Dankzij de streamers vallen Kerstmis en Thanksgiving tegenwoordig in augustus
Hoe streamingdiensten de traditionele feestdagen op het kleine scherm overhoop hebben gegooid.
‘Thanksgiving’ was de beste aflevering van het tweede seizoen van Netflix’ Master of None.
Beste lezer,
Hier in Nederland werden ze, toen we nog ouderwets lineair tv keken, bijna altijd ergens in het voorjaar uitgezonden: de jaarlijkse Thanksgivingafleveringen van Amerikaanse tv-series. Van Tony en Carmela tot Ross en Rachel, we zagen ze allemaal football kijken, ruziemaken en de kalkoen aansnijden op de laatste donderdag van november. Dankzij de uren die ik met hen aan de eettafel had doorgebracht, wist ik precies wat ik kon verwachten toen ik jaren geleden mijn eerste Thanksgiving in New York vierde.
De Thanksgivingaflevering is, zelfs buiten Amerika, een fenomeen. En al zo oud als televisie. Toch lijkt ook deze traditie, dankzij de opkomst van de streamers, momenteel aan verandering onderhevig.
Een paar jaar terug dook ik voor de VPRO Gids in de geschiedenis van de Thanksgivingaflevering. Ik ontdekte dat het meestal zogenoemde ‘bottle episodes’ zijn waarbij de hele cast op één plek is - iets dat vaak de betere verhaallijnen oplevert. En dat Thanksgiving zo populair was in televisieland omdat het een makkelijke feestdag is - op de pijnlijke ontstaansgeschiedenis na dan… - die iedereen, ongeacht religie of afkomst, kan vieren.
Dat juist de ‘Thanksgiving Episode’ een fenomeen werd, en niet de kerstaflevering, had overigens ook te maken met de uitzendschema’s van de klassieke Amerikaanse tv-netwerken. Want vaak was december een maand voor herhalingen of specials. Dit betekende dat veel tv-shows geen nieuwe aflevering hadden in de weken rondom de feestdagen, en een heel specifieke kerstaflevering - met diner, familiebijeenkomsten, ruzies - minder vaak werd gemaakt. Kijk maar naar deze lijst met ‘kerstafleveringen’ van Friends (de meester van de ‘Thanksgiving Episode’): ze spelen vrijwel allemaal in aanloop naar de feestdagen, en niet op de dagen zelf.
Maar ik ontdekte ook dat deze zo geliefde televisietraditie in het verleden vooral werd gedreven door commerciële overwegingen. (Uiteraard.) Want november viel van oudsher precies in de maanden waarin het Amerikaanse kijkcijferbureau Nielsen bijhield hoeveel kijkers televisienetwerken trokken, de zogenaamde ‘Sweeps’. En de Thanksgivingaflevering waarvoor de schrijvers alles uit de kast trokken, inclusief grote gaststerren, was vaak een van de best bekeken afleveringen van het jaar.
Maar zoals bij wel meer dingen in televisieland, heeft het streamingtijdperk deze traditie dus op z’n kop gezet. Nu nieuwe seizoenen van populaire series het hele jaar door - vaak zelfs in één keer - worden uitgebracht, is de Thanksgivingaflevering geen gegeven meer. Zo besteedde Succession, toch dé serie van de familievetes, vooralsnog alleen in het eerste seizoen aandacht aan de feestdag. En ook een serie als Stranger Things deed al wel aan Halloween, maar niet aan Turkey Day.
‘Ik kan me voorstellen dat producenten hun shows, als het niet hoeft, niet met een Thanksgiving aflevering willen dateren’, vertelde een hoogleraar me in 2017 toen ik het stuk voor de VPRO Gids schreef. Hij vroeg zich af of de Thanksgivingaflevering het wel zou overleven.
We zijn inmiddels vier jaar verder, toch heb ik niet het idee dat er voor de feestdag geen plek meer is op de streamingdiensten. Het is misschien geen verplichting meer, maar Thanksgiving blijft een handige tool voor de schrijvers: een leuke, herkenbare kapstok om hun verhalen aan op te hangen.
Zo was de beste aflevering van het tweede seizoen van Master of None ‘Thanksgiving’; de aflevering waarin Denise langzaam uit de kast komt tijdens de feestdag. En in Insecure’s ‘Lowkey Thankful’ werd vorig jaar de basis gelegd voor de opleving van de relatie tussen Issa en Lawrence. Opvallend genoeg kwamen beide afleveringen in de lente uit, máánden voor Thanksgiving. Maar dat leek niemand te deren. Als de aflevering goed is, maakt het niet uit dat buiten de bloesems aan de bomen hangen.
Dit laatste geldt uiteraard ook voor die andere feestdag die altijd goed is voor wat extra emotie en gevoel: Kerstmis. Eerder dit jaar verraste Ted Lasso ons met een zoete ode aan de feestdagen (en Love Actually). En ook al vonden sommige kijkers dat de aflevering - die later aan het seizoen was toegevoegd - niet goed in het seizoen paste, niemand leek het erg te vinden om al in augustus kerst te vieren. Het zal me dan ook niet verbazen als meer series binnenkort het voorbeeld van Ted Lasso gaan volgen.
Thanksgiving en kerst in augustus dus. Zijn jullie er klaar voor?
Mocht je nou (nog) geen zin hebben in de feestdagen, hieronder vind je weer een aantal nieuwe titels die, op één na, niets met kalkoen of kerst te maken hebben.
Veel kijkplezier!
Anke
Ps. Als je I Like To Watch graag leest, help me dan om nóg meer lezers te bereiken. Stuur de nieuwsbrief door of deel ‘m op social media. Alvast heel veel dank!
Nieuw hier? Schrijf je in dan ontvang je iedere twee weken deze gratis nieuwsbrief!
American Crime Story: Impeachment over de affaire tussen Monica Lewinsky en Bill Clinton is te zien op Fox.
Serietip:
American Crime Story: Impeachment - Eigenlijk had ik Ryan Murphy-series even afgezworen, maar voor het derde seizoen van American Crime Story maak ik een uitzondering. Want dit keer wordt er gekeken naar de relatie tussen Bill Clinton en Monica Lewinsky, ofwel: de affaire die Washington D.C. in de jaren negentig op z’n grondvesten deed schudden. Impeachment vertelt het verhaal niet vanuit Clinton (al wordt deze rol overtuigend gespeeld door Engelsman Clive Owen) maar vanuit de vrouwen die de hoofdrol speelden in het schandaal. Beanie Feldstein is een ontzettend naïeve Monica en Murphy’s muze Sarah Paulson is (dankzij protheses) onherkenbaar als Linda Tripp. De serie is wat mij betreft vooral interessant omdat Lewinsky haar goedkeuring over iedere scène heeft mogen geven. (Vanaf 29 november, elke maandag om 22u op FOX)
Peter Jacksons The Beatles: Get Back die nu te zien is bij Disney+ duurt acht uur.
Series die ik zelf ga proberen:
The Beatles: Get Back - Omdat ik nog geen acht uur heb gevonden om deze Peter Jackson-documentaire helemaal te bekijken, en omdat de recensies die ik tegenkom nogal wisselen tussen ‘geweldig’ en ‘veeeeel te lang’, staat The Beatles: Get Back niet bij de must see serietips hierboven maar hier. Toch ben ik erg benieuwd naar de docu die het hele verhaal moet vertellen over de opnames van hitalbum Let It Be. (Deel 1 is nu te zien op Disney+)
Elves - In deze Deense serie gaat een familie voor de feestdagen naar een vakantiehuis op een afgelegen eiland. Onderweg rijden ze een wezentje aan dat, zo ontdekt de jongste dochter, een elfje is. Alleen dan geen elf van het knuffelbare soort dat we kennen uit de kerstfilms, maar elven zo gevaarlijk dat de bossen waar ze leven ze met grote hekken zijn afgezet. Toch een beetje kerst, maar dan niet direct warm en gezellig. (Vanaf 28 november op Netflix)
Harlem - Mede dankzij Issa Rae en haar Insecure zijn series met zwarte vrouwen in de hoofdrol in trek. Zo brengt Prime Video komende maand Harlem, over vier stijlvolle, ambitieuze vriendinnen in New York. Of het het niveau van Insecure gaat halen, is uiteraard de vraag. Maar de trailer ziet er goed genoeg uit om het een kans te geven. (Vanaf 3 december op Prime Video)
Zina - Ik heb de eerste aflevering van deze nieuwe Nederlands serie over vier jonge, Marokkaans-Nederlandse vrouwen kunnen bekijken en vond het veelbelovend. Maar omdat er best iets heel ingrijpend gebeurt die eerste aflevering, durf ik nog niet te zeggen hoe de rest zal zijn. Enorm benieuwd ben ik inmiddels wel. (Vanaf 7 december op NPO3)
Voir - Nog een docuserie, al wordt deze omschreven als een verzameling visuele essays waarin filmliefhebbers vertellen over dat ene moment uit de filmhistorie dat hen voor altijd veranderde. Van de regisseur van Fight Club, Mank, Mindhunter en Gone Girl dus dat moet toch goed zijn. (Vanaf 6 december op Netflix)
Serienieuws:
De eerste trailers en teasers van de series die in 2022 uitkomen, beginnen binnen te komen. Die van The Gilded Age het nieuwste kostuumdrama van Downton Abbeys Julian Fellowes dat zich in New York in de 1880’s afspeelt en eind januari bij HBO te zien zal zijn, is alvast veelbelovend.
Ik schreef laatst nog over de dramatische reboot van The Fresh Prince of Bel Air en de eerste teaser is nu al uit. Heel veel geeft het korte filmpje alleen nog niet weg, behalve dat de serie inderdaad een stuk serieuzer is dan z’n voorganger.
Shonda Rhimes bracht als uitvoerend producent al het immense succes dat Bridgerton heet naar Netflix, en in februari zal op de streamer Inventing Anna te zien zijn. Dit is de eerste serie waar Rhimes sinds Scandal zelf showrunner van is, wat de verwachtingen nog wat extra opschroeft. Het (waargebeurde) verhaal gaat over een journalist (Anna Chlumsky van Veep) die onderzoek doet naar Anna Delvey (Julia Garner van Ozark), een Instagram-legende die de sociale elite van New York wist op te lichten. Bekijk de trailer hier.
Wij kunnen de serie We Are Lady Parts helaas nog nergens bekijken, maar de reacties uit Amerika waren zo goed, dat ik blij ben dat de comedy over een rockband opgemaakt uit vijf moslimvrouwen een tweede seizoen krijgt.
Ook een serie die wij niet direct zullen krijgen (maar hopelijk wel snel via Disney+), is Hulu’s Pam & Tommy dat in februari uitkomt en gaat over de gestolen sekstape van Pamela Anderson en Tommy Lee. Ook hier is nu een teaser van, en man, wat lijken Lily James en Sebastian Stan goed.
Tot slot…
…The One With Too Much Plastic Surgery:
Deel en stuur door!
Vind je I Like To Watch leuk? Deel ‘m dan vooral met al die mensen die ook van series houden.
Schrijf je in!
Is dit je eerste keer hier? Schrijf je dan hieronder in en je krijgt iedere twee weken een nieuwe I Like To Watch vol serietips en -nieuws.
Geef een comment!
Heb je opmerkingen of (kijk)tips? Laat het me weten.
I Like To Watch wordt gemaakt door Anke Meijer. De illustraties zijn van Mariëtte Haarlem. Eindredactie door Anemoon Utens.