Is dit dé serie van de zomer?
Deze serie is sexy en spannend, heeft een uitzonderlijke cast en een (waarschijnlijk) behoorlijk wild einde. Perfect voor de zomer dus!
Beste lezer,
Ik heb ‘m hoor, dé serie van de zomer van 2024. En nee, dan heb ik het niet over het derde seizoen van The Bear want dat staat bij ons pas over drie weken (17 juli) op Disney+, ook al is het in de VS en het VK al uit. Het kan heel goed dat The Bear eigenlijk de serie van de zomer is, of zelfs van het jaar, maar ik heb nog niks kunnen zien (zelfs wij recensenten moeten nog even braaf wachten…) en kan daarom nog niet oordelen. Gek genoeg trouwens zijn de eerste recensies die ik zag van het derde seizoen niet echt enthousiast, maar ik heb besloten het eerst zelf te kijken voordat ik dát geloof. (Hoe kan The Bear nou NIET goed zijn??)
Terug naar de serie van de zomer, dat is wat mij betreft - tot ik The Bear heb gezien in ieder geval - namelijk Presumed Innocent. Ik had het eerder in deze nieuwsbrief al over deze titel en was iedere keer voorzichtig optimistisch. Optimistisch omdat Jake Gyllenhaal de hoofdrol speelt - een acteur die nooit eerder iets op tv deed - en omdat Bill Camp zijn tegenspeler is. En Camp is altijd goed, zelfs al is de serie slecht. Mijn voorzichtigheid had dan weer alles te maken met het feit dat het een serie van Apple TV+ is, de streamer met de diepste zakken, de bekendste acteurs en makers, maar ook met regelmatig flinke tegenvallers. En omdat dit een serie is die door David E. Kelley is geschreven, vreesde ik een beetje dat Presumed Innocent in die laatste categorie zou vallen. Kelley heeft zonder twijfel heel veel goede dingen gemaakt (van Ally McBeal tot Big Little Lies) maar er kwamen ook een aantal flinke stinkers van zijn hand waaronder heel recent Netflix’ A Man in Full met een te overdreven acterende Jeff Daniels in een oninteressant verhaal dat ik na twee afleveringen heb afgezet omdat ik het niet meer aankon. Ik begon dus ietwat sceptisch met het kijken van deze serie, ook vanwege een aantal niet direct enthousiaste recensies die ik had gelezen, maar was aangenaam verrast. Presumed Innocent is namelijk heerlijk!
Dat terwijl de tv-serie, naar een boek van Scott Turow dat in 1990 ook al is verfilmd met Harrison Ford in de hoofdrol, niet eens een heel origineel verhaal vertelt. Sterker nog: ik tip hieronder zelfs een andere titel, The Suspect, die min of meer over hetzelfde gaat. En toch is deze serie leuk. Presumed Innocent gaat over Rusty (Gyllenhaal), een openbaar aanklager in Chicago die zijn leven aardig voor elkaar lijkt te hebben. Maar als zijn collega, een vrouw met wie hij er tevens een affaire op nahield, gruwelijk wordt vermoord is hij plots de hoofdverdachte in haar moordzaak. Was het inderdaad een crime passionnel? Rusty blijft volhouden van niet terwijl het bewijs zich tegen hem opstapelt. Wat de waarheid is, laat de serie uiteraard zo lang mogelijk in het midden waardoor je wel door moet kijken…
Maar het is niet alleen het moordmysterie dat mij greep. Presumed Innocent is ook sexy, mooi gemaakt (al kan dat voor vrijwel iedere Apple TV+-titel worden gezegd) en spannend - ik kan oprecht niet stoppen met kijken. Al is het vooral de cast die deze serie wat mij betreft naar een hoger plan tilt. Niet alleen Gyllenhaal en Camp zijn geweldig, maar ook Peter Sarsgaard die Gyllenhaals grootste vijand speelt (wat extra leuk is omdat de twee in het echt zwagers zijn) smult van zijn rol. Hetzelfde kan gezegd worden over Ruth Negga, die Gyllenhaals vrouw speelt, en haar personage zoveel gelaagder maakt dan de standaard bedrogen vrouw. Zelfs de wat kleinere rollen worden gespeeld door acteurs die alles waar ze in spelen beter maken, mensen als Lily Rabe en Elizabeth Marvel. Dat die laatste in het echte leven getrouwd is met Bill Camp en in deze serie zijn echtgenote speelt, maakt het allemaal nog wat leuker.
Ik weet niet of het te maken heeft met al deze persoonlijke connecties binnen de cast, of met het feit dat dit allemaal ook ervaren theateracteurs zijn, maar iedereen is zo ontzettend GOED in deze serie. En dat is een genot om naar te mogen kijken. Dankjewel Apple TV+!
Op dit moment staan er vier afleveringen op de streamer. Ik heb zelf ook nog niet verder gekeken dan dat, al heb ik de screeners wel. Dit omdat dit echt voelt als een serie die ik ‘samen’ met de rest van de wereld wil kijken. Dat betekent wel dat ik dus pas halverwege het seizoen ben en ik durf niet uit te sluiten dat deze serie nog volledig van de rails vliegt in de vier afleveringen die nog moeten komen. Het zou ook niet de eerste David E. Kelley-serie zijn die dit overkomt (ahum, The Undoing)... Toch kan ik me niet voorstellen dat de tweede helft opeens niet meer smullen gaat zijn. Dat Camps timing bijvoorbeeld niet meer perfect is. Of dat de heerlijk vijandige chemie tussen Sarsgaard en Gyllenhaal opeens zoek is.
Met andere woorden: hoe ongeloofwaardig het verhaal ook wordt, echt slecht kan het nooit worden. Wat de matige recensies die ik tegenkwam ook beweren! Daarbij hebben zelfs de recensenten die lauwtjes waren, de allerlaatste aflevering nog niet kunnen zien. Want die wordt namelijk angstvallig geheim gehouden. Het schijnt zelfs zo te zijn dat ook de cast tot het allerlaatste moment niet wist hoe het verhaal zou aflopen (en of Kelley voor een ander einde heeft gekozen dan de redelijk beroemde wending die het origineel neemt). Het kan daarom letterlijk nog alle kanten op gaan met Presumed Innocent. En ik kan niet wachten om de komende weken met deze serie door te brengen. Mijn serie van de zomer dus! In ieder geval tot ik het derde seizoen van The Bear kan kijken. Maar daarover hopelijk in de volgende nieuwsbrief meer.
Tot het zover is, tip ik hieronder weer een aantal andere series. Waaronder het hierboven genoemde The Suspect, wat een soort Presumed Innocent is maar dan in Engeland.
Veel kijkplezier!
Anke
NIEUW: ontvang een persoonlijke serie-tip!
Deze week in Skip Intro
Ook in de podcast hebben we het deze week over Presumed Innocent, al is voor Danielle de serie van de zomer waarschijnlijk eerder het nieuwe seizoen van The Boys:
Over die andere grote zomerserie, House of the Dragon hebben we het uiteraard ook. We recappen zelfs iedere aflevering! Luister de eerste recap hier en ga naar Patreon om wekelijks de nieuwe aflevering te luisteren. En die zijn niet alleen informatief maar ook altijd heel gezellig kan ik je vertellen:
Serietips:
The Suspect - Ook deze miniserie vertelt het verhaal van een succesvolle, knappe man met een fijne vrouw en leuk kind die van het een op het andere moment wordt verdacht van de gruwelijke moord van een jonge vrouw. Alleen speelt deze serie niet in Chicago maar in Londen en is de hoofdrol voor acteur Aidan Turner. The Suspect heeft duidelijk niet hetzelfde budget als Presumed Innocent en ook niet alle acteurs zijn even sterk, maar het verhaal is op eenzelfde manier intrigerend en redelijk onweerstaanbaar. Vooral omdat Turner ontzettend goed een man neerzet die je het ene moment volledig wil vertrouwen om een volgend moment weer compleet te wantrouwen. Ook The Suspect laat lang in het midden of de verdachte de moord heeft gepleegd of niet, en hierdoor blijf je doorkijken tot het einde. En dat is geen straf. (Nu op NPO Plus en vanaf 9 juli op NPO 2 en Start)
Four Lives - Een heel ander soort Britse serie, al gaat ook Four Lives over gruwelijke moorden. Alleen zijn deze moorden helaas echt gebeurd. Deze miniserie vertelt het verhaal van de vier jonge, queer mannen die tussen 2014 en 2015 om het leven werden gebracht door een man die door de tabloids de ‘Grindr Killer’ werd gedoopt, dit omdat hij zijn slachtoffers op Grindr-achtige datingapps vond. Het is een bijnaam die niet in de serie voorbijkomt, want Four Lives is alles behalve sensatiebelust. In plaats daarvan vertelt het in drie afleveringen op integere wijze hoezeer de Londense politie faalde in het onderzoek naar de moorden. Het is dan ook wederom een woedend makende serie, net als eerder het prachtige Mr Bates vs The Post Office. Want als de politie z’n werk had gedaan, hadden drie van de vier slachtoffers waarschijnlijk nog geleefd. Maar desinteresse en vooroordelen, gecombineerd met een flinke scheut homofobie, maakten dat de onderzoekende rechercheurs lange tijd niet eens doorhadden (of wilden zien) dat er kwade opzet in het spel was. Hoe hard de nabestaanden ook riepen dat er dingen niet klopten aan de dood van hun geliefde. Four Lives laat vooral zien hoe ontzettend frustrerend en pijnlijk dit voor de families van de slachtoffers was. En dat doet het zo goed, dat je regelmatig je televisie het raam uit wil gooien van boosheid. (Vanaf 4 juli op NPO Plus en 8 juli op NPO 2 en Start)
Fantasmas - Ik had deze serie al in het ‘series die ik zelf ga proberen’ rijtje gezet een paar nieuwsbrieven geleden. Maar sindsdien heb ik twee afleveringen gezien, en ik vind deze serie van Julio Torres vol fantasievolle, gekke sketches zo heerlijk absurd en grappig, dat ik ‘m hier nog even écht wil tippen. Wat een feest dat dit soort bizarre dingen ook nog gemaakt kunnen worden in Hollywood. Vorige week probeerde ik in Skip Intro uit te leggen wat ik er zo leuk aan vond, en kwam bijna niet uit mijn woorden omdat ik weer moest lachen. (Nu wekelijks op HBO Max)
Series die ik zelf ga proberen:
My Lady Jane - Deze serie gaat over een alternatieve geschiedenis waarin Lady Jane Grey, de achterkleindochter van Henry VII die in 1553 negen dagen koningin van Engeland en Ierland was, niet in 1554 werd onthoofd maar een vrijgevochten jonge vrouw kon zijn in een wereld waar ook magie en shapeshifting mogelijk is. Iedere recensie die ik tegenkwam, noemt de serie totaal over the top maar ook geweldig leuk. Ik ben erg benieuwd. (Nu op Prime Video)
Bargain - ‘Wild’ zo omschreef mijn co-host Thijs de eerste aflevering van deze Koreaanse thriller. Ik heb nog niet kunnen kijken, maar het gaat over een groep mannen die naar een hotel wordt gelokt onder het mom van seksuele ontmoetingen. Eenmaal daar raken ze verstrikt in een ‘meedogenloze mensenhandel-ring waar hun organen worden geveild aan de hoogste bieder’, aldus het persbericht van SkyShowtime. Als er dan een verwoestende aardbeving plaatsvindt, zitten de slachtoffers samen met de handelaren en kopers gevangen in het instortende gebouw. Klinkt inderdaad wild. Ik ben benieuwd. (De eerste drie afleveringen staan 4 juli op SkyShowtime, daarna wekelijks een nieuwe aflevering)
Land of Women - Een serie die als ‘comfort food’ wordt omschreven, wil ik wel een kans geven. In Land of Women speelt Eva Longoria een New Yorkse socialite die, samen met haar dochter en moeder, naar een charmant Spaans dorpje moet vluchten als haar man een oplichter blijkt te zijn die in de problemen zit. Uiteraard is dit kleine dorpje niet alleen heerlijk fotogeniek, maar zijn er ook genoeg romantische opties voor alle drie de vrouwen. Klinkt stiekem ook als de ideale serie voor een zomeravond. (Nu op Apple TV+)
Serienieuws:
Beef was zo’n grote hit voor Netflix, dat het geen miniserie maar een anthologyserie lijkt te worden. Er wordt al een tijd gesproken over een tweede seizoen, dat waarschijnlijk gaat over twee echtparen die dit keer ‘beef’ met elkaar hebben. Eerder ging het gerucht dat Jake Gyllenhaal en Anna Hathaway de hoofdrollen zouden vertolken, maar nu lijkt het erop dat Oscar Isaac en Carey Mulligan dit gaan doen. Wat ik wellicht beter vind. Wanneer het seizoen uitkomt, is nog niet bekend. Officieel moet Netflix nog groen licht geven namelijk.
Er komt nóg een prequel van Game of Thrones, naast House of the Dragon. Waar die laatste serie tweehonderd jaar vóór GoT speelt, moet het nieuwe A Knight of the Seven Kingdoms zo’n honderd jaar eerder plaatsvinden. In deze tijd zijn de Targaryens nog aan de macht (spoiler?) en reizen ser Duncan the Tall, een jonge, maar moedige ridder en zijn schildknaap, Egg, door Westeros. Ook over deze serie, die waarschijnlijk wat luchtiger is dan HotD, wordt al een tijd gesproken, maar vorige week maakte HBO Max bekend dat de productie is begonnen. Volgens George R.R. Martin, schrijver van de boeken waarop al deze series zijn gebaseerd, zal het snel klaar zijn en komt A Knight of the Seven Kingdoms al begin volgend jaar uit.
Nog meer HBO Max (of eigenlijk Warner Bros. Discovery) nieuws, want de Harry Potter-serie heeft nu officieel zijn makers gevonden. Francesca Gardiner, die eerder aan Succession en Killing Eve meeschreef, wordt de showrunner en uitvoerend producent en Mark Mylod (Succession, Game of Thrones, The Last of Us) wordt uitvoerend producent en zal meerdere afleveringen regisseren. Hele leuke, fijne namen dus. Al blijf ik me afvragen of we deze serie moeten willen hebben. Uiteraard vanwege de aanhoudende hatelijke en schadelijk drek die boekenschrijfster JK Rowling (tevens uitvoerend producent van deze serie) uit blijft spuwen, maar ook omdat de serie hetzelfde verhaal zal vertellen als de films. Maar dan dus met een nieuwe cast en uitgestreken over meerdere seizoenen. Wanneer de Harry Potter-serie zal starten, is nog niet bekend.
En een nieuwtje waar wij vooralsnog niks aan hebben, maar de in Amerika erg populaire en redelijk bejubelde (98 procent op Rotten Tomatoes) serie Interview with the Vampire (uiteraard naar de boeken van Anne Rice) krijgt een derde seizoen. Helaas wachten wij nog steeds op een streamer of zender die de eerste seizoenen in Nederland gaat aanbieden. Kom mensen, wie koopt deze serie aan?!
Tot slot…
…nog even over die laatste aflevering van House of the Dragon:
Samenwerken?
Ben je op zoek naar iemand die kan schrijven of praten over tv-series en Hollywood? Of wil je adverteren in deze nieuwsbrief? Neem vooral contact met me op!
Deel en stuur door!
Deel I Like To Watch vooral met mensen die ook van series houden.
Schrijf je in!
Is dit je eerste keer hier? Schrijf je dan hieronder in en je krijgt iedere twee weken een nieuwe I Like To Watch vol serietips en -nieuws. Ben je al abonnee en lees je I Like To Watch met plezier? Overweeg dan om een betaald abonnement te nemen zodat je mij steunt bij het maken van deze nieuwsbrief.
Geef een comment!
Heb je opmerkingen of (kijk)tips? Laat het me weten.
I Like To Watch wordt gemaakt door Anke Meijer. De illustraties zijn van Mariëtte Haarlem. Eindredactie door Anemoon Utens.