Waar blijft de nieuwe Phoebe Waller-Bridge?
Na het grote succes van Fleabag kreeg ze een megadeal bij Amazon. En sindsdien is het stil. Op een nieuwe documentaire over octopussen na dan...
I Like To Watch is op dit moment gratis. Maar wist je dat je me ook financieel kunt steunen met een betaald abonnement? Al vanaf €2,50 per maand zelfs, ofwel een derde van een Netflix Basic-abo. In ruil daarvoor krijg je nu ook een persoonlijke serietip!! Van mij! En wellicht in de toekomst ook exclusieve content. Upgrade hier:
Op dit moment liever geen abonnement? Een eenmalige bijdrage mag natuurlijk ook en kun je hier doen. Ik zou het geweldig vinden als je me helpt. Maar wat je ook doet, bedankt voor het lezen. (En ENORM bedankt aan alle lezers die een bijdrage hebben gedaan voor mijn verjaardag twee weken geleden. Wat een feest!)
Beste lezer,
Ik krijg nog kippenvel als ik denk aan het moment in het tweede seizoen van Fleabag waarop Andrew Scott als de Hot Priest zich afvraagt tegen wie de vrouw die tegenover hem zit toch altijd lijkt te praten en hij over haar schouder opeens in de camera kijkt. Die fractie van een seconde waarin hij plots oogcontact lijkt te maken met ons, op de bank, is een van de meest verrassende, opwindende scènes uit de recente televisiegeschiedenis. Een hoogtepunt in een briljant seizoen dat uiteindelijk mijn hart grondig wist te breken…
Fleabag blijft een van mijn favoriete series. En ik moest er deze week dan ook veelvuldig aan denken toen ik het tweedelige Octopus! keek. Niet heel gek, want de natuurdocumentaire is geproduceerd én ingesproken door Phoebe Waller-Bridge. Zelfs het zinnetje ‘this is not a love story’ (een knipoog naar dit moment) komt voorbij. Hoe vermakelijk ik Octopus! ook vind (zie hieronder), de docuserie benadrukt onbedoeld vooral het feit dat Waller-Bridge sinds het einde van Fleabag in 2019 eigenlijk vrijwel niks heeft geproduceerd. En dat terwijl ze, 48 uur nadat ze de grote winnaar van de Emmy Awards van 2019 was, een megadeal sloot bij Amazon om voor 20 miljoen dollar per jaar nieuwe series voor Prime Video te creëeren.
De deal liep vijf jaar (Waller-Bridge kreeg dus 100 miljoen dollar van Amazon), werd in 2022 vernieuwd (voor iets minder geld) en onlangs sloot de Britse maker opnieuw een ‘niet exclusieve first look’-deal met het bedrijf (voor opnieuw minder geld). Maar Octopus! is - op de geklapte samenwerking met Donald Glover aan de reboot van Mr. and Mrs. Smith na - het eerste dat Waller-Bridge in al die jaren voor de streamer heeft gemaakt. Een tweedelige natuurdocumentaire die door iemand anders is geregisseerd en waarvan de tekst die Waller-Bridge opleest, ook door een ander werd geschreven.
Volgens Matthew Belloni van nieuwsbrief Puck is Waller-Bridge wel al jaren voor Amazon bezig met een Tomb Raider-serie, wat ook het enige project is dat onder het kopje ‘writer’ staat op haar IMDB-profiel. Maar volgens diezelfde Belloni heeft de serie inmiddels al twee writers rooms en tientallen miljoenen aan productiekosten erdoorheen gejaagd, en is er nog steeds geen script.
Hoe kan dit? Dat is de vraag die menigeen zich afvraagt. Waaronder ik. Want Waller-Bridge is een van de meest getalenteerde, originele makers van het moment. Niet alleen Fleabag was briljant, ze bracht ons ook het eerste steengoede seizoen van Killing Eve en gooide daarvoor al hoge ogen met de comedyserie Crashing. Fleabag was geen toevalstreffer dus maar een logisch vervolg in een opbloeiende, interessante carrière. Waarom lijkt deze dan opeens met gierende banden tot stilstand te zijn gekomen?
De Britse krant The Telegraph liet onlangs wat insiders en experts hun licht schijnen over dit vraagstuk, en concludeerde dat het waarschijnlijk eerder aan Amazon dan aan Waller-Bridge ligt. Zo denkt een anonieme tv-producent dat Waller-Bridge van alles heeft geopperd en bedacht, maar dat Amazon - een bedrijf dat vooral producten wil verkopen via het retailplatform en een stuk minder interesse heeft in het maken van hoogstaande series - het allemaal heeft afgekeurd. Iets dat een eveneens anonieme ‘insider’ bevestigt. De reden dat haar ideeën er niet doorheen kwamen, aldus deze insider, zou te maken hebben met het feit dat ze niet ‘Amerikaans’ genoeg waren. Want voor het enorme bedrag dat Waller-Bridge betaald kreeg, wilde het bedrijf een international hit en geen niche serie. Terwijl dat laatste juist iets was dat Waller-Bridge wilde maken, aldus de insider:
“I think they were thinking ‘What is the US version of Fleabag?’ It becomes a Friends or Curb Your Enthusiasm-type show. I don’t think that is a direction she was very interested in.”
Het ergste is: Als Waller-Bridge in Engeland was gebleven, dan hadden we volgens deze experts inmiddels al een nieuwe Fleabag of Killing Eve gehad. In plaats daarvan moeten we het voorlopig doen met Octopus!. En dat is toch wel behoorlijk balen.
Goed nieuws dus dat haar nieuwe deal niet meer exclusief is (en daarmee de zogenoemde gouden handboeien af zijn). Wie weet kan ze al die ideeën die Amazon niet ‘Amerikaans’ of commercieel genoeg vond, heel snel op andere plekken kwijt. Mits ze niet allemaal in de kluis bij Amazon liggen…
Tot het zover is, tip ik ‘haar’ natuurdocuserie hieronder, samen met weer een paar andere hele leuke nieuwe titels.
Veel kijkplezier!
Anke
Deze week bij Skip Intro
We zijn uiteraard nog steeds aan het recappen en samen met Danielle besprak ik eerder deze week de vijfde aflevering van het tweede seizoen van The Last of Us.
NIEUW in de podcast feed, is De Kijkwijzer. Een ultrakorte podcast waarin ik, iedere twee weken, drie series tip:
Serietips:
Duster - In deze nieuwe serie van J.J. Abrams en LaToya Morgan speelt Lost-acteur Josh Holloway de gelikte ‘getaway driver’ van een maffiabaas wiens leven op z’n kop wordt gezet wanneer hij een jonge, zeer gedreven FBI-agente (gespeeld door Rachel Hilson) hem ronselt als informant. Omdat het de jaren ‘70 zijn, rijdt Holloway in een knalrode Plymouth Duster en draagt hij strakke, tot ver openhangende blousjes en wijde spijkerbroeken. Dit, samen met een zonnig filter, een behoorlijk opzwepende soundtrack en een vlot en vermakelijk verhaal, maakt dat Duster een opvallend vrolijke en makkelijk weg te kijken serie is - ondanks dat er best wat hersenen worden ingeslagen. Of zoals Holloway het omschreef toen ik hem wat vragen mocht stellen voor NRC ‘een serie waarvan je geen emotionele kater krijgt’. Nu weten jullie dat ik dol ben op loodzware series en met genoegen zwelg in de emotionele katers die ze me opleveren, toch heb ik ook met heel veel plezier naar Duster gekeken. (Vanaf vrijdag wekelijks op HBO Max)
Murderbot - Lollig is niet direct het woord dat in je opkomt bij de titel Murderbot, toch is deze nieuwe Apple TV+-serie precies dat. Lollig. Want de cyborg uit de titel, gespeeld door Alexander Skarsgård, heeft dan misschien wel dodelijke wapens in zijn armen zitten en noemt zichzelf ‘Murderbot’, eigenlijk wil hij niets liever dan in alle rust zijn kitscherige ruimtesoapseries kijken. Hoe herkenbaar... Murderbot is gebaseerd op The Murderbot Diaries, een reeks sciencefiction boeken van Martha Wells over een vergevorderde, veelal hyperkapitalistische in de ruimte levende samenleving, verteld vanuit het perspectief van een veiligheidsrobot. Deze Murderbot heeft zichzelf gehackt maar houdt dat verborgen voor de mensen die hij moet beveiligen. En terwijl hij met een onbewogen voorkomen hun bevelen opvolgt, fakkelt hij ze - middels een droge voice-over van Skarsgård - in gedachten genadeloos af. Het maakt dat Murderbot een opvallend luchtige, vaak komische scifi-serie is, met korte afleveringen. (Vanaf vrijdag op Apple TV+)
Octopus! - Ik schreef het hierboven al, het blijft een raadsel waarom Phoebe Waller-Bridge, het genie dat ons eerder Fleabag bracht, inmiddels al jarenlang een miljoenen deal met Prime Video heeft maar nog vrijwel niets voor ze heeft geproduceerd. Des te opvallender dus dat ze nu de uitvoerend producent en ‘narrator’ is van Octopus!, een tweedelige natuurdocumentaire over de octopus. Nu moet gezegd worden dat dit een wonderlijk beest is en dat regisseur Niharika Desi deze wonderlijkheid op een vreselijk vermakelijke en komische manier uiteenzet in Octopus!. En ook Waller-Bridge’s voice-over is, zoals te verwachten, heerlijk (al schreef ze bizar genoeg dus niet eens haar eigen teksten…). Wat dat betreft een kijktip, toch benadrukt Octopus! vooral dat Waller-Bridge al veel te lang niets heeft gedaan. (Nu op Prime Video)
Een serie die ik zelf ga proberen:
Sirens - In deze nieuwe Netflix-miniserie probeert een vrouw haar zus los te weken van een soort sekte gerund door een geheimzinnige, rijke socialite. Ik moet zeggen dat ik bij het zien van de eerste beelden van Sirens vooral verrast was dat Nicole Kidman de hoofdrol niet speelt (maar die was waarschijnlijk te druk met het tweede seizoen van Nine Perfect Strangers…). Maar met hoofdrollen van Julianne Moore, Meghann Fahy (The White Lotus), Milly Alcock (House of the Dragon) en Kevin Bacon, moet het natuurlijk wel even geprobeerd worden. Daarbij omschrijft de streamer het als een donkere comedy, dus wie weet is het minder ‘Kidman’ dan ik nu denk. (Vanaf 22 mei op Netflix)
ps. In de vorige nieuwsbrief tipte ik The Narrow Road to the Deep North op Prime Video als een titel om te proberen, maar ik kwam er daarna achter dat deze Australische miniserie bij ons helemaal niet op de streamer staat. Mijn contact bij het pr-bureau dat Prime Video in Nederland promoot, liet me weten dat de streamer in Europa de rechten niet heeft en volgens WikiPedia moest HBO Max de serie in ons gebied gaan aanbieden, maar dat klopt volgens mijn contact bij die streamer weer niet. Zij stuurde me weer door naar SkyShowtime, maar daar denken ze weer dat de serie uiteindelijk toch bij Prime komt... Dus. Zodra iemand het echt weet, hoor je het natuurlijk hier!
Serienieuws:
Deze week waren de ‘upfronts’ in Amerika, ofwel grootse presentaties van tv-netwerken en (tegenwoordig) -streamers van de aankomende nieuwe en terugkerende series en films voor de adverteerders. Een hele happening waarvoor de bedrijven meestal de sterren van hun grootste titels uit de kast trekken en waarna er heel veel serienieuws is. Zo werden er bij Disney-presentatie allemaal releasedata voor FX-series waar enorm naar wordt uitgekeken gedeeld. Het vierde seizoen van The Bear komt bijvoorbeeld in juni uit (26 juni in Nederland!). In augustus gaan we eindelijk meemaken wat Noah Hawley (Fargo) heeft gemaakt van Alien: Earth. En in september keert Sterlin Harjo (Reservation Dogs) terug naar het kleine scherm met The Lowdown met Ethan Hawke in de hoofdrol.
HBO Max heet momenteel alleen bij ons en onze zuiderburen nog HBO Max, dit omdat wij al een Omroep Max hadden, maar in de rest van de wereld werd de streamer twee jaar terug omgedoopt tot enkel Max. Iets dat niemand begreep, want juist die drie letter - H B O - stonden al decennia voor kwaliteitsseries. Dat begrijpen ze bij Warner Bros. Discovery inmiddels ook. Deze week maakte het bedrijf bekend dat Max deze zomer overal weer HBO Max wordt. Het gaat niet om de hoeveelheid content, maar om de kwaliteit daarvan, aldus het bedrijf. En omdat ze bij WBD ook wel weten dat ze een heel klein beetje voor lul staan met deze draai, nemen ze zichzelf op de socials alvast op de hak:
Ook Netflix had Upfronts, die werden geopend door Jude Law en Jason Bateman die binnenkort te zien zijn op de streamer in miniserie Black Rabbit en waar ook castleden van Stranger Things en Nobody Wants This de nieuwe seizoenen van hun series promootten. Seizoenen die voor later dit jaar gepland staan. Maar het echte nieuws kwam van Bella Bajaria, de Chief Content Officer, die aankondigde dat Bridgerton een vierde en vijfde seizoen krijgt, en The Diplomat een vierde en dat series Forever en The Four Seasons, die pas net een paar weken op de streamer staan, vernieuwd zijn voor een tweede seizoen. Eerder deze week werd trouwens ook al bekend dat Lupin weer terug zal keren met een nieuw seizoen.
En nog een Jude Law-nieuwtje: Apple TV+ heeft de serie Wild Things over Las Vegas-illusionisten Siegfried & Roy groenlicht gegeven. De serie is gebaseerd op een podcast en zal door John Hoffman (Only Murders in the Building) gemaakt worden. Naast Law, die Siegfried zal spelen, speelt ook Andrew Garfield in de serie. Hij is uiteraard Roy. Wild Things gaat later dit jaar in productie.
Tot slot werkt Madonna aan een serie over haar leven voor Netflix. De zangeres creëert de miniserie samen met Shawn Levy (Deadpool & Wolverine). Naar alle waarschijnlijkheid zal Julia Garner (Ozark) de hoofdrol spelen. Garner was eerder al betrokken bij een biopic over Madonna, die inmiddels is gecanceld.
Tot slot…
Nog even over die ommekeer van Warner Bros. Discovery:
Adverteren en contact
Ben je op zoek naar iemand die kan schrijven of praten over tv-series en Hollywood? Of wil je adverteren in deze nieuwsbrief met meer dan 3250 abonnees en gemiddeld 5000 keer wordt geopend? Neem vooral contact met me op!
Deel en stuur door!
Deel I Like To Watch vooral met mensen die ook van series houden.
Schrijf je in!
Is dit je eerste keer hier? Schrijf je dan hieronder in en je krijgt iedere twee weken een nieuwe I Like To Watch vol serietips en -nieuws. Ben je al abonnee en lees je I Like To Watch met plezier? Overweeg dan om een betaald abonnement te nemen zodat je mij steunt bij het maken van deze nieuwsbrief.
Geef een comment!
Heb je opmerkingen of (kijk)tips? Laat het me weten.
I Like To Watch wordt gemaakt door Anke Meijer. De illustraties zijn van Mariëtte Haarlem. Eindredactie door Anemoon Utens.