De nieuwe trend in streamerland? Cancelen
Er heerst flinke chaos en paniek bij de streamers. En onze series zijn er de dupe van.
Beste lezer,
Het is eind dit jaar precies 10 jaar geleden dat Netflix naar Nederland kwam en ons leven voorgoed veranderde. Of, nou ja, de uren die we met onze series doorbrachten in ieder geval. Opeens keken we wat we wilden, wanneer we het wilden, zelfs wáár we het wilden. Zappen werd scrollen. En geduldig een weekje wachten op een nieuwe aflevering van onze favoriete shows, hoefde niet meer. Bingen werd het devies.
Om Netflix een succes te noemen, is een understatement. De groei van de streamer ging jarenlang zo hard dat alle andere mediabedrijven, zenders en netwerken, en zelfs telefoonfabrikanten en online retailbedrijven, een eigen variant uitbrachten. En omdat al deze nieuwe streamers naarstig op zoek gingen naar een eigen House of Cards of Stranger Things, kwamen er steeds meer, vaak hartstikke goede series bij. En even voelde het alsof de top van Peak TV nooit kon worden bereikt.
Tot Netflix begin vorig jaar voor het eerst het aantal abonnees, en daarmee de winst, zag dalen. Het plafond aan abonnees leek zowaar bereikt en de strategie - eindeloos veel geld uitgeven en eindeloos veel content maken om eindeloos veel nieuwe kijkers binnen te halen - was toch niet onfeilbaar. Zeker toen de markt overvol raakte, de lockdowns werden opgeheven en mensen weer buitenshuis vertier zochten, er oorlog in Europa uitbrak en de recessie meedogenloos zijn intrede deed.
Sindsdien lijken de streamers redelijk in paniek. Er wordt jacht gemaakt op mensen die hun wachtwoord delen, er worden abonnementsvormen mét reclames aangeboden - iets dat ooit een no-go was - en het is niet ondenkbaar dat er binnenkort streamers sneuvelen, samengaan of worden overgenomen door concurrerende partijen. Maar bovenal worden er links en rechts series gecanceld en verwijderd. En vooral dat laatste is voor ons serieliefhebbers natuurlijk pijnlijk en uiterst zorgwekkend.
Want sinds mijn laatste nieuwsbrief begin december in jullie inbox verscheen, heeft HBO Max opnieuw de stekker uit meerdere titels getrokken waaronder Westworld, The Nevers en het erg leuke Minx dat zelfs bijna klaar was met het opnemen van het tweede seizoen. De series werden niet alleen gestopt, maar ook (in de VS) direct van het platform verwijderd. Dit om ze nog van de belasting af te kunnen trekken… Sinds vorige week doet ook Netflix vrolijk mee aan deze nieuwe ‘cancel-trend’, toen het het recent uitgebrachte 1899, van de makers van Dark, stopte. Dat terwijl de makers in de veronderstelling waren dat ze drie seizoenen mochten maken.
Dat het razendsnel cancelen, of ‘un-renewen’, van series steeds gangbaarder lijkt te worden (toen Warner Bros. Discovery in augustus Batgirl in de prullenbak besloot te gooien, was het nog opmerkelijk, inmiddels is het bijna normaal), maakt wel duidelijk dat geen enkele serie veilig is. Zelfs dus als er een nieuw seizoen is besteld. (Ik overweeg sterk om een aantal van mijn favoriete shows op dvd te kopen. Just in case.)
Dit maakt dat we tien jaar na de komst van Netflix eigenlijk weer terug zijn bij de situatie van vóór het streamingtijdperk. Een tijd waarin de (Amerikaanse) televisienetwerken ieder jaar een aantal series lanceerden, om vervolgens de titels die niet genoeg kijkers hadden, weer te cancelen. Soms zelfs halverwege het seizoen (er zijn echt te veel series waarvan ik nooit zal weten hoe het afloopt…). Dat terwijl juist de komst van de streamer dit ouderwetse model moest doorbreken. Netflix was zelfs lange tijd de plek waar series die door de ouderwetse tv-netwerken werden gecanceld, een tweede leven kregen. Maar die tijden zijn duidelijk voorbij. Tel hier de reclameabonnementen en het feit dat meerdere streamers binnenkort ook live televisie gaan aanbieden bij op, en het lijkt echt bijna alsof het weer 2013 is.
Het stopzetten van 1899 dreunt inmiddels al een week na in Hollywood en omstreken. Ik kan me zo voorstellen dat makers inmiddels een stuk terughoudender zijn om met een dienst als Netflix in zee te gaan. En ik merk aan mezelf als kijker dat ik ook steeds minder enthousiast investeer in nieuwe series. Zeker in titels die niet meteen geweldig zijn of wat wisselend worden ontvangen, zoals 1899 werd. Want waarom zou ik tien uur besteden aan een verhaal waarvan ik misschien nooit zal weten hoe het afloopt? Doordat de streamers momenteel redelijk roekeloos en snel lijken te cancelen, zullen kijkers steeds vaker wachten met een nieuwe serie tot-ie al wat seizoenen heeft staan. Wat uiteraard tot gevolg zal hebben dat alleen maar meer titels na één seizoen worden gecanceld (Neil Gaiman riep zijn volgers niet voor niets op om The Sandman af te kijken, omdat er anders geen vervolg zou komen). En dat Netflix 1899 geen kans geeft om het verhaal af te maken, maakt ook dat het dure eerste seizoen in één klap waardeloos is geworden. Niemand die er nu nog aan begint. Dat terwijl series op streamers juist een heel lang leven kunnen leiden en jaren na release opeens een opleving kunnen hebben. Mits er een afgeronde serie is om te kijken.
Daarbij, een aantal van de allerbeste titels uit de geschiedenis van televisie had een moeizame start. Neem de beste serie die niemand keek. Als The Leftovers nu werd gemaakt, zou het waarschijnlijk na één seizoen gestopt worden. Want de consensus toen was dat het behoorlijk zwaarmoedig en moeilijk was. Maar The Leftovers mocht door en seizoen twee en drie behoren tot de beste televisie aller tijden. Het mooie van een tv-serie is juist dat het kan evolueren. Dat schrijvers kunnen reageren op het spel van de acteurs, of de chemie tussen twee mensen, en zelfs op de reacties van de fans (al ben ik hier zelf minder fan van…).
Dat we nu, na jaren van nieuwe streamers en recordaantallen scripted series, in een corrigerende fase komen, is uiteraard niet vreemd. Natuurlijk moeten de bedrijven bijsturen om te overleven. Maar wanneer ze dat blijven doen door titels die niet meteen records breken na één seizoen te stoppen, dan overleven alleen de Emily in Paris-en en Dahmers van deze wereld het en wordt de rest goedkope reality televisie. Een vooruitzicht waar ik persoonlijk niet heel gelukkig van word...
Nu zijn we daar voorlopig nog niet. Dat blijkt wel uit de nieuwe titels die ik hieronder tip. Want een uiterst geslaagde en prachtige game-verfilming, plus een van de allerbeste series van 2023 - yep, nu al! - kun je zeker geen serie-armoede noemen.
Veel kijkplezier!
Anke
Groot Skip Intro nieuws!
Sinds mijn vorige nieuwsbrief, verschenen er drie nieuwe afleveringen van Skip Intro. Alex en ik keken terug op de beste series van 2022 en vooruit naar de titels waar we veel van verwachten in 2023. Ook hebben we het uitgebreid gehad over de chaos bij Netflix en het nieuwe seizoen van Reservation Dogs.
En er was ook nieuws. Want net als 1899 is ook Skip Intro ‘gecanceld’. Niet door Netflix maar door Dag en Nacht, het podcastplatform waarvoor wij de podcast maakten. Ook in podcastland gaat het niet zo heel erg lekker op het moment (recessie…), waardoor vooral wordt ingezet op de grote blockbusters (denk podcasts met BN’ers). Maar waar de makers van 1899 hun serie niet zonder de miljoenen van Netflix kunnen maken, kunnen Alex en ik dat met bescheiden middelen wel. En omdat wij Skip Intro echt heel erg leuk vinden, we het idee hebben dat we eigenlijk pas net zijn begonnen, en er iedere dag meer luisteraars bijkomen, hebben we besloten om zelfstandig door te gaan. Dit betekent wel dat we nu een Patreon hebben aangemaakt, zodat de luisteraars die dat willen, ons financieel kunnen steunen. In ruil daarvoor gaan wij allerlei leuke extra’s maken, naast de wekelijkse reguliere aflevering die gratis blijft en vanaf volgende week iedere woensdag zal uitkomen. En met die extra’s beginnen we maandag al, en wel met een wekelijkse recap van de nieuwe HBO-serie The Last of Us (zie hieronder) waar ik heel veel zin in heb. De recap van de eerste aflevering zal gratis zijn, dus luister allemaal (en word daarna lid)!
Volg Skip Intro op Spotify. Onze Patreon-pagina vind je hier.
Serietips:
The Last of Us - Iedereen die de game The Last of Us heeft gespeeld, wacht al tijden met spanning op de verfilming die Craig Mazin (Chernobyl) samen met Neil Druckmann voor HBO heeft gemaakt. Maar voor alle mensen die nog nooit van dit spel hadden gehoord, kan het zomaar zijn dat een serie over een apocalyptische wereld ná een wereldwijde pandemie vol met bloeddorstige zombies, wellicht niet heel aantrekkelijk klinkt. Want zowel pandemieën als zombies kennen we inmiddels wel. Ook ik viel in die laatste categorie, maar na twee afleveringen van The Last of Us gezien te hebben, ben ik om. De wereld die Mazin en Druckmann hebben gecreëerd, voelt zo echt en geleefd (en akelig). De special effects zijn geweldig. En alle acteurs, waaronder hoofdrolspelers Pedro Pascal en Bella Ramsey, spelen de sterren van de hemel. Dat ik nog niet verder heb gekeken, komt omdat Alex Mazereeuw en ik de serie vanaf maandag iedere week gaan recappen voor Skip Intro (zie hierboven!). Iets waar ik nog meer zin in heb gekregen sinds het embargo eerder deze week werd opgeheven en er enkel laaiend enthousiaste recensies voorbij zijn gekomen van mijn collega-recensenten die de serie hebben afgekeken. Het lijkt erop dat we weer een nieuwe must see-HBO-serie voor de maandag hebben! (Vanaf 16 januari op HBO Max)
Reservation Dogs, S02 - Ik heb werkelijk geen idee waarom Disney+ niet meer uitpakt met de FX-series die het in Europa mag aanbieden, maar net als eerder Abbott Elementary en The Bear, verscheen ook het tweede seizoen van Reservation Dogs begin deze maand redelijk stilletjes op de streamer. Dat terwijl dit seizoen zo ontzettend goed is! Ik durf zelfs nu al te zeggen dat de serie heel hoog in mijn top 10 van 2023 zal komen. Reservation Dogs, over een groepje inheems Amerikaanse tieners op een reservaat in Oklahoma, was al vanaf de eerste aflevering in 2020 erg leuk, grappig, aangrijpend en goed. Maar met dit tweede seizoen heeft maker Sterlin Harjo dat vorige, geweldige seizoen keihard overtroffen. Wat een feest dat we dit kunnen kijken! (Nu op Disney+)
Series die ik zelf ga kijken:
Atlanta, S04 - En ook het laatste seizoen van Atlanta stond onlangs min of meer zomaar ineens op Disney+. Dat terwijl je toch kunt stellen dat deze serie van Donald Glover, over rapper Paper Boi en zijn manager Earn, een van de beste series van de afgelopen jaren is. Zeker omdat dit seizoen, na een iets minder goed ontvangen derde seizoen, volgens veel mensen weer een terugkeer naar de genialiteit van weleer was. Ik moet zelf nog wat afleveringen inhalen maar ben echt heel erg benieuwd. (Nu op Disney+)
1923 - Deze spin-off van het in de VS razend populaire Yellowstone, met Helen Mirren en Harrison Ford in de hoofdrollen, stond al in mijn vorige nieuwsbrief. 1923 zou namelijk op 19 december op SkyShowtime verschijnen, was me verteld. Maar het is de oplettende kijker vast opgevallen dat de serie er nu nog steeds niet staat. Geen nood. Inmiddels is me verzekerd dat 1923 vanaf maandag bij ons te zien is. Nu echt. Denk ik. (Vanaf 16 december bij SkyShowtime)
Serienieuws:
Na een jaar afwezigheid en hervorming, was het eerder deze week weer tijd voor de Golden Globes. Helemaal in vorm was de prijzenshow nog niet. De kijkcijfers waren vreselijk slecht. En ondanks de aanwezigheid van aardig wat grote namen, viel ook op hoeveel mensen hadden besloten de awards show van de veelvuldig bekritiseerde Hollywood Foreign Press Association nog even links te laten liggen. Een ding was niet veranderd, de winnaars waren nog steeds behoorlijk random. Sommige. terecht, anderen iets minder (ahum, House of the Dragon, ahum…).
Wel een terechte winnaar van meerdere Golden Globes was Abbott Elementary. Nog beter nieuws is dat de leuke comedyserie een derde seizoen krijgt van netwerk ABC. Al moeten wij waarschijnlijk eerst nog even wachten eer het tweede seizoen dat nu in de VS loopt stilletjes op Disney+ wordt gezet.
Dat Bob Odenkirk na de Emmys ook door de Globes werd genegeerd en nog steeds geen grote prijs heeft voor zijn rol in Better Call Saul, blijft terecht een heikel punt voor heel veel fans. Gelukkig was er deze week ook de eerste teaser voor zijn nieuwe serie, Lucky Hank, over een college professor met een midlife crisis.
Tot slot nog even over…
…de speech van Jennifer Coolidge die de Golden Globes bijna de moeite waard maakte:
Deel en stuur door!
Vind je I Like To Watch leuk? Deel ‘m dan vooral met al die mensen die ook van series houden.
Schrijf je in!
Is dit je eerste keer hier? Schrijf je dan hieronder in en je krijgt iedere twee weken een nieuwe I Like To Watch vol serietips en -nieuws.
Laat weten wat je vindt van I Like To Watch!
I Like To Watch wordt gemaakt door Anke Meijer. De illustraties zijn van Mariëtte Haarlem. Eindredactie door Anemoon Utens.