Iedere oplichter z'n eigen televisieserie
De absurde en illegale praktijken van Joe Exotic en Elizabeth Holmes zijn nu gedramatiseerd. Maar of we daar blij mee moeten zijn...
Beste lezer,
Ik schreef eerder voor NRC hoe tv-series regelmatig in meervoud lijken te komen. Dan heeft de ene streamer een serie over een DNA-test die je soulmate kan voorspellen, komt de andere twee weken later met een serie over een test die, je raadt het al, aan de hand van je DNA kan voorspellen wie je soulmate is. De deskundigen die ik toen sprak, wezen naar de tijdgeest om dit soort dubbelingen te verklaren.
De tijdgeest zou, na vier jaar Trump, absoluut verklaren waarom er recentelijk zo’n vijf Amerikaanse dramaseries zijn verschenen over oplichters en charlatans. ‘Scammin’ season’ doopte website Vulture het al. Eerst was er Inventing Anna (Netflix) over de vrouw die net deed alsof ze een rijke Europese erfgename was en zo de New Yorkse elite om de tuin wist te leiden. Toen kwam Showtime eind februari met Super Pumped (nog geen Nederlandse release bekend) over de opkomst en val van Uber-oprichter (en nare man) Travis Kalanick. Daarna bracht Hulu het verhaal van Theranos-oprichter Elizabeth Holmes - de vrouw die zich stylde als Steve Jobs en beweerde een manier te hebben ontwikkeld om met één druppel bloed meerdere medische testen uit te voeren - in The Dropout (midden april bij Disney+). Vervolgens kwam Peacock met Joe vs. Carole (nog geen Nederlandse release bekend), een drama over de hoofdpersonen van Netflix-hit Tiger King. En deze week begint op Apple TV+ WeCrashed over de man die miljardenbedrijf WeWork opzette, een keten van superhippe co-working ruimtes in steden als New York, en vervolgens - zoals de titel al verklapt - door zijn eigen mismanagement in elkaar zag donderen.
Waargebeurde verhalen
Wat deze titels ook gemeen hebben, behalve dat ze gaan over oplichters en charlatans, is dat ze allemaal een waargebeurd verhaal vertellen. Een verhaal dat in alle vijf de gevallen al veelvuldig in het nieuws is geweest en waar meerdere, podcasts, docuseries en longreads over gemaakt zijn. En niet in een ver ver verleden, maar zo recent dat een van de oplichters in kwestie nog in afwachting is van het aantal jaren celstraf dat ze gaat krijgen voor haar bedrog en een ander, na haar rechtszaak, Amerika nog moet worden uitgezet.
Dat Hulu niet eens even heeft gewacht met het filmen van The Dropout tot de rechtszaak tegen Elizabeth Holmes voorbij was, komt waarschijnlijk omdat er andere partijen waren die ook aasden op het verhaal (Adam McKay is al bezig met een film voor Apple). Er zijn momenteel zoveel streamers, en er is zo veel vraag naar originele ideeën, dat iedere populaire podcast of docuserie en alle lifestyle artikelen die ook maar een beetje buzz generen, direct worden omgezet in series. (Ik verwacht ook ieder moment een aankondiging van ‘The Tinder Swindler, de miniserie’…) Want, zoals ik ook al eerder schreef, dit soort verhalen hebben hun aantrekkingskracht al bewezen. Ze hebben een ingebouwd publiek dat, zo is de hoop, ook voor de verfilming zal inschakelen. En dat maakt ze aantrekkelijk en ‘veilig’ voor de studio’s.
Fanatieke fans
Ergens denk ik ook dat dit soort waargebeurde, al eerder vertelde verhalen ook op een andere manier ‘veilig’ zijn. Sinds Lost blijft immers geen enkele populaire televisieserie meer gevrijwaard van fanatieke fans die online iedere verhaallijn ontleden en proberen te raden hoe de serie zal eindigen. Iets dat eigenlijk altijd leidt tot bittere teleurstelling. Maar een serie die zich baseert op feiten, feiten die zelfs bij een groot gedeelte van het publiek al bekend zijn, kan wat dat betreft nooit tegenvallen.
Of dit uiteindelijk ook zorgt voor goede, originele, meeslepende series, valt te betwijfelen. Van de vijf bovengenoemde titels, heeft alleen The Dropout met Amanda Seyfried tot nu toe echt goede kritieken gekregen. Dat terwijl Jared Leto en Anne Hathaway de hoofdrollen in WeCrashed vertolken en Joseph Gordon-Levitt in Super Pumped zit. Maar ook deze grote namen, en het accent van Jared Leto, kunnen de opwinding die de eerste keer ontstond toen deze verhalen werden verteld, niet terughalen. Komt dit omdat we het einde al weten (WeCrashed begint er zelfs mee)? Of hebben we gewoon even genoeg gehad van oplichters en charlatans? Ik vermoed beide.
Mocht je nou toch zin hebben in een waargebeurd verhaal, ga dan voor Landscapers (HBO Max) over een Brits echtpaar dat in de jaren ‘90 een dubbele moord pleegde. True crime maar dan zo vreselijk origineel en meeslepend verteld, dat het niet uitmaakt dat je het einde al kent. Zin in iets heel anders? Hieronder tip ik uiteraard weer meerdere nieuwe series.
Veel kijkplezier,
Anke
Serietips:
Bridgerton, seizoen 2 - Het langverwachte, tweede seizoen is eindelijk (bijna) hier. Ik heb het alvast mogen kijken, bingen zelfs want ik had een deadline, en mag er vanwege het embargo nog niks over zeggen. Al denk ik dat Netflix het niet erg vindt dat ik wel verklap dat het reilen en zeilen van de Londense ‘ton’, en de altijd aanwezige seksuele spanning tussen Anthony Bridgerton en nieuwkomer Kate Sharma, een erg effectieve afleiding van alle wereldellende kan bieden. (Vanaf 25 maart op Netflix)
Pachinko - Ook het soort serie waarin je even kunt verdwijnen. Pachinko, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Min Jin Lee, is een Koreaans-, Japans- en Engelstalige serie over de geschiedenis van één familie. De serie beslaat vier generaties en dus een jaar of tachtig aan historie. Episch, meeslepend en prachtig zijn de woorden die ik het meest voorbij zag komen in recensies. Ik keek alvast de eerste aflevering en heb zin om me onder te dompelen in de rest. (Vanaf 25 maart op Apple TV+)
The Salisbury Poisonings - Een miniserie die eerder bij de BBC te zien was, maar relevanter is dan ooit. The Salisbury Poisonings gaat over de vergiftiging van een voormalig Russisch spion en zijn dochter op een parkbankje in het Engelse Salisbury. De aanslag, met zenuwgif novitsjok, was wereldnieuws. Maar het gedeelte dat een stuk minder werd belicht, is hoe het stadje achterbleef met de eventueel wijdverspreide sporen van een zeer gevaarlijk chemisch wapen. Deze serie kijkt alleen daar naar. De held van dit verhaal is dan ook niet een MI6-agent, maar het hoofd van de volksgezondheidsdienst in de regio (Anne-Marie Duff). Ook meeslepend, maar het wereldnieuws zul je niet echt vergeten tijdens het kijken. (Vanaf 24 maart op NPO Plus en vanaf 25 maart wekelijks op NPO Start en NPO 2)
Series die ik zelf ga proberen:
Minx - Ik telde al meerdere mannenbillen in het tweede seizoen van Bridgerton, maar in deze nieuwe comedyserie van HBO Max zit een scène waarin maar liefst 18 echte penissen voorbijkomen. In alle vormen en maten. Minx gaat over een feministe (Ophelia Lovibond) en een uitgever van soft-core tijdschriften (Jake Johnson) die samen in de jaren ‘70 een erotische titel voor vrouwen opzetten. Ik heb nog niks kunnen bekijken, maar dat een serie vol penissen door Amerikaanse recensenten wordt omschreven als ‘charmant’, maakt dat ik dubbel geïntrigeerd ben. (Vanaf 18 maart op HBO Max)
Standing Up - Dankzij de release op Netflix was de langlopende Franse serie Call My Agent (Dix pour cent) vorig jaar opeens een wereldwijde hit. Nu komt de maker direct naar de streamer met een serie over stand-up comedians die het proberen te maken. De trailer ziet er veelbelovend uit. (Vanaf 18 maart op Netflix)
Bad Vegan - Een Netflix-docuserie over een oplichter die, als eerder genoemde trend doorzet, waarschijnlijk binnenkort ook wordt bewerkt tot dramaserie. Bad Vegan vertelt het verhaal van een New Yorkse die zich laat overhalen door een man die ze online heeft ontmoet om 2 miljoen uit haar succesvolle raw-vegan restaurant te halen zodat hij haar hond onsterfelijk kan maken. Een scenarioschrijver had geen bizarder verhaal kunnen verzinnen. (Nu op Netflix)
Serienieuws:
Over een maand begint op Showtime (nog geen Nederlandse release bekend) de serie The Man Who Fell To Earth, een hervertelling van het boek en natuurlijk de filmklassieker uit de jaren ‘70 met David Bowie. Dit keer speelt Chiwetel Ejiofor de alien en de eerste vijf minuten werden onlangs op SXSW gedeeld. Kijk ze hier.
The Parenting is een aankomende comedy voor HBO Max over een koppel dat hun ouders uitnodigt voor een weekendje in een idyllisch huurhuis op het platteland waar vervolgens een 400 jaar oude poltergeist blijkt te spoken. Niet direct een omschrijving waar ik op aan sla, maar deze week werd de cast bekendgemaakt en die is dan weer wel indrukwekkend. De ouders worden gespeeld door Brian Cox (Succession), Edie Falco (The Sopranos), Lisa Kudrow (Friends) en Dean Norris (Breaking Bad). Toch maar kijken straks.
Ik vertelde in de vorige nieuwsbrief al dat David Simon (The Wire) terugkeert naar Baltimore met We Own This City, een miniserie over corruptie binnen de Gun Trace Task Force van de politie. De eerste trailer, die werd gedeeld op de HBO Max presentatie een paar weken geleden, staat nu online:
Tot slot…
…is Successions Brian Cox nu ook te zien in Euphoria:
Deel en stuur door!
Schrijf je in!
Laat weten wat je vindt van I Like To Watch!
I Like To Watch wordt gemaakt door Anke Meijer. De illustraties zijn van Mariëtte Haarlem. Eindredactie door Anemoon Utens.