Een nieuwe The Sopranos-serie; goed nieuws of slecht nieuws?
Na prequelfilm The Many Saints of Newark is David Chase in overleg met HBO over nog meer The Sopranos-content.
HBO en David Chase praten over een eventuele nieuwe serie over een jonge Tony Soprano.
Beste lezer,
Over twee weken komt The Many Saints of Newark in ons land uit, de prequelfilm van The Sopranos. Ik heb ‘m alvast bekeken en hoewel ik de film zeker vermakelijk vond, vind ik het ook jammer dat het geen miniserie is. Meerdere verhaallijnen hadden wat mij betreft meer ruimte verdiend. Waaronder het stukje waarin de jonge Tony Soprano (gespeeld door James Gandolfini’s zoon) langzaam gevormd wordt tot de Tony Soprano die wij uiteindelijk hebben leren kennen en liefhebben - een man die hij aan het eind van de film nog lang niet is.
Ik was daarom niet verrast om te lezen dat HBO en The Sopranos maker-David Chase ‘in gesprek zijn’ over een eventuele tweede prequel, een die speelt ná de film en vóór de televisieserie (een sequel-prequel dus). Ik was zelfs verheugd toen het nieuws vermeldde dat er een serieuze kans bestaat dat dit in serievorm zal zijn. En werd oprecht enthousiast nadat Chase aangaf dat hij enkel aan een nieuw The Sopranos-script wil werken als hij dit samen met schrijver Terence Winter (Boardwalk Empire) kan doen, die ook aan het origineel schreef.
En toen ging ik er wat beter over nadenken. Is dit eigenlijk wel goed nieuws?
Dat HBO meer The Sopranos-content wil (meer, meer MEER!), is logisch. De serie werd tijdens de pandemie ontdekt door een hele nieuwe generatie televisiekijkers (Carmela Soprano is zelfs een stijlicoon voor de Gen-Z’ers), en opnieuw bekeken door talloze fans van het eerste uur. Maar een rewatch kan ook maar eens (twee keer?) in het jaar, dus heeft de streamer meer content nodig. Het begin is gemaakt met The Many Saints of Newark, waarmee The Sopranos een merk werd. Een merk dat - zo redeneert HBO waarschijnlijk - niet alleen prequels, maar ook sequels en spin-offs kan voortbrengen. Ofwel: een eindeloze stroom aan The Sopranos-content. Zoals er ook van Game of Thrones en Star Wars momenteel iedere week wel weer een nieuwe serie wordt aangekondigd. Titels die de magie van het origineel meestal niet halen, maar dat is voor een HBO (of Disney+) waarschijnlijk minder belangrijk - zolang die bibliotheek maar gevuld wordt en mensen blijven komen. Maar is dat écht wat wij, de fans, de kijkers, willen voor The Sopranos? Een poging om die magie van twintig jaar geleden opnieuw te vangen? Een eventueel slap aftreksel van een serie die ons ooit wist te betoveren? Moeten we juist niet streven naar iets nieuws van Chase en Winter? Een serie waarmee ze opnieuw grenzen kunnen verleggen, 22 jaar nadat The Sopranos de kunst van het televisie maken naar een nieuw niveau tilde?
Nu weet ik dat Winters veelbelovende serie Vinyl in 2016 tegenviel, en dat ook Chase’s The Many Saints of Newark de originaliteit en het niveau van The Sopranos niet weet te evenaren, maar wie weet lukt het ze samen nog één keer? Ik kan me zelfs voorstellen dat Chase en Winter dit ook liever zouden proberen dan teruggaan naar hun eerdere werk. Maar in een tijd waarin originele ideeën minder snel groen licht krijgen dan iets dat voortborduurt op bestaande, populaire titels (zie ook de eindeloze stroom aan Marvel-content in de bioscoop en op de streamers), vraag ik me af of ze die kans krijgen.
Maar misschien ben ik sowieso te negatief. Wie weet is een nieuwe The Sopranos-serie, - Van de makers van dat geweldige origineel! Over de opkomst van Tony Soprano! Met de zoon van James Gandolfini in de hoofdrol! - echt zo goed als het klinkt. Wat denken jullie?
Tot de sequel-prequel er is, tip ik onder weer meerdere nieuwe (en oudere) series. Waaronder een miniserie over en door atleet Colin Kaepernick die best indruk op me maakte.
Veel kijkplezier!
Anke
Ps. Als je I Like To Watch graag leest, help me dan om nóg meer lezers te bereiken. Stuur de nieuwsbrief door of deel ‘m op social media. Alvast heel veel dank!
Nieuw hier? Schrijf je in dan ontvang je iedere twee weken deze gratis nieuwsbrief!
Michael Jaden in Colin in Black & White van Netflix.
Kijktips:
Colin in Black & White - Toen Colin Kaepernick jong was en zijn eerste cornrows had laten zetten, noemde zijn eigen moeder hem een ‘thug’. Dat terwijl ze hem nota bene zelf had meegenomen naar de haarsalon. Colin in Black & White, een soort coming of age/sportdrama en een docuserie over racisme in één, laat vaak pijnlijk hard zien hoe de door een witte familie geadopteerde jongen uiteindelijk de footballspeler werd wiens geknielde protest tijdens het Amerikaanse volkslied de wereld over ging. De miniserie werd gemaakt door Ava DuVernay (When They See Us) en Kaepernick zelf en is soms wat ongelijkmatig maar toch erg indrukwekkend. Met een goeie rol van nieuwkomer Jaden Michael. Meer weten? Lees hier het stuk dat ik voor de VPRO Gids schreef. (Vanaf 29 oktober op Netflix)
Gentefied, seizoen 2 - Soms ontdek je een serie pas als het tweede seizoen zich aandient. Zo ook Gentefied, dat ik tot voor kort volledig had gemist. Onterecht, want de dramady over drie Latijns-Amerikaanse twintigers die proberen te voorkomen dat het tacorestaurant van hun opa wordt opgeslokt door de gentrificatie van hun buurt in Los Angeles, is scherp, actueel en grappig. (Het eerste seizoen staat nu op Netflix, seizoen 2 volgt 10 november)
Atlanta & What We Do in the Shadows - Kunnen we even een klein hoeraatje doen voor Disney+ en het feit dat de streamer momenteel steeds meer Hulu en FX-series naar ons land haalt? Ze doen het alleen zonder er enige ruchtbaarheid aan te geven, dus moest ik op Twitter ontdekken dat we nu eindelijk legaal Donald Glovers veel geprezen Atlanta, over een dertiger die probeert de rapcarrière van zijn neef van de grond te krijgen, kunnen kijken. En ook het zeer vermakelijke What We Do in the Shadows, een zogenaamde docuserie over een stel vampiers, is onlangs toegevoegd. Hoera!
Series die ik zelf ga proberen:
All Creatures Great and Small, seizoen 2 - Nu al zin in het tweede seizoen van deze heerlijke, luchtige BBC-serie waarin de grootste drama’s meestal gaan over een zieke koe en het ingewikkelde (maar ook weer voorspelbare) liefdesleven van dierenarts James Herriot in het Yorkshire van de jaren ‘30. BBC First zendt de zes afleveringen wekelijks uit, en in december volgt - neem ik aan - de Christmas Special. Feest! (Vanaf 9 november wekelijks bij BBC First)
Dr. Brain - Alles uit Zuid-Korea lijkt momenteel aan te slaan, al is Apple’s Dr. Brain vermoed ik wel meer voor de liefhebber dan een Squid Game. De miniserie, over een briljante wetenschapper (Parasite’s Lee Sun-kyun) die met hersensynchronisatie hoopt te achterhalen wat er met zijn gezin is gebeurd, is flink duister en sci-fi. (Vanaf 4 november wekelijks bij Apple TV+)
The Time it Takes - Een Spaanstalige serie over de tijd die nodig is om over een verbroken relatie te komen. Uit de trailer kan ik nog niet helemaal opmaken of het iets is, of juist helemaal niks. Maar gewoon kijken dus. (Vanaf 29 oktober op Netflix)
The Unlikely Murderer - In 1986 wordt Zweden opgeschrikt door de moord op premier Olof Palme. Deze miniserie gaat over de man die waarschijnlijk de dader was, al heeft de politie dit tijdens zijn leven nooit hard kunnen maken. De serie is gebaseerd op een bestseller en de trailer maakt mij nieuwsgierig. (Vanaf 5 november op Netflix)
Maradona: Blessed Dream - Ik geloof dat Amazon Prime de screeners voor deze serie, over de opkomst en val van stervoetballer Maradona, niet (of pas laat) aan recensenten kon gegeven. Wat natuurlijk kan betekenen dat de serie nog niet af was, óf dat er zo weinig vertrouwen in het eindproduct is dat de streamer besloot dat géén recensies beter zijn dan slechte… Er is opnieuw maar één manier om te achterhalen welke van de twee het is, en dat is kijken. (Vanaf 29 oktober op Amazon Prime)
Sarah Lancashire keert weer terug voor een derde seizoen van het geweldige Happy Valley bij de BBC.
Serienieuws:
Voordat Mare of Easttown er was, was er Happy Valley. De donkere dramaserie over een vrouwelijke politieagent gespeeld door de geweldige Sarah Lancashire had een fantastisch eerste seizoen in 2014, een evenzo goed tweede seizoen in 2016, en komt nu EINDELIJK terug voor een derde en laatste seizoen in 2022 op de BBC. Ik hoop dat de hele serie tegen die tijd weer ergens bij ons te kijken/streamen is, want het is echt een van de betere titels.
Het tweede seizoen van A Very British Scandal met Claire Foy in de hoofdrol is later dit jaar te zien bij de BBC. De Britse Vogue had deze week de eerste beelden en het ziet er veelbelovend uit.
Dat The Sopranos populair zijn op het moment, weten ook acteurs Steve Schirripa (Bobby) en Michael Imperioli (Christopher) die samen de podcast Talking Sopranos maken. Ik ben daarom niet heel verbaasd dat de twee nu ook een boek hebben geschreven over hun tijd bij de serie. Woke Up This Morning: The Definitive Oral History of The Sopranos komt 2 november uit.
Apple TV+’s andere hit comedyserie, Mythic Quest, krijgt een derde en vierde seizoen. En dat werd door maker en acteur Rob McElhenney op deze mooie manier wereldkundig gemaakt:
Tot slot…
… Successions Brian Cox geeft al net zoveel f*cks om wat andere mensen van hem vinden als Logan Roy:
Deel en stuur door!
Vind je I Like To Watch leuk? Deel ‘m dan vooral met al die mensen die ook van series houden.
Schrijf je in!
Is dit je eerste keer hier? Schrijf je dan hieronder in en je krijgt iedere twee weken een nieuwe I Like To Watch vol serietips en -nieuws.
Geef een comment!
Heb je opmerkingen of (kijk)tips? Laat het me weten.
I Like To Watch wordt gemaakt door Anke Meijer. De illustraties zijn van Mariëtte Haarlem. Eindredactie door Anemoon Utens.