Hoe iedere serie opeens een piemel heeft
Voor vrouwen was het al jaren normaal, maar opeens gaan ook de mannen in tv-series steeds vaker frontaal naakt.
Beste lezer,
Daar piepte-ie opeens boven het elastiek van de hagelwitte Calvin Klein-boxer uit: de piemel van Successions Roman Roy. In een van de meest memorabele scènes van een sowieso al memorabel seizoen, werden wij kijkers eind vorig jaar getrakteerd op een dick pic van de jongste Roy-telg. En niet op een ‘knipper met je ogen en je mist het’-manier, maar seconden lang, ingezoomd en zelfs tweemaal - op het moment dat Roman ‘m verstuurde, en toen Logan Roy het bericht opende (voor de reactie van Roman toen hij ontdekte dat de foto niet naar Gerri maar naar z’n vader was gegaan, verdient Kieran Culkin alle prijzen).
Het was een opmerkelijk moment dat op social media nogal wat losmaakte, al was het bij lange na niet de enige piemel die de afgelopen tijd op ons scherm voorbij zwierde. Een kleine (onvolledige) opsomming van recente series waarin mannelijke acteurs naakt én frontaal in beeld kwamen: Minx (18 piemels in één scène) The White Lotus, Euphoria, Normal People, The Righteous Gemstones, Scenes from a Marriage, Sex/Life, And Just Like That… en Pam & Tommy. In de laatste kan Tommy Lee’s geslachtsdeel zelfs praten (mocht je het je afvragen, de pratende variant is niet Sebastian Stans werkelijke penis, maar een prothese).
De piemel beleeft wat je noemt een momentje. En dat werd tijd. Dankzij betaalzenders als HBO die zich niet aan de strenge regels van de waakhonden van de Amerikaanse FCC hoeven te houden, zitten de meer prestigieuze series al jaren vol met vrouwelijke billen, borsten en schaamstreken. En dat was zeker niet allemaal functioneel naakt. Game of Thrones liet te pas en te onpas naakte vrouwen zien. Op een gegeven moment werd het zelfs zo gortig met het vrouwelijk naakt in series dat Kevin Bacon Hollywood met een prachtig filmpje opriep om ook meer mannelijk naakt te tonen (‘Gentlemen, it’s time to free the bacon. And by bacon, of course, I mean your wiener, your balls, and your butt.’) Maker Damon Lindelof besloot niet lang daarna dat er geen enkel excuus was om in zijn HBO-series geen mannelijke geslachtsdelen te tonen, aangezien de vrouwelijke actrices van hetzelfde netwerk constant gevraagd werden zich te ontkleden. Hij voegde daad bij woord en zowel The Leftovers als Watchmen bevatten meerdere piemels. Maar zijn series vormden lange tijd nog de uitzonderingen. Tot het afgelopen jaar.
Want opeens zijn er overal piemels.
De piemel is vooral grappig
De huidige trend is een reactie op de enorme ongelijkheid tussen mannelijk en vrouwelijk naakt van een paar jaar geleden. Maar het is ook te danken aan een steeds groter wordend aantal vrouwelijke en queer makers, waardoor de zogenaamde ‘gaze’ is veranderd en series niet meer automatisch voor de hetero, mannelijke kijker worden gemaakt, en de #MeToo-beweging en de daaropvolgende invoering van de intimiteitscoördinatoren op de set. Dit laatste zorgde er bijvoorbeeld voor dat Jessica Chastain in haar contract van Scenes from a Marriage liet optekenen dat ze naakt prima vond, mits haar tegenspeler Oscar Isaac evenveel van zichzelf zou laten zien.
Helemaal gelijk getrokken is het overigens nog niet. Want waar vrouwelijk naakt toch bijna altijd prikkelend moet zijn, wordt de piemel eerder ingezet voor de grappige momenten (zoals bijvoorbeeld in The White Lotus of The Righteous Gemstones). Daarbij zijn veel van de penissen op televisie nog steeds protheses (zie Pam & Tommy). Nu zouden ze in Hollywood natuurlijk een hele bizarre grens passeren wanneer acteurs in gewone, niet-pornoproducties zowel naakt als zichtbaar opgewonden moeten zijn, dus echte gelijkheid is wat dat betreft misschien onhaalbaar. Al zou het al heel wat zijn wanneer een blote piemel op tv al net zo normaal is als een stel vrouwenborsten.
Tot het zover is, tip ik hieronder weer meerdere nieuwe series. Voor zover ik heb gezien tonen ze geen van allen piemels, maar dat mag de pret niet drukken.
Veel kijkplezier!
Anke
Serietips:
The Staircase - Ja, er zijn te veel true crime series. Toch raad ik deze miniserie van HBO van harte aan. En niet alleen omdat de cast, die wordt aangevoerd door Colin Firth en Toni Colette, indrukwekkend is. In 2001 werd Kathleen Peterson onder het bloed onderaan de trap in haar huis gevonden. Is ze ongelukkig van de trap gevallen, werd ze geduwd door haar man Michael, of gebeurde er iets anders? De meningen over wat er die avond is gebeurd, lopen sindsdien behoorlijk uiteen (er bestaat zelfs een theorie over een uil…). De documentaireserie die in 2004 over deze zaak verscheen (en nu op Netflix staat), wordt gezien als de grondlegger van alle docu’s, podcasts en true crime series die volgden. En deze miniserie kijkt net weer even verder dan de docu. Een ontleding van het true crime-genre, noemde maker Antonio Campos de serie onlangs tijdens een groepsinterview via Zoom (binnenkort in de VPRO Gids). Ik keek alvast vijf van de acht afleveringen en heb oprecht nog geen idee of Michael Peterson schuldig is of niet. Al werd het naarmate de serie vorderde ook steeds minder belangrijk om het te weten. (Vanaf 6 mei bij HBO Max)
Shining Girls - Eerlijk is eerlijk, ik moest even in deze serie komen. Ondanks een altijd sterke Elisabeth Moss in de hoofdrol. Maar tegen het einde van de eerste aflevering was ik redelijk gegrepen. In Shining Girls speelt Moss Kirby, een jonge vrouw die jaren eerder een brute aanval van een seriemoordenaar (een vreselijk creepy Jamie Bell) overleefde. Wanneer de man opnieuw toeslaat, probeert ze hem samen met een journalist (Narco’s Wagner Moura) op te sporen. Iets dat extra ingewikkeld is omdat de seriemoordenaar een tijdreiziger is en Kirby’s eigen realiteit van het een op het andere moment kan veranderen. Vooral dit laatste maakt het geheel een intrigerende, redelijk originele puzzel. Weer een sterke titel van Apple TV+. (De eerste drie afleveringen staan vrijdag 29 april op Apple TV+)
Heartstopper - Een ongelooflijk hartverwarmende Britse serie over de ontluikende liefde tussen Charlie, de enige openlijk homoseksuele jongen op zijn middelbare school, en zijn goede vriend Nick. Leuk voor de jongvolwassenen in je leven, maar zeker ook geen straf om zelf (of samen) te kijken. Heartstopper is het soort serie dat - dankzij de meerdere LGBTQ-personages en -verhaallijnen - door een zekere nieuwe eigenaar van Twitter zal worden weggezet als woke en unwachtable. Maar dat zie ik vooral als een aanbeveling. (Nu op Netflix)
Series die ik zelf ga proberen:
Ten Percent - De Britse remake van Franse hitserie Dix Pour Cent (ook wel bekend als Call My Agent) over een agentschap van de sterren is bijna hier. Ik heb nog niks kunnen bekijken en vraag me nog steeds af of een remake wel nodig is (de recensent van Variety meent alvast van niet). Toch ga ik het een kans geven. (Vanaf 6 mei bij Prime Video)
Outer Range - Ik had deze serie eigenlijk aan me voorbij willen laten gaan, maar hoorde toch te veel enthousiaste reacties om het niet te proberen. En ik moet zeggen, na één aflevering valt deze western met een bovennatuurlijk randje niet tegen. Josh Brolin speelt Royal, de eigenaar van een ranch in New Mexico die een enorm, mysterieus gat in de grond ontdekt dat duidelijk niet van deze wereld is. Niet lang daarna verschijnt er een backpacker (Imogen Poots) die op zijn ranch wil kamperen en daar in haar tentje vage tekens in een boekje tekent en meer lijkt te weten over het gat. Daarnaast speelt de mysterieuze verdwijning van Royals schoondochter, en laait er fikse ruzie op met de buren. Dat zijn nogal wat verhaallijnen, te veel wellicht, maar dat neemt niet weg dat ik wel wil weten wat er in hemelsnaam aan de hand is daar in New Mexico. (Nu op Prime Video)
Serienieuws:
Nicholas Braun, ook wel bekend als Cousin Greg van Succession, is voor HBO een serie aan het ontwikkelen over de indie muziekscene van de jaren ‘00 getiteld One For The Road. Volgens Variety zullen de afleveringen een half uur duren en wordt het omschreven als een ‘candid and intimate story of a talented but dysfunctional band struggling to survive the rapidly changing landscape of independent music in the early 2000s’.
The Every van Dave Eggers wordt een comedyserie op HBO. Het dystopische boek gaat over een Amazon-achtig bedrijf en is het vervolg op zijn bestseller The Circle. De serie wordt gemaakt door Veep co-executive producer Rachel Axler.
Het gaat niet helemaal lekker op de set van The Idol, een serie van Abel Tesfaye (ook bekend als The Weeknd) en Euphoria’s Sam Levinson. In een paar dagen tijd zijn zowel de regisseur als een actrice opgestapt. Waarom is niet helemaal duidelijk, maar het belooft niet veel goeds voor de serie over een popster die valt voor de eigenaar van een nachtclub die een sekte blijkt te leiden.
Tot slot…
…kon ik niet kiezen welke intro mijn favoriet is. Jullie wel?
Deel en stuur door!
Vind je I Like To Watch leuk? Deel ‘m dan vooral met al die mensen die ook van series houden.
Schrijf je in!
Is dit je eerste keer hier? Schrijf je dan hieronder in en je krijgt iedere twee weken een nieuwe I Like To Watch vol serietips en -nieuws.
Laat weten wat je vindt van I Like To Watch!
I Like To Watch wordt gemaakt door Anke Meijer. De illustraties zijn van Mariëtte Haarlem. Eindredactie door Anemoon Utens.