Waarom één moord met een bijl twee series krijgt
HBO's Love & Death vertelt hetzelfde waargebeurde verhaal als de vorig jaar verschenen miniserie Candy. Heeft Hollywood geen originele ideeën meer?
Beste lezer,
In 1980 doodde een voorbeeldig voorkomende huisvrouw in Texas een bevriende vrouw uit haar kerkgemeenschap door 21 keer met een bijl op haar in te hakken. Zelfverdediging, claimde ze later. Al maakte het feit dat de vrouw met de bijl een affaire had gehad met de echtgenoot van het slachtoffer deze uitleg direct verdacht. Een opmerkelijke zaak die in die tijd aardig wat teweegbracht en daarom, in onze true crime-tijden, uiterst geschikt is om in een miniserie te worden omgezet.
Zo geschikt zelfs, dat het verhaal in minder dan een jaar tijd niet één maar twee keer verfilmd is. Want eind april komt Love & Death uit, een HBO-miniserie waarin Elizabeth Olsen (WandaVision) de huisvrouw met de bijl speelt en Jesse Plemons (Fargo) haar minnaar. Dat terwijl iets minder dan een jaar geleden Hulu-serie Candy (Disney+), met Jessica Biel (The Sinner) in de hoofdrol, hetzelfde verhaal al had verteld.
En de huisvrouwen-bijl-moord is niet het enige onderwerp dat twee series krijgt. Ook het Watergateschandaal, de afluisteraffaire die Richard Nixon zijn presidentschap kostte, krijgt op het moment de dubbele behandeling van Hollywood. Vorig jaar was er al Gaslit, de Starz-serie met Julia Roberts en Sean Penn (hier alleen te zien op Canal Digitaal) waarin werd gekeken naar de mensen die - naast Nixon - ook geraakt werden door de vloedgolf die het schandaal teweegbracht. En begin mei komt daar de HBO-miniserie White House Plumbers bij, een satire waarin Woody Harrelson en Justin Theroux de twee ‘meesterbreinen’ achter de absurde operatie spelen.
Je zou haast denken dat Hollywood geen originele ideeën meer heeft en dus maar aan het kopiëren is geslagen. Nu is dat eerste gedeeltelijk waar (zie vooral de aangekondigde serieverfilmingen van Harry Potter en Twilight hieronder), maar bij de dubbeling in serieonderwerpen ligt het toch wat genuanceerder. Vooral omdat de ‘tweelingserie’ zoals ik het even noem (bij films heet het twin films, vandaar) geen nieuw fenomeen is. Al in de jaren ‘60, toen er nog maar een paar kanalen in Amerika waren, zond de een Bewitched uit en de ander I Dream of Jeannie - twee sitcoms over een huisvrouw met magische krachten.
In 2021, toen er in korte tijd ook opvallend veel op elkaar lijkende series uitkwamen, ben ik voor NRC in het fenomeen gedoken. En volgens de expert die ik sprak, liggen er meerdere factoren aan de tweelingseries ten grondslag. Zo heeft de tijdsgeest uiteraard erg veel invloed op wat er wordt aangekocht en gemaakt in Hollywood (het is niet voor niets dat we de laatste jaren zoveel post-apocalyptische series kregen…). En zijn studio’s geneigd om altijd een eigen variant van een al bestaande succesvolle titel te zoeken (denk aan alle epische fantasy-series die werden ontwikkeld nadat Game of Thrones een van de grootste televisiefenomenen aller tijden werd).
Een ander genoemde oorzaak was bedrijfsspionage. Wat een stuk spannender klinkt dan het, voor zover ik begreep, is. Geen vermommingen of afluisterpraktijken, maar gewoon mensen die lunchen met de concurrent of van de ene baan naar de andere gaan en hun ideeën of kennis meenemen. Iets dat vrijwel niet is tegen te houden, want in Hollywood is het verloop groot. Mensen die het ene moment voor de ene studio werken, kunnen een week later ergens anders zitten. Dus als er een veelbelovend script wordt aangekocht door één partij, is de kans groot dat een concurrent hier vanaf weet, en iets vergelijkbaars zoekt of laat ontwikkelen. En als beide producties uit die eerste fase komen (er sneuvelt uiteraard ook best wat in het maakproces) heb je een jaar of wat later dus opeens twee series zijn die verdacht veel op elkaar lijken.
Al is dat op elkaar lijken vaak vooral op papier. Een studio kan een schrijver wel vragen om ‘ook iets’ over het Watergateschandaal of die huisvrouwen-bijl-moord uit de jaren ‘80 te schrijven (als het in dit geval zo is gegaan) maar de kans is groot dat de uiteindelijk uitwerking en de uren televisie die worden gemaakt, enorm van elkaar zullen verschillen. Zo zijn Gaslit en White House Plumbers ook opvallend anders in toon. En lijken Candy en Love & Death de nadruk op andere aspecten van het waargebeurde verhaal te leggen. (Voor de duidelijkheid, ik heb van Gaslit en Candy niet meer kunnen zien dan de trailers. Van de twee nieuwere series zag ik al meer.)
Voor ons kijkers kunnen de tweelingseries wat verwarrend zijn (studio’s en streamers hopen trouwens ook dat kijkers die zoeken naar die ene serie over de huisvrouwen-bijl-moord waarover ze hebben gelezen, per ongeluk uitkomen bij hún serie over de huisvrouwen-bijl-moord). Maar uiteindelijk kijk je waarschijnlijk toch de titel met de cast of look die je het meest aanspreekt.
Hieronder vertel ik in ieder geval meer over White House Plumbers en Love & Death, plus nog heel veel nieuwe titels waarvan zover ik weet geen tweelingserie bestaat.
Veel kijkplezier!
Anke
Een nieuwe Skip Intro over Barry
We hebben het deze week uitgebreid over HBO’s Barry, die wat ons betreft behoort tot de vijfsterren-series van het moment. Wat is er zo goed aan deze zwarte comedy (of komisch drama?) van Bill Hader over een huurmoordenaar die acteur wil worden? En gaat dit nieuwe en laatste seizoen niet ondergesneeuwd worden door die andere vijfsterren-serie, Succession? Verder bespreken we het laatste nieuws over HBO Max, de dreigende schrijversstaking in Hollywood en beantwoorden we weer lezersvragen.
En speciaal voor onze Patrons recappen we iedere week Succession, dat ons de ene na de andere uitmuntende en schokkende aflevering brengt. Luister naar onze vreselijk enthousiaste en uitgebreide recaps op Patreon. Deze week was onze nabespreking opnieuw langer dan de aflevering zelf…
Serietips:
The Diplomat - Ik zei het eerder deze week al in Skip Intro; de eerste paar afleveringen van deze nieuwe Netflixserie vond ik vooral verwarrend. The Diplomat, met Keri Russell in de hoofdrol, lijkt het ene moment namelijk een serieus politiek drama over een vrouw die de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Londen wordt ten tijde van veel geopolitieke spanningen. Om haar het volgende moment, tegen haar zin in, in een dure jurk te hijsen (make-over!) en in een koets te zetten, alsof het The Princess Diaries is. Ik wist niet waar ik naar keek. Maar ik geloof dat ik redelijk alleen sta in mijn verwarring, want de recensies die ik las zijn laaiend enthousiast. Dus kijk en oordeel vooral zelf. (Vanaf nu op Netflix)
Love & Death - De eerste van de twee ‘tweelingseries’ die komende weken uitkomen. Love & Death kijkt, net als Candy uit 2021, naar de moord op Betty Gore in 1980 door Candy Montgomery, een vriendin uit haar kerkgroep in Texas en tevens de minnares van haar man. Een opmerkelijk true crime-verhaal dat de slaperige, veilige suburb waar de vrouwen woonden toentertijd danig opschudde. Dat deze zevendelige miniserie de HBO-variant van de twee series over het onderwerp is, blijkt vooral uit de erg goede acteurs (Elizabeth Olsen, Jesse Plemons en Lily Rabe) en aan het feit dat de serie werd gecreëerd door David E Kelley die de afgelopen jaren ondermeer Big Little Lies en The Undoing voor het bedrijf maakte. (Vanaf 27 april op HBO Max)
A Small Light - Dit Tweede Wereldoorlog drama vertelt ook een verhaal dat al vaker is verteld, al legt het de focus op een andere speler dan we gewend zijn. A Small Light kijkt namelijk naar Miep Gies, de secretaresse van Otto Frank die hem en zijn gezin - waaronder dochter Anne - tussen 1942 en 1944 hielp onder te duiken in het verborgen appartement van het kantoor op de Prinsengracht. Geen Nederlandse serie, al werd er wel wat gefilmd in Amsterdam, maar Engelstalig en met een internationale cast. Zo is Ray Donovans Liev Schreiber bijna onherkenbaar als een zacht pratende Otto Frank en zet de Britse Bel Powley hoofdpersoon Gies met aanstekelijke energie en levenslust neer. ‘Zelfs een simpele secretaresse kan een klein licht aandoen in een donkere kamer’, zei de echte Gies later zelf over haar daden. Een inspirerende vrouw die nooit een held genoemd wilde worden, maar haar eigen serie verdient. (Vanaf 1 mei bij Disney+)
White House Plumbers - De tweede van de ‘tweelingseries’ die komende weken uitkomen. White House Plumbers gaat over het Watergateschandaal, de heimelijke operatie van de Republikeinen om het partijkantoor van de Democraten af te luisteren dat Richard Nixon in 1974 zijn presidentschap kostte. Waar Gaslit vorig jaar een serieuzere blik wierp op de spelers in de marge van het schandaal, is HBO’s White House Plumbers meer een satire over de twee mannen die de afluisteroperatie bedachten en volledig verhaspelden. Woody Harrelson en een besnorde Justin Theroux spelen hun personages niet heel ingetogen maar lijken wel de tijd van hun leven te hebben. (Vanaf 2 mei bij HBO Max)
En maandag 24 april begint ook het tweede, HEERLIJKE seizoen van comedy Somebody Somewhere op HBO Max.
Series die ik zelf ga proberen:
Dead Ringers - Een remake van de gelijknamige David Cronenberg film uit 1988 over een identieke tweeling die beiden als gynaecoloog in een ziekenhuis werken. Waar de twee artsen in de film door Jeremy Irons werden gespeeld, neemt in de televisievariant Rachel Weisz de dubbele hoofdrol op zich. En dat is niet de enige verandering die showrunner Alice Birch, die eerder in de writers room van Normal People en Succession zat, en haar team aan (stuk voor stuk vrouwelijke) schrijvers maakten. Ik heb nog niks kunnen kijken, maar voorzover ik begrijp uit de recensies geeft deze serie een heel eigen, vrouwelijke draai aan het verhaal (dat sowieso gebaseerd was op een boek) en is vooral Weisz acteerwerk vreselijk sterk. Ik moet wel even bedenken wanneer ik deze serie ga proberen, want volgens de recensent van The Hollywood Reporter zijn de bevallingsscènes vreselijk heftig. Of zoals hij het omschreef: ‘Dead Ringers makes even the most harrowing images in This Is Going to Hurt look like Bluey.’ Geen wegkijkserie dus, wel intrigerend. (Vanaf 21 april op Prime Video)
Citadel - Ik schreef vorige week al over deze zeer ambitieuze spionnenserie van de gebroeders Russo waaraan Amazons Prime Video heel veel geld heeft uitgegeven en - fingers crossed - dan eindelijk die echte wereldwijde smash hit van de streamer moet worden. Priyanka Chopra Jonas en Game of Thrones-acteur Richard Madden spelen twee oud-spionnen wiens geheugen gewist is, tot ze erachter komen dat ze ooit tot een groot, wereldwijd spionnennetwerk behoorden en ze een nieuwe missie krijgen. Een tweede seizoen van de dure serie is al toegezegd, net als twee ‘zusterseries’ die in Italië en India spelen. Ik ben na alle verhalen inmiddels vreselijk benieuwd. (Vanaf 28 april op Prime Video)
Serienieuws:
Het is officieel: HBO Max wordt Max. Warner Bros. Discovery heeft bekendgemaakt dat de nieuwe streamer die HBO Max en Discovery+ samenbrengt enkel ‘Max’ zal gaan heten. Het wordt een streamer met heel veel realityshows, Max-originals als de Harry Potter-serie en een The Big Bang Theory-spin off en, zoals ik al voorspelde, een speciaal tabje waaronder de HBO-titels te vinden zullen zijn. In Amerika komt Max al volgende maand, bij ons zal de verandering pas volgend jaar worden doorgevoerd.
Voor iedereen die zich afvroeg waarom C.W. Longbottom nogal onverwacht uit de fijne Apple TV+-serie Mythic Quest verdwenen was, acteur F. Murray Abraham schijnt zich behoorlijk te hebben misdragen tegenover zijn vrouwelijke collega’s op de set. Ugh. Hij werd trouwens pas ontslagen nadat hij al voor het tweede seizen van The White Lotus gecast was, al was het wellicht geen toeval dat hij in die laatste serie een oude viezerik speelde…
Nog een nieuwtje waarvan ik een beetje een nare smaak in m’n mond krijg, want na het verhaal van Rolling Stone over hoe showrunner Sam Levinson (Euphoria) en hoofdrolspeler The Weeknd van hun HBO-serie The Idol volgens ingewijden een soort ‘torture porn’ hebben gemaakt, heb ik helemaal geen zin meer in het muzikale drama. Maar mocht het je toch interesseren, er is een nieuwe trailer en de serie komt 5 juni op HBO Max.
Benedict Cumberbatch zal de hoofdrol spelen in How To Stop Time, een serie naar het boek van Matt Haig over een man met een zeldzame aandoening waardoor hij eeuwenlang blijft leven. Ik heb het boek vorig jaar gelezen, en was vanaf dat moment fan van Haig (zijn bestseller The Midnight Library wordt momenteel ook verfilmd). De serie moet nog geschreven worden, en filmen staat gepland voor volgend jaar. Nieuws in ieder geval waar ik wel enthousiast van word.
Ook leuk: Natasha Rothwell komt terug als Belinda in het derde seizoen van The White Lotus. Ik zag al een theorie rondgaan over hoe Tanya (Jennifer Coolidge) de werkneemster van de hotelspa geld heeft nagelaten, waardoor ze dit keer geen werknemer van het luxe resort is, maar een gast. Maar maker Mike White heeft vast een nog beter idee. Ben benieuwd!
Ik had het eerder over het gebrek aan nieuwe ideeën in Hollywood, en dit is daar weer een mooi voorbeeld van. Want na de aankondiging dat Warner Bros. Discovery voor de nieuwe streamer Max een tien seizoenen tellende Harry Potter-serie gaat maken, blijkt studio Lionsgate Television bezig te zijn met een serie naar de Twilight-boeken. Je weet wel, die populaire boekenreeks die OOK AL heel recent verfilmd zijn. Waarom? Geen idee. Of ja, omdat de boeken en films heel veel geld hebben opgeleverd, en ze hopen dat een nieuwe variant dit weer gaat doen natuurlijk. Wanneer en waar de serie zal uitkomen, is niet bekend.
Waar we wel eindelijk een datum voor hebben, is Yellowjackets. De populaire Amerikaanse serie over een groep tieners die na een vliegtuigcrash moet overleven in de wildernis is vanaf 20 mei eindelijk legaal in ons land te bekijken en wel op SkyShowtime.
Ik schreef al eerder op de op handen zijnde schrijversstaking in Hollywood. Het laatste nieuws is dat een overgrote meerderheid van de leden van de Writers Guild of America vóór een staking heeft gestemd. Dus als de vakbond en studio’s vóór 1 mei niet uit de contractonderhandelingen komen, komt Hollywood straks stil te liggen...
Tot slot, mocht je je Netflix-wachtwoord nog met iemand buiten je huis delen, geniet er nog maar even van. De komende weken gaat de streamer wereldwijd een betaalde optie aanbieden waarmee je legaal met meerdere mensen naar een account kunt kijken. Het is de eerste stap om het gratis delen van wachtwoorden onmogelijk te maken.
Tot slot…
…nog even over een serie waar ik erg naar uitkijk, Mrs. Davis, de nieuwe van Damon Lindelof (Lost, The Leftovers) en Tara Hernandez:
Deel en stuur door!
Vind je I Like To Watch leuk? Deel ‘m dan vooral met al die mensen die ook van series houden.
Schrijf je in!
Is dit je eerste keer hier? Schrijf je dan hieronder in en je krijgt iedere twee weken een nieuwe I Like To Watch vol serietips en -nieuws.
Geef een comment!
Heb je opmerkingen of (kijk)tips? Laat het me weten.
I Like To Watch wordt gemaakt door Anke Meijer. De illustraties zijn van Mariëtte Haarlem. Eindredactie door Anemoon Utens.