Succession stopt. En dat is maar goed ook
Hetzelfde geldt voor Ted Lasso en Barry, die ook binnenkort hun verhalen eindigen.
Beste lezer,
Als dominosteentjes lijken al onze favoriete series momenteel één voor één om te vallen. Eerst kondigde showrunner Jesse Armstrong in een (erg mooi) interview met The New Yorker aan dat het komende, vierde seizoen van Succession het laatste zou zijn. Daarna bevestigde Jason Sudeikis (nogmaals) dat het verhaal van voetbalcoach Ted Lasso in het komende derde seizoen van de Apple TV+-comedy afgerond zal worden. En deze week maakte Bill Hader bekend dat zijn zeer gewaardeerde seriemoordenaarserie Barry eindigt met seizoen vier dat binnenkort op HBO begint (Succession en Barry zullen zelfs op dezelfde dag hun laatste aflevering uitzenden…).
Slecht nieuws voor ons serieliefhebbers natuurlijk. Al kun je ook zeggen, zoals ik in de kop van deze nieuwsbrief lekker tegendraads doe, dat het goed nieuws is. Want weten wanneer je moet stoppen, is een kunst. Zeker wanneer het niet hoeft.
Je kunt je voorstellen dat zowel Armstrong, Hader als Sudeikis min of meer carte blanche hadden van de streamers waarvoor ze werken om te doen met hun series wat ze wilden. Succession en Barry zijn paradepaardjes in de stal van HBO, geliefd door de critici en aanbeden door de fans. En Ted Lasso is nog steeds het grootste succes van het relatief jonge Apple TV+, op Oscarwinnaar Coda na wellicht, al durf ik te gokken dat de Amerikaanse voetbalcoach met borstelsnor meer abonnees heeft opgeleverd. Als alle drie de makers hun series nog een paar seizoenen hadden willen verlengen, had dat vast gemogen. Dat ze nu na respectievelijk drie en vier seizoenen stoppen, is daarom opmerkelijk. Zeker omdat het nog niet eens zo heel lang geleden haast onmogelijk was geweest.
Want vooral in Amerika was het lang gebruikelijk dat succesvolle series werden uitgemolken tot de laatste druppel. Iets dat het verhaal zelden ten goede kwam. Damon Lindelof, een van de makers van Lost, heeft vaker gezegd dat hij en co-showrunner Carlton Cuse de serie eigenlijk na drie seizoenen hadden willen eindigen. Iets dat zender ABC niet toeliet. ‘You don’t end shows that people are watching’, was hun reactie. Lost kreeg zes seizoenen, en werd er volgens veel kijkers niet beter door.
Lost is niet de enige serie die dit overkwam. Maar de opkomst van de streamer heeft deze gewoonte wel doorbroken. Want waar de klassieke (Amerikaanse) netwerken, die rondkomen van reclame-inkomsten, nog steeds vooral leunen op ieder jaar weer terugkerende series (Grey’s Anatomy loopt nog steeds!) die weken aan een stuk worden uitgezonden, hebben de nieuwere platforms en streamers juist baat bij ‘event shows’ die publiciteit genereren en abonnees trekken. Vandaar dat de noodzaak om succesvolle series door te laten gaan tot er weinig meer over is van het originele idee, een stuk minder groot is bij deze bedrijven. Hierdoor kunnen makers dus veel makkelijker zelf bepalen wanneer het tijd is om de stekker eruit te trekken.
Zo ging Lindelof na Lost naar HBO en maakte daar eerst het briljante The Leftovers dat drie seizoenen kreeg omdat hij en co-creator Tom Perrotta besloten dat het daarmee goed was. En vervolgens creëerde hij het indrukwekkende Watchmen dat zelfs maar één seizoen telde. Dit omdat Lindelof vond dat hij met acht afleveringen had gezegd wat hij wilde zeggen.
Dat ook Armstrong, Hader en Sudeikis de afgelopen weken hebben aangegeven dat ze hun series nu stoppen omdat het verhaal dat ze wilden vertellen tot een logische en natuurlijke conclusie is gekomen (of zoals Armstrong het omschreef, je wil niet dieper en dieper de mijn in blijven gaan op zoek naar een steeds dunner wordend draadje goud), geeft mij ontzettend veel vertrouwen in deze laatste seizoenen (niets moeilijker dan een serie echt goed eindigen immers). En als serieliefhebber heb ik liever een hele goede, wat kortere serie, dan een show die ongelooflijk sterk begon en uiteindelijk hortend en stotend ten einde komt.
Nu is het overigens wel zo dat Jason Sudeikis ietwat vaag blijft over hoe eindig het einde van Ted Lasso daadwerkelijk is. Op de vraag of het komende seizoen echt het laatste is, zei hij ‘It is as far as I know’ en zijn collega schrijver/acteur Brett Goldstein had het over ‘It is an ending...a completion of a story. So I'd say prepare for the end. An end. A end.’. Er wordt dan ook druk gespeculeerd dat de comedy in z’n huidige vorm wellicht wel zal stoppen met drie seizoenen, maar dat het nog een spin-off of twee gaat krijgen. Iets dat trouwens ook Successions Armstrong niet helemaal leek uit te sluiten in het interview met The New Yorker. Ik ben inmiddels zo spin-off moe dat ik zelfs van het idee van een Succession-universe niet echt gelukkig word. Maar aan de andere kant, als deze makers hun fijne series inderdaad tot een goed einde weten te brengen, heb ik alle vertrouwen in het volgende verhaal dat ze willen vertellen.
Tot het zover is, tip ik hieronder een aantal gloednieuwe series en een serie die zo graag door wilde gaan dat het een film werd.
Veel kijkplezier!
Anke
Skip Intro over seriefilms en The Last of Us
In Skip Intro hebben Alex en ik het deze week over series die een vervolgfilm kregen. Iets dat niet altijd een goed idee is (Downton Abbey anyone?). Dit naar aanleiding van de release van Luther: The Fallen Sun (zie ook hieronder) op Netflix later deze week. Ik vertel ook waarom het tweede seizoen van Perry Mason veel leuker is dan het eerste. En Mama Mazereeuw heeft weer kakelverse Scandi-tips voor ons.
De achtste aflevering van The Last of Us werd uiteraard ook uitvoerig ontleed deze week. En omdat Alex verhinderd was, deed ik de recap deze keer met Hans Klis, de man die normaal naast me op de bank zit. Je kunt ‘m vinden op onze Patreon.
Serietips
Swarm - Over makers die weten wanneer ze hun series moeten stoppen gesproken, Donald Glover is na het einde van Atlanta terug met zijn eerste serie voor Prime Video. Swarm, dat hij samen creëerde met Janine Nabers die eerder voor Atlanta schreef en bij deze serie tevens showrunner is, gaat over een jonge vrouw (Dominique Fishback) die geobsedeerd is door een superster die bijzonder veel op Beyoncé lijkt (haar fans heten de Swarm in plaats van de BeyHive en haar muziek, door Glover gemaakt, had van Beyoncé kunnen zijn…). Een obsessie die het leven van de jonge vrouw een behoorlijk donkere kant opneemt. Ik heb de eerste afleveringen gezien maar zit uiteraard vast aan een embargo, dus kan niet heel veel meer zeggen dan dat het flink duister, intens en bloederig is (iets dat de trailer al verklapt). En dat het, net als Atlanta, opmerkelijke televisie is. (De hele serie staat 17 maart op Prime Video)
Luther: The Fallen Sun - Dit is natuurlijk eigenlijk geen serie maar een film, al voelt Luther: The Fallen Sun toch echt als een vervolg op de BBC-serie waar-ie uit voortkwam. Of eigenlijk als een hele lange aflevering van Luther, alleen dan met een groter budget dankzij het geld van Netflix. Niet gek, want voor zover ik heb begrepen, hopen de makers - waaronder hoofdrolspeler Idris Elba - dat ze in de toekomst nog een aantal van dit soort films mogen maken. Ik ben helemaal voor. Want ondanks dat ik de serie nooit helemaal heb gekeken, heb ik me prima vermaakt met deze ruim twee uur durende Luther. (Vanaf 10 maart op Netflix)
The Dark Heart - Een Scandi-thriller die net even anders is ingestoken dan we gewend zijn. Want dit keer volgen we geen doorgewinterde detective, maar een zeer gedreven vrouw die als vrijwilliger werkt bij Missing Persons, een organisatie die helpt vermiste Zweden op te sporen die door de politie vaak niet (meer) worden gezocht. In de eerste aflevering wordt ze ingeschakeld om de eigenaar van een flinke hoeveelheid bos- en boerenland die al twee jaar spoorloos is, te zoeken. Tegelijkertijd zien we in een andere tijdlijn hoe de dochter van deze man vóór zijn verdwijning na haar studie naar huis keert, en hoopt het bedrijf van haar vader te moderniseren. Iets waar de nukkige, redelijk onaardige man geen zin in heeft, tot haar grote frustratie. Wanneer ze het vervolgens aanlegt met de zoon van de buurman met wie haar vader al jaren overhoop ligt, lijkt het onvermijdelijk dat zij wellicht iets te maken heeft met de verdwijning van haar vader. Spannend, grauw en vol met namen als Birger en Bengt, zoals het hoort bij de betere Scandi-serie. (Nu op NPO Start)
Ook nieuw natuurlijk is het derde (en laatste) seizoen van Ted Lasso dat volgende week woensdag 15 maart bij Apple TV+ van start gaat.
Series die ik zelf ga proberen:
Extrapolations - Altijd als je denkt dat Apple TV+ alle sterren in Hollywood wel heeft gehad, kondigt het een nieuwe serie aan vol met grote namen. In Extrapolations is zelfs vrijwel ieder gezicht op het scherm, bekend. Zo telde ik in de eerste aflevering alleen al Matthew Rhys, Sienna Miller, Daveed Diggs, Kit Harrington, Tahar Rahim en Heather Graham. Het zal iets te maken hebben met de diepe zakken van de streamer, al denk ik dat ook het onderwerp voor veel acteurs belangrijk was. De anthology-serie kijkt namelijk naar het effect dat klimaatverandering op onze toekomstige wereld gaat hebben. Ik heb de eerste aflevering gezien (die me enorm deed denken aan het hoorspel dat mijn man Hans Klis recent maakte voor Goed Verhaal van Alexander Klöpping) en mag vanwege het embargo eigenlijk niks zeggen, behalve dan dat het in 2037 speelt en dat het me niet heel vrolijk stemde over de toekomst van onze wereld. Want we zijn min of meer FUCKED als we niet snel echt iets gaan doen. Iets dat we natuurlijk eigenlijk al weten, maar als je het zo op je scherm ziet, komt het toch weer even hard binnen. Klimaatverandering is geen makkelijk onderwerp, toch hoop ik dat heel veel mensen deze serie zullen kijken. Want tv kan niet alleen vermaken maar ook informeren. En over dit onderwerp kunnen we niet genoeg te weten komen. Zeker als we hierdoor in actie komen. (De eerste drie afleveringen staan 17 maart op Apple TV+, daarna volgt wekelijks een nieuwe aflevering)
Serienieuws:
Ook Robert De Niro komt officieel naar het kleine scherm. De redelijk legendarische Hollywoodster zal te zien zijn in de miniserie Zero Day, van Eric Newman (Narcos, The Watcher), Noah Oppenheim (Jackie, The Thing About Pam) en de Pulitzer Prize winnende journalist en schrijver Michael S. Schmidt. De serie wordt omschreven als een ‘conspiracy thriller’ en is aangekocht door Netflix.
FX krijgt een nieuwe, nog titelloze serie van David Chase. Het zou gaan om een project over de begindagen van Hollywood dat Chase, die eerder uiteraard The Sopranos creëerde, voor HBO had geschreven, maar dat daar nooit is gemaakt. Volgens Deadline zal Hannah Fidell, die eerder Pam & Tommy maakte, een hedendaagse draai aan het script van Chase geven. Iets dat ik opmerkelijk vind (waarom moet het werk van de maker van een van de beste series aller tijden ‘bewerkt’ worden?), maar Chase is bij de serie betrokken als uitvoerend producent dus hij zal het er zelf wel mee eens zijn. Denk ik? Ik ben in ieder geval nieuwsgierig.
Nog even over…
…Dat laatste seizoen van Succession:
Deel I Like To Watch vooral met al die mensen die ook van series houden.
Schrijf je in!
Is dit je eerste keer hier? Schrijf je hieronder in en je krijgt iedere twee weken een nieuwe I Like To Watch vol serietips en -nieuws.
Laat weten wat je vindt van I Like To Watch!
I Like To Watch wordt gemaakt door Anke Meijer. De illustraties zijn van Mariëtte Haarlem. Eindredactie door Anemoon Utens.