Zoveel impact kan een tv-serie hebben
Mr Bates vs The Post Office zette Engeland op z'n kop de afgelopen weken. Net als Watchmen in 2019 met Amerika deed. Hoera voor de tv-serie!
Beste lezer,
In de openingsminuten van de geweldige HBO-serie Watchmen zit een klein jongetje in de bioscoop te kijken naar een stille film over Bass Reeves, een van de eerste zwarte deputy U.S. Marshalls in Amerika. Ondanks de begeleidende pianomuziek zijn er sirenes hoorbaar. Want buiten de bioscoop staan de straten in brand. Letterlijk en figuurlijk. Winkels worden geplunderd, mensen op straat worden aangevallen, en gedood. Er wordt zelfs geschoten uit een klein vliegtuigje dat keer op keer laag over de straat scheert. ‘Tulsa 1921’, verschijnt er vervolgens in grote, gele letters beeld. Wat we zien is de Tulsa Race Massacre, het dodelijkste voorval van racistisch geweld uit de Amerikaanse geschiedenis waarbij een maniakale menigte witte mannen (veelal in witte gewaden) het twee dagen lang gemunt had op het welvarende Greenwood District, toen ook wel ‘Black Wall Street’ genoemd.
Ik weet niet hoe het met jullie zat maar zelf heb ik direct na deze indrukwekkende en gruwelijke openingsminuten het beeld op stil gezet om op te zoeken of dat wat ik zag, was gebaseerd op de werkelijkheid. Ik schrok me werkelijk wezenloos toen ik ontdekte dat het niet alleen echt was gebeurd, maar ook aan honderden zwarte mensen het leven had gekost. En dat zoiets ook op andere plekken in Amerika was voorgevallen. Watchmen had in de openingsminuten niks overdreven.
Ik was niet de enige die naar aanleiding van de aflevering direct ging googelen. Die avond in 2019 toen het op HBO verscheen was niet ‘Watchmen’ maar ‘Tulsa’ trending op social media in Amerika. De Tulsa Race Massacre was, tot Watchmen het op een zondagavond bij HBO onder de aandacht bracht, namelijk een bewust onderbelicht en zelfs begraven stukje Amerikaanse geschiedenis dat niet in de Amerikaanse schoolboeken voorkwam (ik denk niet dat ik hoef uit te leggen waarom). Het was voor veel kijkers de eerste keer dat ze er over leerden. Twee jaar na de release van Watchmen was het precies honderd jaar geleden dat de gruwelijkheden in Tulsa hadden plaatsgevonden, en dankzij Watchmen en de aandacht die de serie kreeg wisten opeens heel veel Amerikanen (en Europeanen zoals ondergetekende) wat er die twee dagen in Tulsa was voorgevallen. Allemaal dankzij een tv-serie.
Dat tv-series impact hebben, hoef ik jullie niet te vertellen. Series zijn vermakelijk, uiteraard, maar ze kunnen je ook dingen leren. Ze kunnen je laten kennismaken met andere werelden, met mensen die niet op je lijken en dus ook met stukjes belangrijke geschiedenis waarvan je anders geen weet had gehad.
Zo ontdekte het Verenigd Koninkrijk de afgelopen weken dankzij de televisieserie Mr Bates vs The Post Office (zie onder in deze nieuwsbrief meer) pas hoe schandalig hun Post Office, een instituut in het land, jarenlang was omgegaan met duizenden van diens filiaalhouders. Filiaalhouders (of ‘sub-postmasters’) die overal in het land een klein, vaak kneuterig postkantoortje runden en tussen 1999 en 2015 onterecht werden beschuldigd van het verduisteren van vele tientallen duizenden ponden. Deze sub-postmasters raakten vervolgens vaak alles kwijt wat ze hadden, werden aangeklaagd en enkelen werden zelfs veroordeeld. Zelfs toen al duidelijk was dat het probleem niet bij de mensen, maar bij de door de Post Office geïnstalleerde boekhoudsoftware lag.
Het is een enorm schandaal en een van de grootste rechterlijke dwalingen uit de recente geschiedenis van het land. Iets dat daarom uiteraard veelvuldig in het nieuws is geweest. Maar toch ontstond er pas echt ophef, toen er deze maand een vierdelige dramaserie over het schandaal werd uitgezonden op televisie. En als ik ophef zeg bedoel ik OPHEF. Mensen waren boos. De voormalig directeur van de Post Office heeft vanwege de ophef inmiddels haar koninklijke onderscheiding teruggegeven (wel pas nadat een miljoen mensen hierover een petitie hadden getekend) en de regering heeft een spoedwet aangenomen om de slachtoffers sneller te compenseren en hun veroordelingen teniet te doen. Hoera dus voor de televisieserie!
Laten we daarom heel hard hopen dat er in ons land snel een serie over het Toeslagenschandaal komt. Hilversum, lezen jullie mee?
Tot het zover is, tip ik hieronder weer heel veel nieuwe series. Ik was er misschien een paar weken tussenuit, maar de streamers hadden duidelijk geen vakantie.
Veel kijkplezier!
Anke
Luister Skip Intro!
Er verschenen de afgelopen weken heel wat nieuwe afleveringen van Skip Intro. Zo keek ik samen met Danielle Kliwon vooruit naar het seriejaar 2024, kwam er ter ere van het 25-jarig jubileum van The Sopranos een special online en bespraken Thijs Schrik en ik de afgelopen weken natuurlijk de verschillende recente titels die zijn uitgekomen zoals deze week Expats en Mr Bates vs The Post Office:
Ook heel leuk: sinds vorige week recap ik samen met Danielle iedere maandag het nieuwe seizoen van True Detective Night Country. De eerste staat hieronder (en in alle podcast-apps), de rest is speciaal voor onze Patrons (lid worden kan hier).
Serietips:
True Detective: Night Country - Het nieuwe, vierde seizoen valt tot nu toe niet tegen. Sterker nog, er is een kans dat het geheel me misschien wel beter gaat bevallen dan dat bejubelde (en goede) eerste seizoen. Jodie Foster is geweldig als rechercheur Danvers en haar tegenspeler Kali Reis doet, ondanks veel minder acteerervaring, op geen enkele manier voor haar onder. De lange, donkere nacht van Alaska en het oneindige ijs werken vreselijk desoriënterend en het door regisseur en schrijfster Issa López verzonnen mysterie is heerlijk. Ik heb, omdat we de serie voor Skip Intro recappen (zie hierboven), nog niet verder gekeken dan de twee afleveringen die nu beschikbaar zijn, maar heb het volste vertrouwen in deze makers en een fantastische afloop. Voor ons kijkers dan, niet voor de tot een ‘corpcicle’ bevroren wetenschappers van Tsalal. [Wekelijks op HBO Max]
Criminal Record - Dit is een Britse detective met het geld van Apple TV+, waardoor het er allemaal extra mooi uitziet al blijft het in de kern hetzelfde: vreselijk goed spelende acteurs in de hoofdrollen, een grimmig sfeertje en rauwe realiteit. Criminal Record begint met een telefoontje naar het alarmnummer waarin een anonieme vrouw vertelt dat haar vriend jaren eerder iemand heeft vermoord. Een moord waarvoor een andere man vastzit. Dit telefoontje wordt opgepikt door rechercheur June Lenker (Cush Jumbo) die op onderzoek uitgaat en al snel merkt dat ze daarmee tegen de haren van een ervaren collega, gespeeld door Peter Capaldi, instrijkt. Het enige minpuntje is dat het van mij ook zo’n fijn kort seizoen dat gebruikelijk is bij Britse crimedrama’s had mogen krijgen. Met acht afleveringen voelde het net iets te lang. [Nu wekelijks op Apple TV+]
Mr Bates vs The Post Office - Hoe maak je een ingewikkeld, soms zelfs droog onderwerp, niet alleen duidelijk maar ook nog eens zo meeslepend en invoelend dat het een heel land op de been krijgt? Mr Bates vs The Post Office kreeg het voor elkaar. Schrijfster Gwyneth Hughes deed vier jaar research naar het schandaal rondom de Britse Post Office, waarbij duizenden filiaalhouders gedurende bijna twintig jaar onterecht werden beschuldigd van diefstal en fraude. Toen de Post Office eindelijk toegaf dat de schuld niet bij hen maar bij het boekhoudsysteem lag, waren duizenden levens al verwoest. Hughes richt zich in haar vierdelige serie op slechts een paar van de slachtoffers, waardoor dat wat er is gebeurd meteen heel menselijk wordt. Je voelt de wanhoop van deze mensen die alles goed deden maar toch volgens het computersysteem enorme tekorten in hun boekhouding hadden. Ik heb meerdere malen heel hard moeten huilen. Prachtige serie wat mij betreft. [Vandaag op NPO Plus en wekelijks op NPO Start]
Expats - Het duurde eindeloos eer ik de screeners van deze nieuwe serie met Nicole Kidman van Prime Video kreeg. En meer dan de eerste twee afleveringen heb ik vooralsnog niet mogen zien (meestal krijg je het hele seizoen vooraf als recensent om te beoordelen). Ik heb geen idee waarom, want wat ik heb gezien, vond ik best heel veelbelovend. Expats is gebaseerd op een boek van Janice Y. K. Lee en werd naar het scherm vertaald door regisseur Lulu Wang, die eerder de mooie film The Farewell maakte. Het verhaal draait om de expats van Hong Kong en een enorme tragedie die het leven van drie vrouwen op z’n kop zet. Het ziet er cinematografisch werkelijk prachtig uit en ook de thema’s (het lege leven van expats, de disconnect tussen deze rijke mensen en hun inwonende hulp, maar ook het doorleven na een tragedie) spreken me aan. Of het hele seizoen sterk blijft, durf ik nog niet te zeggen. Kijken maar. [Vanaf vrijdag wekelijks bij Prime Video]
Series die ik zelf ga kijken:
Masters of the Air - Ik heb recent Band of Brothers helemaal herkeken en vond het opnieuw vreselijk indrukwekkend. Ik hoop daarom maar dat deze nieuwe serie van dezelfde makers net zo goed gaat zijn. Ditmaal volgen we de mannen van de 100th Bomb Group terwijl ze vanuit de lucht de nazi’s proberen te verslaan. Ik ben heel benieuwd of deze serie een succes wordt, zeker omdat het op Apple TV+ staat, wat toch een streamer is die niemand lijkt te willen hebben (onterecht, want alleen al voor Slow Horses de moeite meer dan waard!). De eerste recensies die ik heb gezien zijn zeer wisselend, van missfire tot klassieker. Ik ben benieuwd en ga dit weekend kijken zodat ik het er volgende week in Skip Intro over kan hebben. [Vrijdag staan de eerste twee afleveringen op Apple TV+, daarna wekelijks nieuwe]
Griselda - In deze nieuwe Netflix-serie speelt Sofia Vergara (Modern Family) de enige persoon waarvoor Pablo Escobar ooit zei dat hij bang was: Griselda Blanco, ofwel de Cocaine Godmother. De zes afleveringen tellende miniserie is gemaakt door de mensen achter Narcos en de eerste recensie die ik zie zijn best positief, met name over Vergara. Klinkt als een lekkere wegkijker! [Nu op Netflix]
Mr & Mrs Smith - Ik schreef eerder al over die geweldige lijst aan gaststerren van de nieuwe van Donald Glover (Atlanta) en ben nog steeds vreselijk benieuwd naar deze remake van de spionnenfilm met Brad Pitt en Angelina Jolie. Ik heb de eerste drie afleveringen in m’n inbox staan, maar ben er nog niet aan toegekomen en omdat recensies pas één dag voor de release mogen verschijnen, heb ik nog geen idee of het wat is of niet. Kijken dus maar! [Vanaf 2 februari bij Prime Video]
Serienieuws
Er was de laatste tijd flink wat nieuws over de cast van het derde seizoen van The White Lotus, waaronder de geweldige toevoeging van Carrie Coon aan het ensemble. Maar er is nu ook wat ophef over de gekozen mensen, want volgens Oekraïne is de Servische acteur Miloš Biković een aanhanger van Poetin en Rusland. Als dit klopt, is het een domme zet van HBO en Warner natuurlijk…
Tot vreugde van veel fans werd er de afgelopen tijd volop gespeculeerd over een reboot van Aaron Sorkins The West Wing. Dit vooral omdat meerdere acteurs uit de serie een nieuwe samenwerking op social media leken te teasen. Het blijkt uiteindelijk niet te gaan over een reünie maar een nieuw boek over de serie, geschreven door acteurs Mary McCormack en Melissa Fitzgerald. Ook een klein cadeautje voor de fans natuurlijk.
Het lijkt erop dat Netflix binnenkort nog een grote HBO-titel aan z’n bibliotheek gaat toevoegen, namelijk Sex and the City. Een licensing deal is in de maak en de populaire serie zal waarschijnlijk vanaf april op de streamer te zien zijn. Door populaire titels aan Netflix te verhuren, verdient Warner Bros. Discovery natuurlijk geld, en voor Netflix kan het zomaar weer zo’n monsterhit opleveren als Suits afgelopen zomer was. Al is het natuurlijk ook gewoon, net als streamers met reclame, weer een terugkeer naar een ouderwetse vorm van televisie.
Nog even over…
…dat ene stukje dat True Detective: Night Country ook goed doet:
Samenwerken?
Ben je op zoek naar iemand die kan schrijven of praten over tv-series en Hollywood? Of wil je adverteren in deze nieuwsbrief? Neem vooral contact met me op!
Deel en stuur door!
Deel I Like To Watch vooral met mensen die ook van series houden.
Schrijf je in!
Is dit je eerste keer hier? Schrijf je dan hieronder in en je krijgt iedere twee weken een nieuwe I Like To Watch vol serietips en -nieuws.
Geef een comment!
Heb je opmerkingen of (kijk)tips? Laat het me weten.
I Like To Watch wordt gemaakt door Anke Meijer. De illustraties zijn van Mariëtte Haarlem. Eindredactie door Anemoon Utens.