door Nicholls geschreven film met Anne Hatheway en Jim Sturgess keek. One Day gaat over de jarenlange vriendschap en (op momenten onmogelijke) liefde tussen Dex en Emma. Het verhaal begint op de dag dat ze elkaar ontmoeten op 15 juli 1989 tijdens hun afstudeerfeest in Edinburgh en springt ieder hoofdstuk een heel jaar in de tijd, naar de volgende 15 juli. Zo maak je uiteindelijk vijftien jaar lang één dag per jaar mee uit het leven van deze twee mensen. Een vertelstructuur die erg goed werkt in het boek waar voldoende ruimte is, maar in de film wat gehaast aanvoelde.
Dat er desondanks in 2011 voor een film werd gekozen, is uiteraard niet gek. Op dat moment werden succesvolle boeken nou eenmaal vertaald naar het grote scherm. Maar sinds de release van die film is er natuurlijk heel veel veranderd in het medialandschap, en kwamen er streamers met heel veel ruimte voor series bij. Zoveel series, dat de afgelopen jaren iedere podcast, ieder krantenartikel en boek een serieverfilming kreeg. Wat dat betreft is het niet gek dat nu ook One Day aan de beurt is. Dit keer met een script van Nicole Taylor (Nicholls is wel betrokken, maar besloot dat hij het verhaal al genoeg verteld had dus produceert hij dit keer) en met Ambika Mod (This Is Going to Hurt) en Leo Woodall (The White Lotus, S2) als Emma en Dex.
Taylor besloot heel dichtbij het boek te blijven en het verhaal in veertien verschillende afleveringen van ongeveer een half uur te gieten (wat het direct een van de Netflix-originals met de langste seizoenen ooit moet maken, maar dat terzijde). En het werkt! Zo goed zelfs dat ik de serie veel, VEEL beter vind dan de film.
Datzelfde wil ik ook zeggen over Mr. & Mrs. Smith, de Prime Video-remake van de Brad Pitt en Angelina Jolie-film uit 2003. Al is dat misschien niet helemaal eerlijk omdat ik van de film eigenlijk nog maar heel weinig weet, behalve dat het een van de meest besproken affaires uit de jaren ‘00 opleverde. Toch denk ik dat de serie gemaakt door Donald Glover en Francesca Sloane, met Glover en Maya Erskine in de hoofdrollen, echt veel leuker is dan de film (vóór de film was er overigens ook een serie, maar die werd al gecanceld voor het eerste seizoen voorbij was…). Dit komt voor een groot gedeelte omdat de chemie tussen Glover en Erskine fantastisch is (iets dat One Day ook heeft) maar ook omdat Mr. & Mrs. Smith, de serie, met acht afleveringen meer lucht heeft om grappiger en zelfs romantischer te zijn dan de actievolle film.
Sommige verhalen verdienen het gewoon om uitgespreid te worden over meerdere afleveringen. Toen ik in een ver verleden stage liep bij BN/deStem zei mijn eerste stagebegeleider altijd dat de lengte van een artikel moest afhangen van ‘wat het verhaal waard is’. Na al die series van de afgelopen jaren die eigenlijk een film hadden moeten zijn, ben ik blij deze twee verhalen van een film naar een serie mochten gaan. Dat zijn ze waard.
Hieronder tip ik als altijd weer een aantal nieuwe titels die het, wat mij betreft, allemaal waard zijn.
Veel kijkplezier!
Anke
POLL: waarom lees je deze nieuwsbrief?
Voordat je naar beneden scrolt zou ik het fijn vinden als je onderstaande poll even invult zodat ik wat meer inzicht krijg in wat er wordt gelezen en waarom. Bedankt!
Deze week in Skip Intro
Een overvolle aflevering deze week, waarin Thijs en ik Mr. & Mrs. Smith, One Day en Best Interests bespreken.
Op Patreon recap ik momenteel iedere aflevering van True Detective: Night Country met de onvolprezen Danielle Kliwon. Heb je ook behoefte aan wat nazorg nadat je een uur in Ennis, Alaska, bent geweest, kom meeluisteren: https://www.patreon.com/skipintronl
Serietips:
Best Interests - In dit behoorlijk aangrijpende, vierdelig drama komt een echtpaar lijnrecht tegenover elkaar te staan wanneer de artsen van hun jongste dochter Marnie besluiten dat Marnies levensreddende behandelingen beter stopgezet kunnen worden. De hoofdrollen zijn voor Sharon Horgan (Bad Sisters, Catastrophe) en Michael Sheen (Masters of Sex), die uiteraard geweldig zijn, maar ook nieuwkomer Niamh Moriarty is onvergetelijk als Marnie die zich al haar hele leven zo min mogelijk laat tegenhouden door haar ernstige spierziekte. Schrijver Jack Thorne (His Dark Materials, Help) maakt dit ingewikkelde verhaal uiterst menselijk. (Nu op NPO Plus, vanaf 16 februari op NPO 2 en NPO Start)
One Day - Ik heb de titel uiteraard hierboven al uitgebreid besproken, maar wilde toch nog even apart zeggen dat je, als je ook maar een beetje een zwak hebt voor romantische drama’s, deze echt moet kijken. Ik begon hier afgelopen weekend ietwat sceptisch aan (het blijft Netflix) maar kon de serie na een aflevering al niet meer uitzetten. Dit komt uiteraard omdat het verhaal over de turbulente relatie tussen Dex en Emma die we ieder jaar een dagje mogen meemaken, onvervalst mooi is. Maar ook omdat de chemie tussen de twee hoofdrolspelers, Ambika Mod en Leo Woodall, onweerstaanbaar is. Een heerlijke wegkijker. (Nu op Netflix)
Never Let Him Go - Deze documentaireserie staat al even op Disney+, maar omdat ik merk dat ik er toch wel regelmatig aan moet denken, tip ik hem alsnog. Centraal staat Scott Johnson, een student die in 1988 in Australië zonder kleren onderaan een klif wordt gevonden. De politie oordeelt dat het zelfmoord is. Iets dat Scotts broer Steve niet kan en wil geloven, waardoor hij meer dan dertig jaar lang op eigen houtje probeert te achterhalen wat er op die klif is gebeurd. Wat hem uiteindelijk lukt. Het klinkt als een standaard true crime-verhaal, maar de docuserie kijkt breder dan alleen naar deze zaak. Zo legt het ook de focus op de immense agressie tegen homoseksuelen in Australië in de jaren tachtig, en op het feit dat Steve enkel de luxe had om jarenlang naar de waarheid te blijven zoeken, omdat hij veel geld heeft. Mooi gemaakt en op momenten zeer emotioneel. (Nu op Disney+)
ps. Officieel geen serie, en waarschijnlijk al lang door jullie ontdekt, maar ik heb persoonlijk ontzettend genoten van de documentaire The Greatest Night in Pop op Netflix. Meer weten? Ik schreef een recensie voor de VPRO Documentaire Gids.
Series die ik zelf ga proberen:
Dreaming Whilst Black - De pilot-aflevering van deze serie won al een Bafta, The Guardian gaf het eerste seizoen vijf sterren en recent werd er door de BBC een tweede seizoen besteld. Allemaal voortekenen wat mij betreft dat deze Britse comedy de moeite waard is om te kijken. Dreaming Whilst Black werd mede-gemaakt door Adjani Salmon, die tevens de hoofdrol speelt, en draait om een jonge zwarte man die een kantoorbaantje heeft maar droomt van een carrière in de filmwereld. Het eerste seizoen, van zes afleveringen, is nu te kijken. (Nu op NPO Plus en vanaf 13 februari op NPO 3 en NPO Start)
The New Look - Een historische serie van Apple TV+ over Coco Chanel en Christian Dior die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun respectievelijke modemerken opzetten, en alle twee op een andere manier tegen de nazi’s aankijken. Omdat het Apple TV+ is, ziet iedere still die ik tegenkwam er werkelijk fantastisch uit en zijn de hoofdrollen uiteraard weggelegd voor de grootste namen waaronder Juliette Binoche, Ben Mendelsohn, Maisie Williams, John Malkovich en Glenn Close. Maar of het ook zo goed is als het op papier klinkt, is natuurlijk de vraag. Kijken maar! (Vanaf 14 februari op Apple TV+)
Serienieuws:
Het eerste seizoen van The Last of Us had natuurlijk een aantal memorabele gastacteurs. Seizoen twee lijkt niet voor zijn voorganger onder te willen doen, en boekte alvast Catherine O’Hara voor een rolletje. Net zo opwindend is trouwens het nieuwtje dat regisseur Mark Mylod, die de beste afleveringen van Succession regisseerde, ook een aflevering op zich zal nemen. Net als Kate Herron (Loki), Stephen Williams (Watchmen) en Nina Lopez-Corrado (Perry Mason). Ik kan inmiddels bijna niet meer wachten op dat seizoen…
Nog iets om naar uit te kijken, de serieverfilming van het boek Say Nothing van Patrick Radden O’Keefe over de Troubles in Noord-Ierland. FX heeft een seizoen van negen aflevering aangekocht en een van de hoofdrollen is voor Anthony Boyle, die momenteel ook in Masters of the Air te zien is.
Met een echtgenoot die een boek over Amerikaanse presidenten aan het schrijven is, denk ik altijd dat ik best wat van het onderwerp afweet. Maar dat valt weer eens vies tegen want ik wist niet eens dat James Garfield in 1881, het jaar waarin hij het presidentschap op zich nam, werd vermoord. Maar gelukkig komt er een Netflix-serie, Death By Lightning, die me er alles over gaat vertellen. Extra leuk omdat de hoofdrollen gespeeld zullen worden door niemand minder dan Matthew MacFadyen (Succession) en Michael Shannon (Boardwalk Empire).
Voor alle liefhebbers, het totaal niet verrassende nieuws dat Hijack, de Idris Elba hit, een tweede seizoen krijgt van Apple TV+.
En tot slot meer goed nieuws: het tweede seizoen van Severance is in productie. De opnames werden gestopt vanwege de stakingen vorig jaar, maar zijn dus weer begonnen. Wanneer het seizoen op Apple TV+ te zien is, is nog niet bekend.
Tot slot…
…. Nog even over dat tweede seizoen van Hijack:
Samenwerken?
Ben je op zoek naar iemand die kan schrijven of praten over tv-series en Hollywood? Of wil je adverteren in deze nieuwsbrief? Neem vooral contact met me op!
Deel en stuur door!
Deel I Like To Watch vooral met mensen die ook van series houden.
Schrijf je in!
Is dit je eerste keer hier? Schrijf je dan hieronder in en je krijgt iedere twee weken een nieuwe I Like To Watch vol serietips en -nieuws.
Geef een comment!
Heb je opmerkingen of (kijk)tips? Laat het me weten.
I Like To Watch wordt gemaakt door Anke Meijer. De illustraties zijn van Mariëtte Haarlem. Eindredactie door Anemoon Utens.